Sektörü buluşturan fuar Katar’da kapılarını açtı

Gayrimenkul sektörü, doğrudan yaptığı dış yatırımlarla dünyada ilk sırada olan Katar’dan aldığı payı artırmak için Doha’da başlayan ‘Expo Turkey by Qatar’da yerini aldı. Yatırım fırsatlarının ve proje imkanlarının tanıldığı fuarın ardından ilk duraksa Cidde olarak belirlendi

Katar’ın başkenti Doha’da 19-21 Nisan 2017 tarihlerinde, Türkiye’den çok sayıda gayrimenkul firmasının katılımıyla gerçekleşen ‘Expo Turkey by Qatar’da yerini alan GYODER , Türkiye gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri ve yatırım fırsatlarını, yatırımcılarla paylaştı. GYODER üyesi gayrimenkul firmalarından Artaş Avrupa Konutları, Astaş, Emlak Konut GYO, Kuzu Grup, Re-Pie, Sinpaş GYO , Sur Yapı, Teknik Yapı, Torunlar GYO ve FYP’nin de stant alarak katıldığı ‘Expo Turkey by Qatar’da çeşitli etkinlikler de gerçekleşti. Fuar alanında yer alan ‘GYODER Presentation Hub’da, 20’şer dakikalık interaktif sunumlar ile gayrimenkul firmaları; hayata geçirdikleri projelerle ilgili detayları ve Türkiye gayrimenkul sektöründeki fırsatları, Katarlı yatırımcılarla paylaşıldı.

Türk şirketleri 7.5 milyar dolarlık iş hacmine sahip

Kişi başına düşen milli gelir açısından dünyanın en zengin ülkesi olan Katar'ın en çok yatırım yaptığı dördüncü ülke Türkiye. Gayrisafi Milli Hasıla’ya oranla yaptığı doğrudan dış yatırımlarla da dünyada birinci sırada yer alan Katar, 170 milyar dolarlık alt yapı ve üst yapımı yatırım planı yürütüyor. Katar Finans Bakanlığı bu doğrultuda haftada 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiriyor. Şu an bu yatırım planlamasında Türk şirketleri, 7.5 milyar dolarlık bir iş hacmine sahip. 2022 yılına kadar bu rakamın 15-20 milyar dolarlara kadar ulaşmasının mümkün olabileceği düşünülüyor.

Yabancıların beklentileri doğru karşılanmalı

Türkiye’nin, 19 milyar dolar yatırım değeriyle Katar'ın dış yatırımlarında dördüncü sırada yer aldığını belirten GYODER Başkanı Aziz Torun, “Yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkul ürünlerine ilgisi ve talebi, 2012'de Mütekabiliyet Yasası ile başladı. Geçen süre içinde yabancı yatırımcıların nasıl konut istediklerini öğrendik. Bundan sonra istenen tipte ve boyutta konut yapmaya ağırlık verebiliriz. Örneğin Katarlılar daha büyük daireyi tercih ediyor. Yabancı yatırımcının talep ve beklentilerini doğru okuyarak, bu beklentilere uygun farklı projeler üretmenin yanı sıra, ürün çeşitliliğini de artırmalıyız. İstanbul ile sınırlı olmayan talepleri de göz önünde bulundurarak, Akdeniz, Ege gibi bölgelerimizde de yabancılara yönelik projeler geliştirmemizin, sektörümüzü yukarı taşıyacak ve yatırımcı çekecek adımlar olduğuna inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

Yabancı yatırımcıya yönelik ‘1 milyon dolarlık konut alana vatandaşlık hakkı tanınması’, ‘KDV muafiyeti sağlanması’ gibi düzenlemelerin sektörün elini güçlendirdiğini belirten Aziz Torun, “Yabancı yatırımcılara yapılacak satışlar, hem gayrimenkul sektörü hem de ülke ekonomisi için önemli olduğundan, gayrimenkulü bir ihracat kalemi olarak görmeliyiz” dedi.

Bundan sonraki ilk durak Cidde

GYODER Başkan Yardımcısı ve Organizasyon, İletişim ve Üyelik Geliştirme Komitesi Başkanı Füsun Yılmaz Phillipson ise, uluslararası fuarlarda Türkiye’nin gücünü öne çıkarmak için tüm firmaların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti. Füsun Yılmaz Phillipson, şöyle devam etti: “Uluslararası fuarlar sadece gayrimenkul sektörünün değil, Türkiye’nin temsili açısından da bizim için çok büyük önem taşıyor. Yurtdışında gerek bireysel gerek kurumsal yatırımcıya yönelik hazırladığımız yayınlarımızla gayrimenkul sektörünü anlatıyoruz. ‘How to Buy Property in Turkey?’ bireysel yatırımcıya ‘Invest in Turkey’ ise kurumsal yatırımcıya yönelik hazırladığımız yayınlar. Sektörde başlattığımız ‘Güç Birliği’ ile de tüm sektörü yurtiçinde olduğu gibi uluslararası organizasyonlarda da biraraya getiriyoruz. Bundan sonraki durağımız ise tüm bunları sürdürülebilir kılmak üzere Cidde olacaktır.”

Emlakjet Haber

0 Takipçi