Satılık Arsa Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

Yatırım yapmaya karar vermek kadar en karlı yatırımı yapabilmekte yine önemli bir süreçtir. Bu süreci en verimli şekilde atlatabilmeniz ve doğru bir arsa alımı yapabilmeniz için gerekli olan 10 maddeyi sizler için bir araya getirdik.

Satılık arsa ararken aşağıda sıralamış olduğumuz maddelere dikkat ederek en karlı arsayı satın alabilirsiniz.

1) İmara yeni açılmış olan bölgelerde ana caddenin üzerinde bulunan arsaların fiyatı, arka caddelerde bulunanlara göre çok daha kısa bir sürede ve çok daha hızlı bir şekilde artmaktadır. Böyle bir bölgede arsa satın alınacaksa kesinlikle ana yol üzerindekileri tercih etmek faydalı olacaktır.

2) Yatırımların arttığı teşvik kapsamındaki illerde yatırım amacı ile sıcak para gireceği için bu durum arsa fiyatlarına da muhakkak yansır. Arsa fiyatları kapsamında meydana gelen yükseliş ise öncelikle sanayi imarlı arsalarda gözlemlenmektedir.

3) Üst gelir grubuna sahip olan kesimin tercih edebileceği bölgelerden arsa alındığı zaman, ileri zamanlarda bu bölgelerde çevrenin gelişimi de göz önünde bulundurulduğunda arsa değerleri de artacaktır.

4) Türkiye ortalamasının üzerinde büyümekte olan kentlerde ticari bina ve konut yapımı için arsaya olan talep artacağı için arsa fiyatları da artış gösterir. Bu sebeple arsa yatırımı yaparken hızlı büyüyen illeri tercih etmek gerekir.

5) Trafik lambalarının veya yaya geçitlerinin olduğu noktalar kendiliğinden merkezileşmekte ve değerlenmektedir. Bu sebeple ticari yapılar açısından da daha fazla tercih edilir. Buradan yola çıkarak, ileriki zamanlarda yaya geçidi yapılabilecek veya trafik lambası olabilecek yerlerden arsa satın almak daha karlı bir arsa yatırımı olacaktır.

6) Faiz ve enflasyondaki düşüşler, emlak sektöründe fiyatların yükselmesine sebep olur. Bu yükseliş sırası ile konut, iş yeri ve ofis fiyatlarına yansır. En son olarak da arsaların fiyatı artar. Bu sebeple bu dönemlerin takip edilmesi ve arsa alım işlemlerinin arsa fiyatlarının düştüğü dönemde yapılması gerekir.

7) Etrafı yollar ile çevrilecek olan arsanın değeri de artacaktır. Bu sebeple, dört tarafı yol olan ve köşe başlarında yer alan parsellerden arsa satın almak, daha hızlı değer artışı olacağından daha karlıdır.

8) Ana caddeye olan cephesi daha geniş olan arsaların gelecek zamanda değeri de daha kolay bir şekilde artış gösterir. Bu sebeple ana caddeye cephesi geniş olan arsalar tercih edilebilir.

9) Ulaşım ve yol projelerinin yapılacağı bölgelerdeki emlak fiyatlarında da artış kaçınılmazdır. Bu sebeple ulaşım yatırımlarının ağırlık kazanabileceği bölgelerde yer alan arsalar değer kazanacak ve arsa fiyatları yükselecektir.

10) Gelişmekte olan bölgelerden arsa alınırken, imar planının detaylı olarak incelenmesi gerekir. Okul, kaymakamlık, valilik ve hastane gibi resmi dairelerin yakınlarında bulunan arsalar daha değerli olacağından tercih edilebilir.

İster emlakçıdan isterseniz de sahibinden satılık arsa alırken tüm bu detayları göz önünde bulundurmanız doğru ve karlı bir tercih yapabilmeniz için size yol gösterecektir.