Gabari Nedir?

Türkiye’de yatırım aracı olarak önemli bir yere sahip olan gayrimenkul sektöründe değişik çok sayıda teknik terim bulunuyor. Bu terimler arasında en fazla merak edilenlerinden biri de kuşkusuz gabari kelimesidir!

Fransızca bir kelime olan Gabari , İnşaat sektöründe yapılacak olan binanın veya yapının bağlı olduğu belediye tarafından ön görülen en yüksek sınır anlamına gelir. Aynı zamanda gabari, köprülerdeki azami yüksekliği ve bir binanın zemininden tepe noktasına kadar olan yüksekliği de ifade eder diyebiliriz.

Her ilçe veya ilde bina yüksekliği binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirlenir. Yani bölgeden bölgeye gabari yüksekliği değişiklik gösterebilir. Bu durumda eğer binanın bağlı bulunduğu belediye gabari sınırı olarak 7 metreyi belirlemiş ise, o binanın yüksekliği kesinlikle 7,5 metreyi aşmayacak şekilde planlanmalıdır.

Şimdi gelelim merak edilen diğer bir soruya. Gabari nedir sorusu kadar merak edilen diğer bir soruda “gabari nasıl hesaplanır ve nasıl belirlenir” sorusudur.

Gabari nasıl hesaplanır ve nasıl belirlenir?

Gabari hesaplarken; tebliğ edilen azami yükseklikten 0,5 metre çatı katı farkı çıkartılır ve 3’e bölünür. Bu şekilde binanın kaç katlı olabileceği yani kat sayısı bulunmuş olur.

· Gabari ölçüleri, arazinin emsali ve yüzölçümü boyu esas alınarak belirlenir.

· İmar durumu belgesinde yükseklik (H) şeklinde belirtilir.

· Arsa gabari ölçüleri de bina gabari ölçülerinde olduğu gibi, arsa üzerinde yapılması planlanan binanın bağlı olduğu belediye tarafından belirlenir.

· Arsanın üzerine eğer bir ev yapmak planlanıyorsa gabari hesaplaması yaptırılır.