Tek başına eve çıkma oranında AB'de sonuncuyuz!

Hafele Türkiye'nin ‘Satılan ve Kiralanan Konutlarda Bekarların Yeri’ araştırmasına göre Türkiye, 30 ülkeyi kapsayan tek başına yaşayanlar listesinde son sırada ancak bekar sayısında da artış var. Türkiye’de son 10 yılda 2,2 milyon bekar tek başına eve çıkarken, bunların yüzde 60'ının bu konutu aldığı tahmin ediliyor. Yüksek kiralar, bekarları ev sahibi olma yolunda harekete geçiriyor

Türkiye'nin önde gelen yapı ve mobilya sistemleri şirketi Hafele Türkiye’nin Eurostat verilerini de koyarak yaptığı "Satılan ve Kiralanan Konutlarda Bekarların Yeri" araştırmasına göre, Türkiye'de tek başına yaşayan bekarların sayısı 2007'de 1,3 milyon seviyesindeyken bu rakam 2017'de 3,5 milyona yaklaştı. Türkiye, 30 ülkeyi kapsayan tek başına yaşayanlar listesinde ise son sırada. Araştırmaya göre son 10 yılda (2008-2017) 2,2 milyona yakın bekar kendi evine taşınırken, bunların yüzde 60'ının satın alma yoluyla bu konutlara taşındığı tahmin ediliyor.

Hane halklarının bekarlık oranı % 15,1’e yükseldi

Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2007 yılında hane halklarının yüzde 7,3'ünü bekarlar oluştururken, bu oranın 2017 yılında yüzde 15,1'e yükseldiğini, bekar olarak yaşayanların sayısının ise 1,3 milyondan 3,5 milyona çıktığını söyledi. Uytun, "Bu konudaki ana etken söz konusu dönemde kiralardaki yüksek artış ve gelir düzeyindeki yükseliş. Ayrıca konut sektörünün son yıllarda toplumun farklı kesimlerine yönelik geliştirdiği projeler bu yükselişteki önemli etkenler arasında" dedi. “Sektörü bekarlar sırtlayacak” diyen Uytun, “Çünkü Türkiye AB'de tek başına yaşayanlar oranında son sırada. İsveç'te bu oran yüzde 51,4 iken Danimarka'da yüzde 44,4, Litvanya'da yüzde 42,5, Finlandiya'da yüzde 41,3, Almanya'da yüzde 41,2" ifadelerini kullandı.

‘Son 10 yılda kiralardaki artış ortalama % 115’

Uytun, son 10 yılda konut kira fiyatlarındaki artışın ortalama yüzde 115 olduğunu kaydederek, bu rakamın İstanbul gibi metropollerde daha yüksek rakamlara ulaşabildiğini söyledi.

Özelikle büyük üniversitelerin veya iş merkezlerinin bulunduğu bölgelerde tek başına yaşayanların oranının yüksek olduğunu dile getiren Uytun, "Bu durum kiralık eve talebi artırıyor. Bu yüzden kiralarda da artış yüksek oluyor. Doğal olarak kira yüksek olunca tek başına yaşamayı düşünen bekarlar da '1+1 olsun benim olsun. 4-5 yıl oturacağım nasıl olsa' diyerek o evi alma yoluna gidiyor" diye konuştu.

Hane halkı sayısının % 51,9’u en az 1 çocuklu

Uytun, "2007'de Türkiye'deki hane halkı sayısının yaklaşık 18,3 milyon seviyesindeyken bu rakam 2017'de 23,1 milyona ulaşmış durumda. Türkiye'deki hane halklarının yüzde 51,9'unda en az bir çocuk bulunuyor. Bu oranla Türkiye, Avrupa'nın zirvesinde. Bu alanda AB ortalaması ise yüzde 296 seviyesinde" dedi.

AB’deki 28 ülkede tek başına yaşayanların oranı % 33,6

Uytun şöyle devam etti: “Bugün Avrupa'da bu alandaki rakamları analiz ettiğimizde, Türkiye olarak son sırada olduğumuzu görüyoruz. AB'deki 28 ülkede, tek başlarına yaşayanların oranı yüzde 33,6 seviyesinde. Türkiye'nin de yakın gelecekte bu seviyelere yaklaşacağını öngörüyoruz. Tabi bu aslında gayrimenkul sektörünün önündeki en büyük fırsatlardan bir tanesi. Bugün Türkiye'nin benzer bir orana sahip olması, aslında mevcut hane halkı sayısıyla 4 milyondan fazla yeni konut anlamına geliyor."

Uytun, halihazırda AB'deki toplam hane halkı sayısının 221 milyonu aştığını kaydederek, bu hanelerde 74 milyonun üzerinde kişinin tek başına yaşadığını aktardı.

Tek başına eve çıkma oranında AB'de sonuncuyuz!
Tek başına eve çıkma oranında AB'de sonuncuyuz!_1
0 Takipçi