Satılık mı Yoksa Kiralık Ev mi?

Evleniyorsunuz, ev değiştiriyorsunuz ya da ayrı eve çıkmak istiyorsunuz. Ama en mantıklı karar hangisi bilmiyorsanız. Yazımızı okumanız satılık ev mi almalıyım yoksa kiralık ev mi almalıyım sorularından kurtulmanızda çok yardımcı olacak.

Belli bir süre birikim yapmış ya da maddi durumu elverişli olan kişiler genellikle kafalarını karıştıran bu sorulara çözüm bulmaya çalışıyor. Öyle ki son yıllarda birçok proje yapılıyor ve seçenekleri artmış durumda. Böyle olunca fiyatlar da buna bağlı olarak yükseliyor. Durumu olanlar konut kredisiyle satılık ev alırken belli bir kesim ise kiralık ev seçeneklerini ön planda tutuyor. Bu önemli nokta da birikimlerinizi zekice kullanmak hem karlı hem de uzun vadede size yararlı bir adım olacaktır. Seçenekleri değerlendirirken;

Varsa birikiminizi, yaşamak istediğiniz konumu, aylık ödemelerinizi baz alacak şekilde filtrelemenizi tavsiye ederiz. Şimdi bu ilanları tercih ederken neler dikkate alınmalı ve size uygun seçeneği nasıl belirlemelisiniz bunları satılık ve kiralık daire ilanlarına bakarken ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Satılık ev ilanları

Çoğunlukla daha sabit bir yerde ikamet etmek isteyen, düzenini bu şekilde kurmuş ya da kuracak olan, maddi durumu müsait ve “kira öder gibi öderim sonunda bir evim olur” diyen kişilerin tercih ettiği ev seçeneğidir. Son zamanlarda daire fiyatlarının yükselmesiyle birlikte paramızı kullanma konusunda daha hassas davrandığımız aşikâr. Bakalım Satılık ev ilanları seçenekleri incelerken göz önünde bulundurmanız gereken unsurlar nelermiş;

Bütçe planlamanız: bütçenizi direkt ilgilendiren bu konuya dikkat etmelisiniz. İleriye dönük tüm bütçe planlamanızı yapmanız ve gelecekte sizi etkileyebileceğini öngördüğünüz etkileri maddeler halinde bir kenara not almanız gerekmektedir. Genellikle satılık ev alırken krediden yardım alan kişiler içinse aylık gelirlerinin dikkate alınmasının önemli bir dipnot olduğunu düşünüyoruz. Evliyseniz çocuk planı, yeni eşya alınacaksa bunların önceden planlanması muhtemel sıkıntılarınızdan kurtaracaktır bu nedenle ileriye dönük bütçe planlamanız başlıca kriterleriniz olmalıdır.

Son yıllarda 250 - 300 bin TL altında daire satın almak imkânsız hale geldi. Eğer bir daire satın alacaksanız bir kredi çekmeniz olasıdır. Bankaların sizler için uygun kredi seneklerini değerlendirmelisiniz. Alacağınız evin 300 bin TL olduğunu varsayarsak eğer incelenmemiş kredi seçenekleri yüzünden bu fiyatın kat ve kat fazlasıyla bu evi almanızı istemeyeceğinizi düşünüyoruz. Örneğin aylık kirası 1400 TL olan bir daire almak üzeresiniz. Bu evin satılık fiyatı senelik kira toplamının 17 katından fazla olursa bu ekonomik açıdan pahalı olabilir. Matematiksel olarak bir örnek verirsek; 1400x12x17= 285,600 TL bu satılık ev için uygun bir fiyattır daha fazlası pahalı olacaktır.

Evin konumu: oturacağınız evin konumu sizin için ne kadar önemli öncelikle bunu belirlemenizde fayda var. İşinize, okulunuza, ailenize ve ya ulaşım alanlarına yakın olması seçeneklerinden hangisi sizin için daha önemli? Unutmamanız gereken konu ise merkezi bölgelerde fiyatların diğer yerlere oranla daha yüksek olduğudur. Seçenekler arasından nasıl terci yapabilirim gibi sorularınız varsa sizi satılık ev ilanları sayfamıza bekleriz. Buradan filtreleme seçenekleri ile istediğiniz satılık ev seçeneklerini kolayca bulabilirsiniz.

Kiralık ev ilanları

Daha çok düşük bütçeli ve daha kısa vadeli ev düşünenler için çoğunlukla en uygun olan ev seçeneği olmakla beraber, krediye ve belli bir maddi yükün altına girmek istemeyen ve ayrıca başta da belirttiğimiz gibi bir yere bağlı kalmadan istediği yerde yaşamak isteyen kişilerin tercihidir. Kiralık ev ilanları seçeneklerini incelerken neler göz önünde bulundurulmalı?

Evin ihtiyaçlarınızı karşılaması: kiralayacağınız evi size yetecek ölçülerde bir metrekareye sahip olup olmadığına ve oda sayısının yeterli olup olmadığına bakmalısınız. Günümüz şartlarında geniş ve rahat evlerde oturmak hepimizin tercihi fakat bu şekilde olan evlerin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu konuda kendinize en uygun evi seçmeye çalışmalısınız. Bunun yanında evin tesisat durumunu da önceden kontrol etmenizde fayda var.

Evin konumu: evin konumu ulaşım bölgelerinden en az birine yakın olmasına dikkat etmelisiniz.

Bütçe: Satılık evlerde de olduğu gibi kiralık ev araştırırken de bütçeniz en büyük rolü oynuyor. Aylık ödemelerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz evi bulmak çok önemli. Kira fiyatlarının son zamanlarda yükselmesi ve her yıl kira fiyatlarına gelen zamları da düşünürsek bunları planlayarak hareket etmeniz bunun yanı sıra apartman ve site ücretleri de değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Kira sözleşmesi: kira sözleşmesi belki de en önemli durumlardan biri olabilir. Evi kiralamadan önce noter huzurunda depozito, yıllık kira artış bedeli ve tüm ücretleri kira sözleşmenize ekletmeniz gerekir. Unutmayalım ki kira sözleşmeleri hakkınızı korumanız için size verilmiş en önemli haklardan biridir. Kiralayacağınız daire ile sözleşmede yazan evin kapı numaraları ve adresin doğruluğundan emin olun. Son olarak kiralarınızı banka üzerinden ödeyip dekontlarınızı mutlaka dosyalayın. Eğer size uygun evleri öğrenmek istiyorsanız, size uygun kiralık ev ilanları için listeleme sayfamıza geçebilirsiniz.

0 Takipçi