‘Akıllı evlerin piyasadaki oranı % 30’u bulabilir’

2020 yılında Avrupa akıllı ev pazarının 14 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağını öngörüyor. Tüm dünyada ise bu rakamın 51 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye’de akıllı bina teknolojisine sahip evlerin orta gelirliler tarafından da kullanılmaya başlandığını belirten Orge Enerji Elektrik CEO’su Nevhan Gündüz, yakın gelecekte İstanbul gibi metropollerde akıllı evlerin genele oranının % 30’u bulmasını beklediklerini kaydetti

Türkiye’de özellikle kentsel dönüşüm süreciyle birlikte büyüyen inşaat sektörü, akıllı ev teknolojisinden olabildiğince yararlanıyor. Akıllı teknolojiye sahip daireler konut yatırımcısı tarafından geleceğe dönük algılandığı için, artık daha çok tercih ediliyor. Hürriyet Gazetesi’nde yer alan habere göre araştırmalar, 2020 yılında Avrupa akıllı ev pazarının 14 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağını öngörüyor. Tüm dünyada ise bu rakamın 51 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Akıllı bina, artık demir ve çimento kadar önemli

Bugüne dek 3,5 milyon metrekareden fazla alanda, hem konut hem de altyapı projeleri için elektrik taahhüt işleri üstlenen Orge Enerji Elektrik CEO’su Nevhan Gündüz, müteahhitler için artık akıllı bina sistemlerinin, demir ve çimento kadar gerekli olduğunun altını çizdi. Artık orta gelir grubunun akıllı ev kullanmaya başladığını vurgulayan Gündüz, yakın gelecekte İstanbul gibi metropollerde akıllı evlerin genele oranının % 30’u bulmasını beklediklerini kaydetti.

Verdiği tasarruf, başlangıç maliyetini aşıyor

Akıllı binanın tasarruf ettirmesi gerektiğini aktaran Gündüz, Orge Elektrik olarak tüm yapılarında LED aydınlatma kullanarak 2-3 kat, iklimlendirme - aydınlatma otomasyonu ve hareket dedektörleriyle de büyük oranda enerji tasarrufu ettiklerini dile getirdi. Yeşil binaların yüksek maliyetli gözüktüğünü ancak bu oranın % 2-3 seviyesinde kaldığını belirten Gündüz, bina bittiğinde kullanımda ise % 10 düzeyinde tasarruf elde edildiğine işaret etti. Gündüz, yeşil binaların üreticiye malzeme açısından, tüketiciye ise faturalarla tasarruf sağladığına dikkat çekti.