Rusların Çılgın Projesi!

Rusya yönetimi hafta içinde yaptığı bir açıklama ile Trans-Sibirya Demiryolu'nun 106 kilometrelik bir tüp geçitle Alaska'ya bağlanacağını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Uzakdoğu Federal Temsilci Yardımcısı Aleksander Levinthal geçtiğimiz hafta içinde yaptığı bir açıklamayla Asya ile Amerika kıtalarının deniz altından tren yoluyla birleştireleceğini ifade etti. Rusya, ABD ve Kanada ortaklığıyla gerçekleştirilecek olan projenin 99 milyar dolara mal olması ve yeterli kaynağın aktarılmasıyla birlikte 15 yıl içinde hayata geçirilmesi öngörülüyor. Kıtalar arası ray hattının tamamlanmasıyla birlikte dünya yük taşımacılığının en az yüzde 3 oranında rahatlaması ve projenin sahiplerine yıllık 11 milyar 500 bin dolarlık gelir kapısı getirmesi tahmin ediliyor.

Bering Boğazı'na tünel inşa edilerek Asya ve Amerika kıtalarının birleştirilmesi fikri ilk olarak Çar II. Nikolas tarafından ortaya atılmıştı. Daha önce gerçekleştirelemeyen bu proje tamamlandığı taktirde 15 sene sonra Londra'dan New York'a trenle seyehat etmeyi mümkün kılacak.