Son 5 Yıllık Fiyat Artışı Normal

Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin (TKFE) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile karşılaştırılması yapıldığında artış oranlarının paralellik arz ettiğine dikkat çeken İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı, “2010 yılı sonrasında GSYH yaklaşık iki kat artarken, konut fiyatları 1.92 kat artış gerçekleştirdi. Her iki değerinde benzer oranlarda yükselmiş olması, son beş yıllık süreçte konut fiyatlarında yaşanan artışının sıradışı olmayabileceğini gösteriyor” dedi.

Türkiye’de çok fazla istatistiki rakama ulaşılamıyor olsa da oransal karşılaştırmalarla genel bir fikir sahibi olmak mümkün gözüküyor. Merkez Bankası'nın 2010 sonrasında yayınlanmaya başladığı Türkiye Konut Fiyat Endeksi’nin (TKFE) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile karşılaştırılması yapıldığında artış oranlarının paralellik arz ettiğine dikkat çeken İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı, “2010–2015 yılları arasına GSYH’nin 241 milyar TL’den 481 milyar TL’ye yükseldiği görülüyor, aynı dönemde TKFE ise 97.77’den 187.86’a yükseliyor. 2010 yılı sonrasında GSYH yaklaşık iki kat artarken, konut fiyatları 1.92 kat artış gerçekleştirdi. Her iki değerinde benzer oranlarda yükselmiş olması, son beş yıllık süreçte konut fiyatlarında yaşanan artışının sıra dışı olmayabileceğini gösteriyor” dedi. Aynı süreç içinde konut kredilerinin seyri incelendiğinde ise 2010 yılı Mart ayında 47 milyar TL büyüklüğünde olan konut kredisi hacmi, 2015 yılı sonunda 143.2 milyar lira oldu. Çayırlı, “Konut kredi hacminde yaşanan yüksek artış oranı, milli gelir artış oranını geçmiş olsa da genel görüntüyü bozan bir durum olduğunu söylemek zor” diyor.

Doğu’da Fiyat Göçle Arttı

Çayırlı şöyle devam etti: “Türkiye konut fiyat endeksi içerisinden dikkat çeken diğer bir unsur ise son yıllarda Doğu illerinde yaşanan konut talebi canlanması. Merkez Bankası’nın yapmış olduğu hesaplamalarda Kilis, Adıyaman, Gaziantep illerinde, özellikle ülke dışından aldıkları göçe paralel olarak yükselen konut talebi, bu bölgede konut fiyatlarını ülke genelinden daha hızlı artmasına neden olmuş gözüküyor. Özetle, GSYH ile TKFE verilerinde görülen paralel artış, konut kredilerinin konut faizlerine karşı halen duyarlı olması ve bölgesel talep artışlarında arz yetersizliğine bağlı olarak yükselen konut fiyatları, şu an için konut balonunun sınırları dışında olduğumuzu gösterdiğini düşünüyorum.”

EmlakJet Haber

EndFragment