İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!

İzmir’in en değerli ve gözde ilçelerinden biri olan Karşıyaka, İzmirlilerin oturmak ve yatırım yapmak istediği pek çok nezih mahalleyi içeriyor. Yaklaşık 10 km’lik sahil şeridine açılan ve denize ulaşan mahallelerin konut alımında ön planda olduğu Karşıyaka, İzban Hızlı Tren hattının geçerek 5 ilçeyi birbirine bağlaması, Tramvay projesi, kentsel dönüşüm ve markalı projelerin artışıyla değerini daha da artırdı. İlçenin en önemli mahalleleriyle emlak piyasası Emlakjet'te!

Karşıyaka, İzmir'de kiralık veya satılık daire arayan kişiler için arama yapılan en gözde ilçelerin başında geliyor. İlçede İzmir ’in kuzeyinde denizle buluşan uzun kıyı şeridi, geniş rekreasyon alanları ve isim yapmış eski-yeni konut projeleri ile konut alıcısını ve kiracısını cezbediyor. Karşıyaka’da yaklaşık 10 km’lik sahil şeridine açılan ve denize ulaşan mahalleler yıllardır konut alımı için çok büyük bir sebep oluşturuyor. Son 5-6 yılda ilçede yapılan ve yapımı devam eden yatırımların ilçeye olan talebin daha da artmasına sebep olduğunu belirten EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık İzmir Bölge Direktörü Filiz Akkaya, “Cemal Gürsel Sahil Bulvarı’nın Karşıyaka iskeleden Mavişehir Hasan Ali Yücel Bulvarı’na kadar düzenlenmesi, yürüyüş ve bisiklet yollarının yapılması, İzban Hızlı Tren hattının Havaalanı-Menemen hattında Karşıyaka’dan geçmesi ve 5 ilçeyi birbirine bağlaması, Karşıyaka İskele-Mavişehir arasında 8.8 kilometrelik güzergah üzerinde 14 durak olarak hayata geçen Karşıyaka Tramvayı ilçeye olan talebi ciddi ölçüde arttırmıştır” dedi. Akkaya, Karşıyaka 'nın emlak piyasasını mahalle bazında analiz ederek Emlakjet 'e aktardı.

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!

Hem öğrenciler, hem ailelerle kiralık dairelere olan talep artıyor

Karşıyaka’yı tercih edenlerin genelde orta ve üst gelir grubu olduğunu belirten Akkaya, “Beyaz yakalı kesimin tercihi yoğunluk olarak oturma amaçlı 2+1 ya da 3+1 site içi daireler olmakla beraber, son yıllarda öğrencilerinde daha küçük 1+1 tipinde daireleri tercih ettiği görülmektedir. Karşıyaka kiralamanın yoğun olduğu ve bir ilçe olup, son dönemde özellikle ulaşımın çeşitlenmesi, kentsel dönüşümle eski evlerin yenilenmesiyle yeni evlerin daha çok kiraya verilir hale gelmesi, özellikle çocuklu aileler için bölgede özel okul yatırımlarının artmasıyla kiralık daire lere olan talep daha da artmıştır” dedi. Karşıyaka’da kentsel dönüşümün ve müstakil ada bazında riskli yapı dönüşümlerinin tüm bölgeleri olumlu yönde etkilediğini belirten Akkaya, “Eski binalar (35-50 yaş) asansörsüz ve otoparksız olup yeni yapılar asansörlü ve otoparklı olacak şekilde planlanmaktadır. Bu da taşınmazların değerlerinde ciddi artışlar yaşanmasına sebep olmaktadır. Gerek kentsel dönüşüm, gerekse parsel bazında yenilemeler ile konut fiyatlarında % 70 ila % 100 arasında artışların olduğu görülmüştür” diye konuştu.

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_1


Yoğun göç alıyor, İstanbul ve Ankaralı firmalar proje üretiyor

Akkaya, şöyle devam etti: “Karşıyaka da son 2 yılda eski dairelerin ortalama metrekare birim fiyatlarının 3.000-3.500 TL seviyesinde iken yeni daire fiyatlarının 5.000-.10.000 TL/metrekare aralığında değiştiği görülmüştür. Karşıyaka ilçesi, son yıllarda gerek diğer ilçelerden gerekse farklı illerden ciddi bir göç almakta olup, her geçen gün daha çok tercih edilir hale gelmektedir. İlçeye olan bu talebin giderek artacağını, artan talebi karşılamak için de gerek İzmirli yerel firmaların gerekse İstanbul ve Ankaralı yatırım ve inşaat firmalarının ilçede yeni projeleri le boy göstereceğini düşünüyoruz.”

Emlakjet verilerine göre Karşıkaya'da kiralık araması baskın

İzmir Karşıyaka'daki Emlakjet ilan değerleri satılık dairede 320.000- 550.000 TL, kiralık dairede 1.375-2.300 TL arasında değişiyor. Emlakjet verilerine göre ilçede % 56 oranında kiralık, % 44 oranında satılık daire araması yapılıyor ve kiralık daire araması giderek artıyor.

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_2

Site tarzı ve yeni yapılar Mavişehir, Atakent ve Bostanlı'da

Karşıyaka’da oturmak için daha çok site tarzı ve yeni yapılaşmaların görüldüğü denize paralel Mavişehir, Atakent, Bostanlı mahalleleri başta olmak üzere, denizden içerde kalan Yalı ve Şemikler mahallelerinin tercih edildiğini kaydeden Akkaya, “İlçenin en eski yerleşim bölgeleri olan Aksoy, Donanmacı, Turan, Alaybey, Bahariye-Bahçelievler mahalleleri ile nispeten kentsel dönüşüm ve site tarzı yüksek katlı yapılardan oluşan yeni projelerle çehresi değişen Örnekköy, Cumhuriyet mahallesi, Yamanlar mahallelerinde kiraya verilmek için yatırım amaçlı alımlar yoğunluktadır” dedi. Akkaya'nın verdiği bilgilere göre diğer mahallelerle ilgili tablo ise şöyle:

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_3

Bostanlı mahallesine tramvay hattı değer kattı

Özellikle Bostanlı mahallesi içerisinde son zamanlarda parsel bazında kentsel dönüşüm uygulamaları görülmektedir. Konu yapılarda istenen değerler 6.000-8.000TL/metrekare değişmektedir. Az sayıda bulunan yeni yapı yalı dairelerinde istenen değerler 15.000-20.000TL/ metrekare seviyesine kadar çıkmaktadır. Bostanlı mahallesi içerisinde yer alan 20 ve üstü yaş grubu konutlarda ise konum, bulunduğu kat ve asansör durumu değerlerde etkin rol oynamaktadır. İstenen değerler genel olarak 4.000-5.000 TL/ metrekare bandında iken özel durumlarda istenen değerler artış göstermektedir. Yalı dairelerinde istenen değerler 10.000 TL/ metrekare seviyesine kadar yükselmektedir. Ayrıca 2017 yılı içerisinde faaliyete geçen tramvay hattı ile bölgede toplu taşım imkanları artmıştır. Bu durum bölgeye olan talebi paralelinde değerleri arttırmıştır.

Atakent mahallesinde denize yaklaştıkça değerler artıyor

Atakent mahallesinde de Bostanlı mahallesinde görülen parsel bazında kentsel dönüşüm ile yeni konut arzı sağlanmaktadır. Fakat söz konusu üretim daha düşük seviyededir. Yeni yapılarda istenen değerler genel olarak 7.000-9.000TL/ metrekare civarındadır. Fakat bazı projelerde konum ve deniz manzara durumuna göre istenen değerler 10.000-12.000T/ metrekare seviyesine kadar çıkmaktadır. Atakent mahallesinde yer alan orta yaşlı yapılar için istenen değerler 4.500-5.500TL/ metrekare civarında değişkenlik göstermektedir. Mahalle içerisinde denize yaklaştıkça manzara ve iç mekan durumuna göre istenen değerlerde artışlar görülmektedir.

Mavişehir, üst segmentte konut projelerinin adresi

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_4

Mavişehir mahallesine geçmiş yıllarda yapılmış olan yüksek katlı ve çok bloklu siteler yer almaktadır. 3+1 daireler genel olarak 150 metrekare civarında planlanmış, 2+1 daireler 100 metrekare ve 1+1 daireler ise 70 metrekare civarında planlanmış durumdadır. Söz konusu daireler için genel olarak istenen değerler 6.000TL/ metrekare civarındadır. Mavişehir mahallesinde son zamanlarda yeni üst segmentte konut projeleri hayata geçirilmektedir. Açık/kapalı otopark, mini golf alanı havuz vb. bir çok sosyal alan kullanımı bulunan projelerde istenen değerler ise 20.000-25.000TL/ metrekare sevilerine kadar çıkmaktadır. Bölgede son zamanlarda hayata geçirilen veya geçirilmekte olan projeler olarak; Atılgan Royal, Port Marin, Livin İzmir öne çıkmaktadır. Mavişehir mahallesi içerisinde yer alan Mavi Bahçe ve EGS Park AVM’ler ile kuzeyinde yürüme mesafesi içerisinde inşaatı devam etmekte olan Optimum AVM bölgeyi ticari anlamda hareketli kılmaktadır. Buna ek olarak Mavişehir ve Yalı mahallelerinde son zamanlarda çok sayıda özel okul hizmete geçmiştir. Bölge bu yönü ile de tercih edilmektedir.

Yalı mahallesinde eski ve yeni üretimler birarada


Yalı mahallesi 2 bölüm olarak değerlendirilebilecek bir yapılaşmaya sahiptir. Buna göre Atakent mahallesi ile İzban banliyö hattı arasında kalan ve geçmiş dönemlerde yapılaşmış yapılar ile son zamanlarda eski yapıların yıkılıp yeni yapı üretimi sağlanan bölüm ile Mavişehir mahallesinin kuzeyi olarak son zamanlarda proje bazlı yapılaşmanın görüldüğ bölgeler olarak gruplandırılabilir. 20-40 yaş arası az sayıda yer alan taşınmazlar içerisinde tadilat yapılmış olarak 2.700-3.500TL/ metrekare civarında değerler istenmektedir. Yalı mahallesinin Mavişehir mahallesinin kuzeyinde kalan ve son 10 yıllık periyotta site tarzı yapılaşmaların görüldüğü bölgede ise değerler proje özellikleri ve mimari olarak değişkenlik göstermektdir. Bölgede Soyak, Mavişehir Modern, Emlak Konutları ve Albayrak evleri gibi projeler yer almaktadır. Genel olarak son yıllık periyotta inşa edilmiş olan projelerde değerler 6.000-8.000TL/ metrekare civarında değişmektedir.

Dedebaşı, Nergis, Goncalar'da kentsel dönüşüm etkisi var

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_5

Dedebaşı, Nergis, Goncalar Mahalleleri, bölgenin ana arterlerinden biri olan Girne Bulvarı’nın batısında, Anadolu Caddesi’nin güneyinde kalan bölgede yer almaktadır. Bölgede, eski 4-5 katlı yapıların yanı sıra, kentsel dönüşüm süreci ile birlikte yeni yapıların da yoğunlaşmaya başlamıştır. Bölgede daire fiyatlarını büyüklük ve bölge içerisindeki konumuna, İzban İstasyonu'na ve ana arterlere yakınlığına bağlı olarak değişmektedir. Bölgede yeni dairelerin metrekare birim değerleri 3.800.-TL ile 4.500.-TL civarında değişmektedir. Bu bölgede, Girne Bulvarına ve Gün Sazak Bulvarı'na cepheli yeni dairelerin metrekare birim değerleri ise 5.000-6.000.-TL civarındadır. Bölgede yer alan eski dairelerde ise metrekare birim değerleri ise, konum, ısıtma, asansör ve tadilatlı olup olmamasına bağlı olarak 2.800-3.300.-TL civarındadır.

Demirköprü-Şemikler-Fikri Altay metro ile dönüşüm sürecinde

Demirköprü-Şemikler-Fikri Altay Mahalleleri Anadolu Caddesi’nin güneyinde, trenyolu hattının kuzeyinde kalan bölgede yer almaktadır. Bölge, son dönemde, kentsel dönüşüm ile eski 1-2 katlı yapıların yıkılıp, yeni yapıların yapıldığı ve dönüşüm sürecinde olan bir bölge olup, son 3 yıllık dönemde değer artışı yaşanmaktadır. İzban Metro İstasyonu ve Mavişehir Bölgesine yakınlığı nedeni ile hızlı bir dönüşüm süreci içerisine girmiş olup, son 3-4 yıllık süreçte değer artışı yaşanmıştır. Orta gelir grubuna sahip nüfus tarafından tercih edilen bölgede yeni dairelerin metrekare birim değerleri 3.500.-TL ile 4.500.-TL civarında, eski dairelerin metrekare birim değerleri 2.500.-TL ile 3.000.-TL civarında değişmektedir.

Örnekköy'ün kent merkezine ve sosyal alanlara yakınlığı tercih nedeni

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_6

Örnekköy Mahallesi, son dönemde, kentsel dönüşüm ile eski yapıların yıkılıp, yeni yapıların yapıldığı ve dönüşüm sürecinde olan bir bölgedir. Kent merkezine ve sosyal donatı alanlarına yakınlığı nedeni ile orta gelir grubuna dahil nüfus tarafından tercih edilmektedir. Bölgede yeni dairelerin metrekare birim değerleri 3.000-3.500.-TL civarında değişmekte olup, az sayıda yer alan sosyal donatı alanları ile birlikte tasarlanan sitelerde metrekare birim değerleri 4.500.-TL seviyesindedir.

İmbatlı Mahallesi 'hastane' yakınlığı ile yeni konut bölgesi

Bölge içerisinde önemli bir nirengi noktası olan Medical Park Hastanesi'nin de yer aldığı İmbatlı Mahallesi son dönemde, yeni konutların yoğunlaştığı bir bölge özelliğindedir. Tercih edilirliği yüksektir. Bölge orta ve üst gelir grubu tarafından tercih edilmektedir. Medical Park Hastanesi çevresinde yer alan çok katlı bloklarda yer alan dairelerin metrekare birim değerleri 4.500.-TL civarında iken, daha iç kesimde yer alan yeni binalarda metrekare birim değerleri 3.500.-TL ile 4.000.-TL civarındadır. Eski dairelerin metrekare birim değerleri 2.400.-TL ile 2.800.-TL civarında değişmektedir.

Üst gelir grubunun tercihi İnönü Mahallesi

İnönü Mahallesi, Çevre Yolunun güneyinde, Anadolu Caddesi’nin kuzeyinde genel olarak son dönemde inşa edilen, sosyal donatı alanları ile birlikte tasarlanan Soyak Siesta, Soyak Oxygen, Kaya Prestij Kontları gibi üst gelir grubu tarafından tercih edilen konutların bulunduğu bir bölge olup, 20 yaş ve üzeri konut bulunmamaktadır. Bölgede yer alan Soyak Siesta-Soyak Oxygen gibi sitelerde metrekare birim değerlerinin konum ve büyüklüğe bağlı olarak 4.700-TL ile 5.200.-TL civarında olduğu tespit edilmiştir.

Gecekondu tipi konutlar Cumhuriyet Mahallesi'nde

Cumhuriyet Mahallesi Anadolu Caddesi’nin kuzeyinde kalan bölgedir. Daha çok gecekondu tipi konutların yoğun olduğu bir bölge olup, son dönemde Soyak projelerine yakın konumda olan bölgede yeni inşaatların yapılmaya başlandığı gözlenmiştir. Bölge, orta gelir grubu tarafından tercih edilmektedir. Bölgede yeni daireler, konum ve büyüklüğüne bağlı olarak 2.800.-TL ile 3.200.-TL civarında olduğu tespit edilmiştir.

Stad ve tramway projesi Aksoy Mahallesi'ni hareketlendirdi

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_7

Karşıyaka Stadı projesi ve tamamlanan Tramway Projesi nedeniyle Aksoy mahallesinde satış hareketliliğinin arttığı görülmektedir. Aksoy Mahallesinde bina bazlı kentsel dönüşüm projeleri hız kazanmakta iken Karşıyaka'nın iç kesimde yer alan mahallelerinde dönüşüme giren bina sayısı az sayıdadır. Yalı daireleri ise ortalama 30 yıllık olup, birim satış fiyatları ort. 9.000 TL/ metrekare civarındadır. Örneğin Alaybey, Tuna mahallesi aksında Cemal Gürsel caddesine cepheli ara kat 150 metrekare yalı dairesi 1.350.000 TL bedelle satılmakta olup, yalı daireleri için istenen kira bedelleri 5.400 TL/ aydan başlamaktadır. Karşıyaka Stadı projesi nedeniyle Aksoy mahallesinde satış hareketliliğinin arttığı görülmektedir. Aksoy Mahallesinde bina bazlı kentsel dönüşüm projeleri hız kazanmakta iken Karşıyaka'nın iç kesimde yer alan mahallelerinde dönüşüme giren bina sayısı az sayıdadır.

İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_8

Girne Bulvarı boyunca trafik yoğunluğu yüksek

Bahçelievler, Tuna, Bahariye ve Bahriye Üçok Mahalleleri'ne bakıldığında, Girne Bulvarı'nın Karşıyaka İlçesinin merkezi bölgesini çevreyoluna bağlayan ana güzergah olması nedeniyle bulvar boyunca trafik yoğunluğu yüksek olup bulvar üzerindeki 20-40 yaş aralığındaki yeni konutların birim fiyatları 6.000 TL/ metrekare ile 7.000 TL/metrekare aralığında değişmektedir. Atatürk Bulvarı ve Belediye binasının yer aldığı Bahriye Üçok Bulvarı üzerinde eski konutlardaki birim değerlerin 5.000 TL/ metrekare civarında olduğu yeni konutlarda ise konut metrekare birim değerlerinin 6.000 -7.000 TL/ metrekare aralığında olduğu görülmektedir.

Alaybey ve Tershane mahallerinde otopark sıkıntısı var

Alaybey ve Tersane Mahalleleri bölgenin eski yerleşim yerlerinden olup bölgede sıkışık bir düzenin olması, otopark probleminin olması taşınmazların değerini olumsuz yönde etkilemektedir. Alaybey ve Tershane bölgelerinde az sayıda dönüşüme giren yeni konutlarda birim fiyatlar 4.000TL/ metrekare civarında iken eski konutların birim fiyatlarının 2.500 TL ile 3.000 TL aralığında olduğu görülmektedir.


Emlakjet Haber- Nihal Yuvacan


İzmir'in gözdesi Karşıyaka'nın emlak piyasası Emlakjet'te!_9

Emlak sektöründe gündemi takip edebileceğiniz, hayalinizdeki evi tek adımda bulabileceğiniz yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet uygulamasını indirin .