Özel Temsil Yetkisi Nedir? Özel Temsil Yetkisi Gerektiren İşlemler Nelerdir?

Bir hukuki işlemde kural olarak onu yapan kimse hakkında işlem yapılır. Fakat bazı hallerde, bir kimsenin kendi başına işlem yapabilmesi, maddi veya hukuki bir engel sebebiyle mümkün olmayabilir ya da bir kimsenin hukuki işlemi başkası aracılığı ile yapılabilmektedir. Böyle durumlarda hukuki işlem bir yetki ile temsilci üzerinden gerçekleşir. Peki, temsil yetkisi nedir? Temsil yetkisi; bir kişinin, bir hukuki işlemi temsilci sıfatıyla başkasının adı ve hesabına yapma işlemidir. Temsil yetkisi; dolaylı temsil, doğrudan doğruya temsil, yetkili temsil, genel yetki, özel yetki ve yetkisiz temsil olarak sınıflandırılır. İşte, temsil yetkilerine dair detaylar..

- Dolaylı Temsil: Temsilcinin, bir hukuki işlemi temsil olunan adına değil kendi adına ama temsil edilen hesabına yapması dolaylı temsildir. Dolaylı temsilde yapılan hukuki işlemden doğan alacak ve borçlar temsilciye ait olur.

- Doğrudan Doğruya Temsil: Temsilcinin işlem yaparken hukuki işlemi başkasının adına veya hesabına yaptığını belirterek yapması doğrudan doğruya temsildir. Sözleşmeden doğan tüm hak ve borçlar temsilciyi bağlamayıp doğrudan doğruya temsil olunan kişiyi bağlamaktadır.

- Yetkili Temsil: Temsilcinin, temsil olunan tarafından yetkilendirilmesi yetkili temsil türüdür. Burada verilen yetki; genel veya özel yetki olarak ayrılır.

- Genel Yetki: Temsilciye özel yetkinin girmediği hemen her konuda işlem yapabilme yetkisi verilmesi genel yetki türüdür. Örneğin; “adıma gayrimenkul malları satın alabilir, mallarımı satabilir, bankalara para yatırabilir ve para çekebilir, tapu dairesi, vergi dairesi gibi her türlü resmi ve özel kurum ve kuruluşlara başvurabilir” şeklinde bir yetki genel yetki niteliğindedir.

- Özel Yetki: Kanunda sayılan bazı işlemlerin yapılabilmesi için gereken yetki türü özel temsil yetkisidir . Bu yetkinin mantığında yapılması istenen işlemin hangi işlem olduğunun açıkça ifade edilmesi gerekmektedir. Örneğin; “ adıma kayıtlı bulunan Ankara ili, Etimesgut ilçesi, 5. Bölge, tapuda 7023 ada, 12 pafta ve 3 parselde taşınmazımı satabilir” şeklinde bir vekalet özel temsil yetkisi niteliğindedir .

- Yetkisiz Temsil: Temsilcinin, kendisine herhangi bir yetki verilmediği halde böyle bir yetkisi varmış gibi hareket etmesidir. Örneğin; “bir kişinin bir başkası için gidip ev kiralaması” şeklinde bir yetki, yetkisiz temsildir. Yetkisiz temsil, yetki verilmediği halde temsilci sıfatıyla başkası adına işlem yapılması, temsil yetkisinin aşılması ve verilen temsil yetkisinin geri alınması ya da sona ermesine rağmen temsilcinin temsil olunan adına hukuki işlem yapmaya devam etmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda temsil, sözleşme yaparken temsilci sıfatıyla hareket ettiğini karşı tarafa belirtmişse yapılan sözleşmeye temsilci taraf olmaz, durum sadece temsil olunanı alakadar eder.

Özel Temsil Yetkisi Nedir? Özel Temsil Yetkisi Gerektiren İşlemler Nelerdir?
Emlakjet ile Kazanan Binlerce Emlak Ofisi Arasına Katılın!

Özel Temsil Yetkisi Gerektiren İşlemler Nelerdir?

Kanunumuz bazı işlemlerin özel temsil yetkisi ile yapılabileceğini belirtmiştir. İşte, özel temsil yetkisi gerektiren işlemler :

- Dava açma

- Ana parayı alma

- İflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talebi

- Sulh olma

- Bağışlama

- Tahkim

- Ödünç alma ödünç verme

- Kefalet

- Taşınmaz alım satımı ve sınırlı ayni haklarla sınırlama

- Kambiyo taahhüdünde bulunma

0 Takipçi