Evin Değeri Nedir?

Evin değeri, emlak sektöründe çok önemli bir yeri bulunan ve çeşitli emlak değeri hesaplama yöntemlerini de içinde barındıran önemli bir kavramdır. Haydi, gelin Emlakjet olarak evin değerini hesaplama kriterlerini burada birlikte detaylandıralım.

Önemli yatırım araçlarından biri olan gayrimenkul sektöründe “ ev değeri ” çok önemli bir yeri bulunan ve çeşitli emlak değeri hesaplama yöntemlerini de içinde barındıran satışı yapılacak olan gayrimenkulün değerinin hesaplanması anlamına gelmektedir. Bu değerleme profesyonel emlak danışmanları ve uzmanlar tarafından, evin daha fazla ya da daha az gibi fiyatlara satılmasının önüne geçilmesi için yapılan bir işlemdir. Evin değerini hesaplarken uzmanlar sadece gayrimenkulü değil diğer birçok dış etkeni de göz önünde bulundurur ve objektif bir satış değeri ortaya koyarlar. Bu süreç özellikle bir ev satın almak için konut kredisi çektiğimizde karşımıza çıkmaktadır. Konut kredisi ile ev satın almak istendiğinde mutlaka evin değerinin hesaplandığı ev ekspertiz değer raporu gerekliliği doğmaktadır. İşte, alım satım işleminde evin değerini hesaplamak için yardım alınan belli başlı birkaç evin değerini belirleme kriterlerini sizler için burada detaylandırdık..

Benzer Konumdaki Diğer Evler ile Kıyaslayarak Ev Değerini Hesaplama : Ev alım satım işlemlerinde evin değerini hesaplamak için evin bulunduğu benzer konumlardaki evlerle bir kıyaslama yaparak evin satış değeri belirlenebilir. Araştırma yapılan benzer konumdaki evlerin; yaşı, metrekareleri, hangi cephede oldukları, katı, manzarası, ev çevresinde havuz, güvenlik, alışveriş merkezi, sosyal olanaklar, toplu taşıma alternatiflerine sahip olup olmadığı gibi nitelikler, evin değerini artıran belli başlı kriterler olup doğru hesaplama yapılabilmesi için oldukça önem taşıyan unsurlardır.

Kira Bedeline Göre Ev Değerini Hesaplama: Kira bedeline göre ev değerini hesaplarken 17-20 yıllık (Türkiye’de genellikle 18 yıl baz alınır) kiraların toplamı temel alınarak kira değeri yüksek olan bir evin fiyatı daha yüksektir denilebilir.

Emlak Danışmanlarından Bilgi Alarak Ev Değerini Hesaplama: Ev alım satım işlemlerinde ev değerini belirlemek için emlak danışmanlarından ve uzmanlardan bilgi alınarak evin gerçek değeri hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Konut Kredisi için Ekspertiz Üzerinden Ev Değeri Hesaplama: Konut kredisi ile ev satın almak istendiğinde mutlaka evin değerinin hesaplandığı ekspertiz raporu gerekliliği doğmaktadır. Bu rapor üzerinden evin değeri hesaplanmaktadır. Satın almak istenen ev için gerekli kredi başvurusunun evrakları ile bankaya müracaat edildiğinde başvuru sonucunda evin piyasa fiyatını belirlemek için birtakım profesyonel emlak danışmanları ve uzmanların yardımı alınır. Bankadan tamamen bağımsız bir şekilde çalışan bu gayrimenkul veya konut değerlendirme uzmanları, evin sahip olduğu iç ve dış nitelikleri ayrıntılı inceleyerek bir rapor oluşturarak fiyat belirler. Ekspertiz üzerinden ev değeri hesaplama işlemi genel olarak tahmine dayalıdır. Belirlenen fiyattan hoşnut olunmadığı durumlarda raporun incelenerek yanlış olan noktaları ve hesap hatalarının ilgili kişiye belirtilmesi gerekmektedir.