Muğla Yemek Rehberi

Ege ve Akdeniz Bölgesi’nin arasında kalan doğal güzellikleri ve tarihi geçmişi ile bilinen Muğla, görenleri büyüleyecek özelliğe sahip. Turistik yönden oldukça gelişmiş olan Muğla, Fethiye, Marmaris ve Bodrum gibi popüler tatil beldeleriyle ön plana çıkıyor. Deniz ürünlerinin yoğunlukla tüketildiği Muğla birbirinden güzel yemeklere sahip. Peki Muğla’da ne yenir? Muğla’nın nesi meşhur? Muğla’da denenmesi gereken lezzetler nelerdir? Emlakjet.com ailesi olarak tüm bu sorulara cevap bulabileceğiniz Muğla Yemek Rehberi oluşturduk.

Muğla

Türkiye’nin en kalabalık yirmi dördüncü şehri olan Muğla, Antik Karya Bölgesi’nin en eski yerleşimlerinden biridir. Aslında Ege Bölgesi’nde bulunmasına rağmen ilçelerinin bir kısmı Akdeniz Bölgesi’ne taşmaktadır. Ülkemizin en uzun sahil şeridine sahip olan şehridir. Sebze ve yabanıl bitkiler Muğla yöresel yemekleri içerisinde oldukça yoğunlukla kullanılmaktadır. Muğla’yı ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır ancak doğa gezileri yapmak isteyenler için ilkbahar ayları da iyi bir seçenek olabilir.

Muğla’da Ne Yenir?

Milas Çaykaması

Muğla’nın Milas bölgesinde yaygın olan yemek bölgenin en lezzetli zeytinyağlıları arasındadır. Mısır unu ve buğday unundan yapılan mayasız hamur, dereotu, çökelek ve pırasa ile karıştırılarak yassı bir tepsiye yayılır. Tabanına zeytinyağı sürülen tepsi odun ateşinde künefe kıvamını alana kadar pişirilir. Ağır ağır pişirilen yemek yanında bir de köy yoğurdu ile servis edildiğinde lezzet şenliği sunuyor. Muğla’nın yöresel yemekleri arasında olan bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

Börülce Ekşilemesi

Börülce ekşilemesinin ana malzemesi deniz börülcesidir. Ayıklanarak üç parçaya bölünen deniz börülcesi tuzlu suda haşlanır. Dövülmüş sarımsak, biber ve un zeytinyağı ile kavrulur ve biraz kavrulduktan sonra üzerine domates ilave edilir. Sosun bir kısmı ayrılarak kalanının üstüne börülceler ilave edilerek suyu çekene kadar pişirilir. Ayrılan sos ve limon eşliğinde servis edilen bu ekşili lezzeti isteğinize göre sıcak veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Muğla yemekleri denince akla gelen bu yemeği mutlaka denemelisiniz.

Ahtapotlu Pilav

Deniz mahsullerini sevenler için farklı bir deneyim yaşatan bu lezzetin içerisinde zeytinyağı, sarımsak, arpacık soğan, domates gibi sebzeler, pirinç, ahtapot ve baharatlar bulunmaktadır. Tatil beldelerinde yaygın olan bu yemek Datça’da daha sıklıkla tüketilmektedir. Muğla’ya giderseniz ahtapotlu pilavı mutlaka denemelisiniz.

Kefal Dolması

Muğla’nın lezzetli balık yemeklerinden biri olan kefal dolması; kefalin içerisi pirinç, soğan, nane, dereotu, maydanoz ve karabiberden oluşan harçla doldurularak hazırlanmaktadır. Beraberinde bölgede yetişen sebzeler ile birlikte pişirilen bu yemek M uğla yöresinin eşsiz lezzetleri nden biridir. Muğla’da bulunan balık restoranlarının çoğunda bu lezzete erişmeniz mümkün.

Sulu Muğla Kebabı

Sulu Muğla Kebabı, Muğla’da denemeniz gereken lezzetler arasındadır. Kebap çorbası olarak da bilinen bu lezzet yörenin içerisinde hayvansal yağ barındıran nadir yemeklerindendir. İçerisinde dana eti ve iç yağ bulunan bu yemekte dana eti büyük iki iç yağı parçası arasında kızarana kadar yavaş yavaş pişirilir. Sonrasında su eklenerek yaklaşık 6 saat daha pişirilen bu yemek oldukça zahmetlidir. Restoranlarda servisi sabaha karşı 5.00’da başlayıp sabah 11.00’da biten bu yemeği denemek istiyorsanız sabah saatlerini kaçırmamalısınız.

Muğla’da denemeniz gereken diğer lezzetler:

Keşkek

Çökerme Kebabı

Bazlama Tost

Ebegümeci

Muğla Köftesi

Tilkişen Kavurması

Sılıcan Yoğurtlaması

Kabak Çiçeği Dolması

Mavi Yengeç

Muğla Simidi

Muğla Gazozu

Katmer

Tava Balığı

Bodrum Mandalinası

Bodrum Gazozu

Mavru Kefali

Deniz Börülcesi

Sündürme

Oğlak Yahni

Muğla Halkası

Lokma

Döş Dolması

Milas Köftesi

Tarhana Çorbası

Bodrum Mantısı

Kaya Koruğu Salatası

Ekşili Balık

Kuru Börülce Yemeği

Zeytinyağlı Bamya

Dülger Balığı Kavurması

Zerde Tatlısı

Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.