Ekspertiz nedir?

Gayrimenkul sektörüne karşı duyulan ilgi büyüyerek artış göstermeye devam ediyor. Bu artışın en büyük sebebi olarak ise, nüfus artışı ile birlikte konut ihtiyacının da doğmuş olması gösteriliyor.

Gayrimenkul sektörü söz konusu olduğu zaman gayrimenkulün değerinin ne olduğu da önem kazanmış ve zaman içerisinde ekspertiz ihtiyacı ortaya çıkmış. Gayrimenkulün değerinin uzman tarafından belirlenmesine yönelik yapılan çalışma olarak tanımlayabileceğimiz ekspertiz işlemi, gayrimenkul sektörü için oldukça önemli bir çalışmadır.

Ekspertiz nedir sorusunu sıkça duyuyor olabilirsiniz. Ancak bu soru kadar ekspertiz işlemini kimlerin yaptığı ve ne şekilde yapının değerini belirledikleri de yine merak edilen sorular arasında yer alıyor. Ekspertiz işlemleri, eksper adı verilen uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Eksperler fiyatlarını belirleme aşamasında birtakım koşul ve detayları göz önünde bulundurmakta ve bu doğrultuda çalışmalarını gerçekleştirmektedir.

Ekspertiz Raporu ve Kuralları

Eksperlerin, hem geçerli ve doğru bir ekspertiz raporu tutabilmeleri hem de raporu oluştururken derin bir araştırma yapabilmeleri için bilmeleri gereken birtakım kurallar bulunuyor.

Ekspertiz raporunun doğru bir şekilde tutulabilmesi için dikkat edilmesi gereken kurallar ise şu şekilde;

·Ekspertizlerin araştırma yapma aşamalarında binanın gayrimenkul kimliği en önemli kurallardan biridir. Bu durumda eksper tarafından açık bir şekilde gayrimenkul alanının isimlendirilmesi gerekir.

·Binanın kime ait olduğunun bildirilmesi de yine önemli detaylar arasında yer alıyor. Araştırmaya ilk olarak binanın tapuda kimin üzerine kayıtlı olduğunun tespit edilmesi ile başlanır.

·Ardından binanın kaç katlı olduğu ve binanın üzerine daha sonradan herhangi bir katın veya katların çıkıp çıkmadığı araştırılır.

·Araştırma konuları arasında önemli olan diğer bir konu ise binanın kaç yaşında olduğudur. Ekspertizler binanın kaç yaşında olduğunu sorgulayarak binanın değerini büyük ölçüde belirlemiş olurlar. Çünkü genç yapıların fiyatları her zaman daha yüksek olmaktadır.

·Eksperler tarafından değer biçilirken önemli olan diğer bir durum ise, söz konusu olan yapıya ulaşımın ne kadar elverişli olduğudur. Bu sebeple ulaşım ağlarına, çarşı merkezine veya şehir merkezine yakın olan binaların fiyatları da diğerlerine göre daha yüksektir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurularak eksper tarafından tutulan raporlarda, ulaşım ağının elverişli ve kolay olmasına da dikkat edilmektedir.

·Eksperler yukarıda saymış olduğumuz maddelerde ki detayları tespit ettikten sonra; gayrimenkulün fiziki durumunu, deprem sonrası gayrimenkulün hasar görüp görmediğini ve binanın alt yapısının ne durumda olduğunu tespit ederler.

·Son olarak yapının yığma ya da beton erme, ahşap veya çelik karkas olması da yine eksper tarafından düzenlenecek ekspertiz raporu için önemli detaylardandır.