İpotek Nedir?

Bankalar ve şahıslar arasındaki borç ilişkilerinde, borçlunun alacaklıya teminat olarak bir gayrimenkulü göstermesine ipotek denir.

Genellikle bankalar tarafından talep edilmesiyle hayatımıza girmiş olan ipotek terimi bankanın kendini güvence alma şeklidir. Böylece eğer gelecekte kredi ödemesi gerçekleşmezse teminat olan taşınmazın satışı gerçekleşir. Bu taşınmazın illaki krediyi çeken şahsa ait olma zorunluluğu yoktur. Karşı tarafın rızası doğrultusunda başkasına ait bir taşınmaz da kabul edilir. Borcun ödenmemesi durumunda şahıs taşınmazı hakkında bir hak talep edemez. Taraflar arasındaki sözleşmeyle gerçekleşen işlemler aynı zamanda hukuki bir zemine de sahiptir. Sözleşmeyle yapılan işlemde taşınmaz başka bir şahsa aitse ipotek sözleşmesi banka-krediyi çeken ve taşınmazın sahibinin arasında yapılır. Gereken belgeler arasında ise tapu senedi, nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğraf bulunuyor.

İpotek harcı nedir?

İşlemler yapılırken belli bir harç ödenir. Buna ipotek harcı denir. Bu harcın bedeli her yıl yeniden düzenlenir. İpotek terimi; doğmuş bir borç için, doğmamış (ileride doğacak) bir borç için ve kanuni olmak üzere 3’e ayrılır. Bunlardan birincisi halihazırdaki bir borç nedeniyle bir gayrimenkulün teminatına denir. İkincisi ileride doğacak bir borca yönelik tahmini bir tutarla yapılan işlemdir. Üçüncüsü ise alacaklının kanuni yoldan gayrimenkul üzerinde resen ipotek tescili yapmasıdır.

İpotek nasıl kalkar?

Yasal olarak yapılan sözleşmeden sonra ipotekli taşınmazın tapuya işlenmesi gerekiyor. Borç ödenmediğinde alacaklı konu edilen taşınmazı satışa çıkararak elde edilen geliri borcuna sayıyor. Peki İpotek nasıl kalkar? dediğimizde ise borçlunun borcunu ödemesiyle otomatik olarak kaldırma işlemi olmaz. Borçlu borcunu ödediğine dair ve gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kalkmasına dair bankadan bir yazı alır. Buna ipotek fekki adı verilir. Alınan yazının Tapu Sicil Müdürlüğü’ne götürülmesiyle işlem devreye sokulmuş olur. Ayrıca bu yazı alınırken bankalar tarafından bir ücret talep edilir. Bu ücret 100 TL ile 300 TL arasında değişir.

İpotekli ev almak riskli midir?

Bilindiği üzere ipotek kredi arasında sıkı bir ilişki vardır. Bankalar konut kredisi verirken alacağınız taşınmazı teminat olarak görür. Borcunuz bitene kadar da ev tamamen sizin sayılmaz desek yanlış olmaz. İpotekli ev satılır mı? sorusu da merak edilen sorulardan biri. Öncelikle ev satın almadan önce evin ipotekli olup olmadığı Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden öğrenilebiliyor. İpotekli evin satışı için bankadaki borcun kapatılması gerekiyor. Bunun için evi alacak şahısla anlaşmaya varılması şart. Örneğin konut satış bedelinin tamamını alıcı peşin olarak öderse bankadaki borç kapatılıp, ipotek kaldırma işlemi gerçekleşmiş olur. Ya da kredi borcu konutu alacak kişiye de devredilebilir. Tüm bunlar mülk sahibi ve alıcı arasındaki karara bağlıdır. İpotek nedir ve nasıl kaldırılır? konusu biraz karmaşık gibi görülse de prosedürleri ve yasal işlemleri ilgili bankadaki yetkililer de detaylı olarak vermektedir.

0 Takipçi