Enerji Kimlik Belgesi yoksa artık alım-satım da yok!

2011 öncesi yapılmış binalar, enerji performansını gösteren Enerji Kimlik Belgesi’ni 2 Mayıs’a kadar almak zorunda. Belge olmadan iskan izni verilmeyeceği için alım-satım da yapılamayacak. Enerji Kimlik Belgesi, yanyana iki binanın değerinin değişmesine bile neden olacak

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre 2011 öncesi yapılmış binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar, 2011 sonrası yapılan yeni binaların ise iskan alma aşamasında Enerji Kimlik Belgesi sahibi olması zorunlu. 50 metrekarenin üzerindeki tüm yapıları ilgilendiren bu önemli düzenleme ile en az C Sınıfı belge almayan yapılara iskan (yapı kullanım izni) verilmeyecek.

İskan, ruhsatlı binalar için ruhsatına uygun olarak tamamlandığını, inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresi gibi detaylarını gösteriyor. İskan verilmeyen yapı ise yasal olarak bitmiş kabul edilmediği için resmi kayıtlarda hala inşaat halinde gözüküyor.

C Enerji Sınıfı ne anlama geliyor?

Binanın ısıtma, soğutma, sıcak su, aydınlatma ve havalandırma sistemlerine ait tüketim değerleri ve bunların enerji sınıfını gösteren Enerji Kimlik Belgesi, tıpkı beyaz eşyalardaki gibi verildiği binanın enerji performansını gösteriyor. A sınıfı en yüksek, G sınıfı ise en düşük enerji verimliliği sınıfını temsil ederken, ısı yalıtımı yapılmış binaların büyük çoğunluğu ise C sınıfı olarak tanımlanıyor. Yeni binalara Enerji Kimlik Belgesi düzenlenebilmesi için de bina enerji sınıfının azami “C” olması gerekiyor.

Binaların girişlerine asılacak

Enerji Kimlik Belgesi’nin Bina Enerji Performansı Yönetmeliği gereği bina girişinde rahatlıkla görülebilecek bir yerde asılı bulundurulması gerekecek. Bu sayede gerek bina sakinleri gerekse binada alım/satım veya kiralama yapacak kişiler binanın enerji tüketimi ve verimliliği hakkında bilgi sahibi olacaklar.

Yanyana iki binanın değeri bile değişecek!

Emlakjet olarak, sürecin yatırım değeri açısından ne anlama geldiğini sorduğumuz Eva Gayrimenkul Değerleme Lisanslı Değerleme Uzmanı Şeyma Şehirli, “Enerji Kimlik Belgesi gayrimenkullerin kira ve satış fiyatlarını da etkileyecek. D enerji sınıfında bir binadaki daireniz, yanı başında yer alan B enerji sınıfındaki kadar değerli olmayacak. Bu nedenle yeni daire alırken enerji sınıfına dikkat etmeli, mevcut binamızın değerinin düşmesini istemiyorsak gereken iyileştirmeleri yapmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji verimliliği yüksek bir binanın beyaz eşyalarda olduğu gibi ilk yatırım maliyetinin biraz daha yüksek olduğunu belirten Şehirli, “Enerji denilince aklımıza elektriğin yanı sıra binalarda kullanılan enerjinin yaklaşık % 85'i olan ısıtma ve soğutma da gelmeli. Kullanım anlamında düşündüğümüzde tıpkı beyaz eşyalarda olduğu gibi enerji verimli bir binanın ilk yatırım maliyeti biraz daha yüksek olsa da, işletme maliyetleri kısa sürede kendisini amorti edecektir. Mevcut binalarda yapılacak iyileştirmeler de 3-5 yıl içinde harcanan parayı çıkaracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Süreci inşaat yatırımcısı yürütüyor

Otomobil alırken değerlendirilen kriterlerden birinin aracın yakıt tüketimi olduğunu hatırlatan Şehirli, şöyle devam etti: “Aynı şekilde tüketiciler için enerji tüketimi az olan elektrikli ve elektronik eşyalar tercih sebebiyse, birikimlerimiz ile aldığımız, belki de kredi çekip borca girdiğimiz konutlarımız için de enerji tasarrufu konusunda aynı hassasiyeti taşımalıyız. Bu konuda henüz yeterli bilince ulaşamadık. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında yürürlüğe koyduğu Enerji Kimlik Belgesi alınması ilk olarak 1 Ocak 2011 tarihinde getirildi. 2011 sonrası yapılan binalarda belge düzenlemesi proje üzerinden gerçekleştirileceği için vatandaşların bir sorumluluğu bulunmuyor, süreç inşaat yatırımcısı tarafından yürütülüyor.”

Emlakjet Haber