Aydın Gezilecek Yerler

Turizmin yoğun olduğu şehirlerimizden biri olan Aydın Ege Bölgesi’nde bulunuyor. Antik kentleri, manastırları, doğal güzellikleri ve plajlarıyla ön plana çıkan Aydın, tarih boyunca Spartalılar, Persler, Hitit, Selçuklular ve Osmanlı gibi pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Tarihi dokusu ve lezzetli yemekleriyle tatilcilerin uğrak noktası olan bu şehri gezmek isteyenler için Aydın Gezi Rehberi oluşturduk. Peki Aydın’da gezilecek yerler nelerdir?

Aydın

Türkiye’nin en kalabalık yirminci şehri olan Aydın, Ege Bölgesi’nde bulunmaktadır. Turizm ve tarım alanında önemli bir konuma sahip olan şehir ticaret açısından da önemli bir noktadadır. Arkeolojik kazı çalışmaları sonucunda antik çağlardan kalma pek çok eser bulunmuştur. Deniz turizminin ön plana çıktığı, kamp ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin tercihi olan Aydın’ı ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır. Aydın’ı gezmek için ortalama 4-5 gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Emlakjet.com ailesi olarak Aydın’a gitmek isteyen okurlarımız için Aydın’da görülmesi gereken yerler i listeledik.

Aydın’da Gezilmesi Gereken Yerler

Kuşadası

Aydın’ın ilçeleri arasında olan Kuşadası , Aydın denince akla gelen ilk yerlerden biridir. Turistlerin gözdesi olan bu ilçe içerisinde Zeus Mağarası, Milli Parkı, Dilek Yarımadası ve Güvercinada Kalesi gibi turistik mekanlara sahip. Plajları ile de bilinen bu ilçede deniz turizmi de yaygınlaşmaya başlamıştır. Kuşadası, Aydın’ın gezilmesi gereken ilçeleri arasındadır.

Güvercinada Kalesi

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından Mora İsyanı sırasında gelecek saldırıları önlemek amacıyla yaptırılan kale, Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunmaktadır. Sonrasında çevresine İlyas Ağa tarafından 3 metre yüksekliğinde surlar yaptırılmıştır. Kale ayakta kalabilmesi için günümüze kadar birçok restorasyondan geçmiştir. Eskiden sadece sandalla ulaşım sağlanan kale sonradan turistlerin rahat erişebilmesi için karaya mendirekle bağlanmıştır. Akşamları ışıklandırılan ve etkileyici bir manzaraya sahip olan Güvercinada Kalesi, Aydın’da gezilebilecek yerler arasında.

Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Zeytinin Akdeniz ve Anadolu tarihi ile olan bağını yansıtarak geleceğe miras bırakmayı amaçlayan müze ilk olarak 2011 yılında açılmış 2012 yılında ise müze halini almıştır. Kuşadası ilçesinin Davutlar beldesinde bulunan müze, üç bin metrekarelik bir alan üzerine kuruludur ve dışarıdan zeytinyağı fabrikası izlenimine sahiptir. Zeytinin zeytinyağına dönüşüm hikayesi, zeytinyağı üretiminde teknolojide yaşanan gelişmeler ve zeytinyağının farklı kullanım alanları, eserler ve canlandırmalar ziyaretçilere sunuluyor. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Aydın’da gezilmesi gereken müzeler arasındadır.

Apollon Tapınağı

Efsaneye göre kehanetlerin merkezi olan Apollon Tapınağı Didim’de yer almaktadır. Apollon Tapınağı antik çağlardan günümüze ulaşmayı başaran yapıtlardandır. M.Ö. 6. yy’a kadar uzandığı düşünülen yapın UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Aydın’ı gezerken tarihi bu yapıyı da ziyaret etmeyi unutmayın.

Yörük Ali Efe Müzesi

Yörük Ali Efe’nin İzmir’den döndükten sonra ölümüne kadar yaşadığı ev Yenipazar ilçesinde bulunmaktadır. 1980’li yıllarda çıkan yangında tamamen yanan ev ardından aslına uygun olarak restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Yörük Ali Efe’nin şahsi eşyalarının sergilendiği müze 2001 yılında ziyarete açılmıştır. Yörük Ali Efe’nin mezarı da müzenin bahçesinde yer almaktadır. Yörük Ali Efe Müzesi, Aydın’da gezilebilecek müzeler arasında yer almaktadır.

Aydın’da gezebileceğiniz diğer yerler:

Magnesia Antik Kenti

Zeus Mağarası

Aphrosidias Antik Kenti

Aydın Kurşunlu Manastırı

Didim

El Heykeli

Aydın Arkeoloji Müzesi

Karacasu Etnografya Müzesi

Tales Matematik Müzesi

Milet Müzesi

Afrodisias Müzesi

Necati Korkmaz Mikro Minyatür Müzesi

KUAKMER-F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi

Nazilli Etnografya Müzesi

Bafa Gölü

Altınkum Plajı

Sağtur Plajı

Kadınlar Plajı

Akbük Plajı

Sevgi Plajı

Long Beach

Papaz Hamamı Plajı

Yılancı Burnu Plajı

Pamucak Plajı

Güzelçamlı Plajı

Venüs Plajı

Alangüllü Kaplıcası

Davutlar Termal Kaplıcası

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Tavşanburnu Tabiat Parkı

Aytepe Barış Parkı

Aydınlık Koyu

İçmeler Koyu

Akvaryum Koyu

Manastır Koyu

Cennet Koyu

Akademi Koyları

Kavaklıburun Koyu

Karasu Koyu

İmbat Koyu

Dalyanaki Koyu

Saplı Ada

Panayır Adası

Bafa Gölü

Arapapıştı Kanyonu

Karabağlar Kanyonu

Zeus Mağarası

Sırtlanini Mağarası

Culin Mağarası

Çine Vadisi

Latmos Beşparmak Dağları

Madran Dağı

Paşa Yaylası

Kahvederesi Yaylası

Dereağzı Şelalesi

Bu konuya benzer olan yazıları okumaya devam etmek için Emlakjet.com sitesi üzerindeki blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.