Bu robot, inşaat işçilerine rakip çıktı!

Teknolojiyi hemen her sektöre entegre etmek konusunda lider ülkelerden Japonya, inşaat şantiyelerini de robotlarla hareketlendirmeye hazırlanıyor. Nisan ayında tanıtılan Robo-Carrier 30 kilo yük taşıyor, kirişlere kaynak yapıyor, çatılara levha monte ediyor. Şirket, yakın gelecekte yer döşemesi ve duvar yapabilen robotlar için çalışmalara başlayacağını duyurdu

Teknolojiyi her alanda değerlendiren Japonya, bugün hissedilen ve önümüzdeki dönemde artması beklenen iş gücü kıtlığı sebebiyle alarma geçti. Teknolojiyi, gelecek 10 yılda emekli olması beklenen ve sayısı en az 1 milyon olan inşaat işçisinin yerine koymak için çalışan ülkenin şantiyelerinde robotlar, yavaş yavaş insanların yerini almaya başladı.

Japonya’da hükümetle işbirliği içinde çalışan ve geçmişi 200 yıldan öncesine dayanan Shimizu şirketi, kirişlere kaynak yapabilen, malzeme taşıyabilen ve çatı levhaları monte edebilen yeni robot Robo-Carrier ile, ülkeyi bekleyen bu tehlikenin etkilerini azaltmayı hedefliyor.

Lazer sayesinde duvara çarpmadan ilerliyor

Shimizu’nun inşaat robotu Robo-Carrier, inşaat sahalarında çok yararlı olacağa benziyor. Otonom yani kendi kendini yönetebilen bir forklift olarak tanımlanan Robo-Carrier’in lazerle mesafe ölçüm cihazı bulunuyor. Robot bu sayede duvarlara çarpmadan hareket edebiliyor. Bu teknolojinin, kendi kendini sürebilen araçlardan pek de farklı olmadığını söyleyebiliriz.

Şirketin Tokyo’daki araştırma merkezinde bu yılın Nisan ayında tanıtılan robot, tanıtım için yapılan gösteride, muhabir ve televizyon kameralarıyla dolu bir odada etkileyici manevralar yapmayı başarıyor. Ancak inşaat sektörüne yönelik yasal düzenlemeler çerçevesinde, robot kullanımına yönelik maddelerin bulunmaması, Robo-Carrier’in mesai saatlerini kısıtlıyor. Shimizu’nun Genel Müdürü Masahiro Indo, bu sebeple robotu sadece geceleri ve hafta sonları kullanabildiklerini söyledi.

Bu robot, inşaat işçilerine rakip çıktı!

Ekim ayında şantiyede kullanılmaya başlanacak

Robo-Carrier yerine Robo-Buddy olarak da adlandırılan bu makine tek seferde 30 kilograma kadar ağırlık kaldırabiliyor. Elbette bu inşaat işinin en zorlu görevlerinden, ağırlık kaldırma konusunda ciddi bir destek anlamına geliyor. Shimizu robotunu bu yılın Ekim ayında Osaka’daki inşaat şantiyesinde kullanmaya başlamayı hedefliyor.

'Mevcut robotlar iş yükünün % 1’ini devralabilir'

Ne var ki Indo, yerine getirdikleri görevlerle robotların insanları binlerce saatlik çalışmadan kurtaracak olsa da, yine de genel çalışmanın çok düşük bir yüzdesini devralabileceğini söylüyor. Mevcut robotlar, standart bir gökdelenin genel iş yükünün yaklaşık olarak % 1’ini devralabilir. Yine de ağırlık kaldıran, çatı levhaları monte eden, kaynak yapabilen Robo-Carrier’dan sonra şirket yer döşemesi ve duvar yapabilen makineler için çalışmalara başlayacak. İnşaatın en fazla iş gücü gerektiren bölümünün bina dışında değil, içinde gerçekleştirildiğinin altını çizen Indo, bu sebeple robotlara inşaatın % 10’unu devredebilmenin bile çok zor bir görev olduğunun altını çiziyor.

Endüstride 1 robot, 5 işçiye denk

Endüstriyel robotlar bugün sanayi üretiminin her aşamasında karşımıza çıkıyor. Dünyanın dört bir yanında 2 milyondan fazla robot, fabrikaların iş gücüne katılıyor. Örneğin Uluslararası Robotik Federasyonu’nun verilerine göre, araç parçaları birleştirme alanında, tek bir robot, beş işçinin yaptığı işi layıkıyla yerine getirebiliyor.

'Şantiyeler için hareketli robotlar gerekli'

Şüphesiz inşaat sahaları, fabrika ortamından çok daha zorlu işler gerektiriyor. Çünkü inşaat işinde her an beklenmedik bir olayla karşılaşmak mümkün. İnşaat sahalarında daha karmaşık, herkesin farklı görevlere dahil olduğu, komplike bir sistem mevcut. Bu da robotların işini zorlaştırıyor. İnşaat alanının teknolojiler için ne kadar zorlayıcı sahalar olduğunu, drone örneğinden de görebiliriz. İnşaat şantiyelerinde ilk tanıtıldıklarında droneların sistem kontrolünden insanlara yardıma dek pek çok alanda faaliyet gösterebilecekleri düşünülmüştü. Ancak şu anda kullanımları, inşaat malzemelerinin kaydını tutmakla sınırlı durumda.

Shimizu’nun Genel Müdürü Masahiro Indo, fabrika ve inşaat için geliştirilen robotlar arasındaki en büyük farkın, fabrika robotlarının sabit kalacak şekilde geliştirilmesi olduğunu ifade ediyor. Diğer yandan inşaat alanında faal olacak bir robotun devamlı bir hareketlilik içinde olması şart. Bu sebeple geliştirdikleri robot kollarının hareketli bir platform üzerine oturtulmasını istediklerini dile getiren Indo, robot geliştiricilerinden, bunun mümkün olmadığı cevabını aldıklarını kaydetti.


Emlakjet Haber - Gizem İncegül