İskan Nedir?

İnşaat sektörüne karşı duyulan ilgilinin giderek artmaya başlaması ile birlikte, birtakım sektörel terimleri de daha fazla duymaya başladık. Bunlardan biri de "İskan"! Peki ama, iskan nedir?

Yapı kullanım izni ve oturma izni olarak adlandırılan İskan , aynı zamanda ruhsatlı binanın ruhsat ve eklerine en uygun şekilde yapıldığını da gösteren bir belgedir. Bu belge Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından düzenlenir.

Yasal olan süreçlerini henüz tamamlayamayan binalar, bu belgeyi alamazlar. 3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında; ruhsatın verildiği tarihten itibaren 5 yıl içeresinde iskan belgesinin alınmış ve inşaatın da bitirilmiş olması zorunludur. 5 yıl içerisinde inşaatları bitmiş olup, hala bu belgeyi almamış olan binaların inşaat ruhsatları hükümsüz hale gelir. Bu durum karşısında söz konusu yapı kaçak ve ruhsatsız yapı statüsüne girmiş olur.

Ne yazık ki ülkemizde bulunan ve yeni yapılan yapıların yaklaşık %60’ında iskan izni bulunmuyor. Bunun en temel sebeplerinin başında ise, inşaatı yapmakta olan şirketin; sigorta primleri ile birlikte gerekli harçları ödememiş olması ya da inşaatı onaylanmış olan projeyi imara uygun şekilde yapmamış olması geliyor.

İskan nasıl alınır?

İskan belgesi alabilmek için inşaat firmasının müteahhidi ya da yetkilisi bir dilekçe ile birlikte ilgili olan belediyeye başvuru yapması gerekir. Başvurunun ardından, Yapı Kullanma Teknik İzni birimi tarafından görevlendirilen yetkililer söz konusu olan binanın hem ruhsata hem de eklerine uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol ederek saptarlar. Eğer binanın teknik açıdan herhangi bir eksikliği bulunmuyor ise müteahhidinden veya mal sahibinden yapı ile ilgili gerekli olan belgeleri temin etmeleri ve Yapı Kullanma İzni Amirliğine vermeleri istenir.

Yapı Kullanım Amirliğine verilmesi istenen belgeler ve temin edilecek kuruluşlar ise şu şekildedir;

·Sivil Savunma Müdürlüğü, TEDAŞ, İtfaiye Müdürlüğü ve TÜRK Telekominikasyon A.Ş., gibi kuruluşlardan; telefon, su, sığınak, asansör tesisatı ve elektrik ile ilgili teknik raporlar.

·Yapının fenni sorumlusu tarafından ruhsat ve eki projesine uygun olarak yapıldığını içeren noter onaylı taahhütname.

Taahhütname ile birlikte teknik raporlar Yapı Kullanma İzni Amirliğine verildikten sonra söz konusu yapı için gerekli olan “Genel İskan Raporu ” hazırlanmaya başlar. Raporun düzenlendiği binalarda bulunan bağımsız bölüm sahipleri Belediye İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni Amirliğine “yapı kullanma izin belgesi” alabilmek için başvuru yapabilirler. 3 adet tapu fotokopisi ile başvuru yaparak harçlarını, katılım paylarını ve emlak vergisini ödeyip kendi bağımsız bölümü için vergi dairesinden ilişiğini keserek yapı kullanma izin belgesi alabilirler.

İskan ruhsatı almak için gerekli olan belgeler nelerdir?

· Tapu,

· Oda onaylı mimari proje,

· Ruhsat başvuru dilekçesi,

· Belediyeden alınan İmar durumu belgesi,

· Mimarlar odasından sicil belgesi,

· Kadastro Müdürlüğü'nden alınan Aplikasyon belgesi,

· İnşaat Mühendisi Oda sicil belgesi,

· Oda onaylı Betonarme statik proje,

· Elektrik Mühendisi Oda sicil belgesi,

· Oda onaylı Elektrik tesisatı projesi,

· Zemin etüd raporu,

· Makine Mühendisi Oda sicil belgesi,

· Yapıya ilişkin bilgi formu,

· Oda onaylı Sıhhi tesisat projesi,

· Şantiye şefi sözleşmesi,

· Yapı denetim şirketinin belgeleri ve yapı denetim sözleşmesi,

· Harita uygulama sorumlusu ve evrakları,

· Yapı denetim şirketi ücretinin % 20'lik kısmının yatırıldığını gösteren banka dekontu,

· Yapı Müteahhidi ile ilgili belgeler.