Pasif Ev ile doğalgaz faturları tarihe karışacak

Türkiye son dönemde alternatif bir konut modeli olan Pasif Ev ile tanıştı. Pasif Ev , ekolojik evlere çok benzemekle birlikte bu ikisini birbirinden ayırt eden önemli özellikler bulunuyor.

Pasif Evler sadece çevreye atılan atıkları azaltmakla kalmıyor, yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde hem kendi enerjisini üretiyor, hem de enerjiden tasarruf ediyor.

Enerji faturasının yüzde 35'inin konutlardan geldiği Türkiye'de, inşaat firmaları da yüzünü pasif evlere döndü.

İzmir Urla'da yaşayan Alman mühendis Gerd Ketelhake'nin Türk firmaların desteğini alarak hayata gerçirdiği, kendi kendini ısıtan ve soğutan, Türkiye'nin ilk pasif ev uygulamasının sonuçları ise muazzam.

16 cm kalınlığında ısı yalıtımı uygulanan eve doğalgaz faturası gelmiyor. Isınmak için 7 ampulün yeterli olduğu 300 metrekarelik 3 katlı ev, aylık 75 liralık elektrik faturasıyla kışı geçirdi. Yılda metrekare başına 15 kWh enerji tüketen evin yüzde 90 enerji tasarruf ettiği belirtiliyor. Enerji kaybını minimuma indiren pasif ev’lerin sayısının 13 bini Almanya’da olmak üzere dünya genelinde 17 bine ulaştığı ifade ediliyor.

Üstelik Pasif Evler tam bir çevre dostu. Normal bir ev yılda 68 kilogram karbondioksit yayarken, pasif bir ev ise sadece 4 kilogram karbondioksit salıyor. Yani, bir pasif evle doğanın kendi dengesinin aktif kalmasını sağlanabiliyor.

Emlak Jet Haber