Kat İrtifakı nedir?

Her geçen gün yeni çıkan konut projeleri sonucunda emlak sektörüne duyulan ilgi de giderek artıyor. Durum böyle olunca da bu sektöre yönelik terimler de fazlasıyla merak edilmeye başladı. Bu terimlerden biri de kat irtifakı!

Peki ama kat irtifakı nedir ? Kısaca inşaat halinde olan veya yapılması planlanan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsa tapusudur şeklinde tanımlayabiliriz. Ayrıca ev satın alacakların en fazla dikkat etmesi gereken parametrelerden de biridir.

Ev alma sürecindeyken, kişilerin en fazla karşısına çıkan kavramların başında kat irtifakı ve kat mülkiyeti geliyor. Genellikle bu kavramların birbirleri ile sürekli karıştırılıyor olmasından dolayı ikisi arasındaki farkın iyi bir şekilde kavranması gerekiyor. Bu sebeple ciddi bir yatırım olarak kabul gören ev satın alma işleminin doğru yapılabilmesi için bu iki kavramın arasındaki farkın iyice anlaşılması önemli bir detaydır.

Kat ittifakı, yazımızın başında da belirttiğimiz gibi; henüz yapılması planlanan veya inşaatı tamamlanmamış olan arsanın üzerindeki dairenin hissesine düşen arsa tapusudur. Kat mülkiyeti ise kat irtifakının aksine tamamlanmış olan binalar için geçerlidir. Kısacası evin sahibi olduğunuzu belirten oldukça önemli bir belgedir.

Kat irtifakı olmayan eve bankalar kredi vermedikleri için konut kredisi ile ev satın almayı düşünenlerin satın alacakları evde kat irtifakının olup olmadığını iyice araştırmaları gerekmektedir. İnşaatın başlaması ile birlikte her şeyden önce arsanın yer aldığı belediyeye konut veya yapının ne şekilde yapılacağına yönelik detaylı bir proje sunumu yapılır. Belediye de projeyi inceler ve ardından ya kabul eder ya da projeyi red eder. Herhangi bir sorun yaşanmaması ve belediyenin projeyi kabul etmesi durumunda, inşaat başlar. Bodrum katının çıkılmasının hemen ardından da isteğe göre kat irtifakı tapusu alınabilmektedir.

Kat İrtifakı Olan Daire Almanın Dezavantajları

Kat irtifakı olan tapuların alınmasının ardından müteahhit tarafından yapımı planlanan bina belediyeye verilen projeye uygun olmayan şekilde tamamlanabilir. Kat irtifaklı daire almanın sakıncaları ise şu şekilde;

  • Projeye uygun biçimde yapılmadığı için daireyi satın alan kişi kredi kullanamaz,
  • Daire projeye aykırı bir şekilde yapıldığı için belediyeden yıkım kararı çıkar,
  • Depo ve otopark gibi ortak kullanım alanlarının dairelere dahil edilememesinden dolayı diğer hak sahipleri ilgili konut hakkında yıkım kararı aldırabilir.