Maliye online konut satan siteleri takibe aldı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, internet siteleri aracılığıyla gerçekleştirilen konut ticaretinin sıkı takibe alınacağını açıkladı. Bu kapsamda satışta sitenin komisyon geliri varsa bildirilecek, ilan fiyatlarıyla tapudaki fiyatlar da karşılaştırılacak, farkın izahı istenecek

Hükümet, taşınmazların alım ve satım işlemleri ile süreli ya da sürekli kiralamalar gibi işlemlerin sanal ortam üzerinden gerçekleştirilmesi sürecini yakın takibe aldı. Bazı internet sitelerinin bu aktivitede aracı rolü oynadığını belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, ev ini ya da arsa sını satmak ya da kiralamak isteyenlerin sanal ortamda ilan ya da reklam verdiğini, taşınmazının niteliklerini internet ortamına taşıyarak müşteri bulmaya çalıştığını hatırlatarak "Biz oluşturduğumuz yeni birimlerimizle bu aktiviteyi takip edeceğiz" dedi.

Komisyon veriliyorsa vergi dairesinde kaydı var mı?

Antalya'da bir villa nın sahibi tarafından kiralanmak istendiğini, internet sitesinin de o villa sahibine aracılık hizmeti verdiğini belirten Bakan Ağbal, kiralamak isteyen kişinin ödemesini internet sitesine yaptığını, internet sitesinin de bu parayı evin sahibine aktardığını hatırlattı. Ağbal, internet sitesinin verdiği bu hizmetten dolayı komisyon aldığını da vurgulayarak, "İnternet sitesi aldığı bu komisyon gelirini beyan etmeli. Bizim kuracağımız yeni birim, sektör sektör, kent kent bu tip faaliyetleri takip edecek. Elbette komisyon verilmiyorsa, ticaret yok, sorun da yok. Ancak incelemelerimizde gördük ki kredi kartı ödeme bilgileri var. Bu tür siteleri inceleyeceğiz. Vergi dairesinde kaydı var mı yok mu anlayacağız. Şayet yoksa vergi mükellefi olacak" değerlendirmesini yaptı.

İlandaki fiyatla tapu fiyatı karşılaştırılacak

Ağbal, bu tip sitelerin resen mükellef yapılmasının ardından faaliyetlerini de takip edileceğini, ayrıca sitedeki fiyatların da karşılaştırılacağını belirterek, “İnternetteki ilanda 1 milyon dolara satış gözüküyor ama tapuda 300 bin lira. O ilanla tapudaki bilgi tutuyor mu tutmuyor mu, bakacağız. (1 milyon dolara satmadım, pazarlık yaptım) diyebilir. Biz yeni bir izaha davet müessesesi getirdik. Mektup yazacağız o zaman (izah et) diyeceğiz. İzahı yoksa vergi incelemesi ile bunların üzerine gideceğiz” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi