Karnesi Kötü Binalar Sınıfta Kalıyor

Ocak 2011 tarihi itibariyle artık her bina 'Enerji Kimlik Belgesi' sahibi olmak zorunda.

Yalıtımı olmayan binalar yüzünden her sene ortalama 7.5 milyar doların israf olduğu ülkemizde, 2011 senesi yalıtım sektörü için adeta yeni bir milat olacak. Artık beyaz eşyalarda olduğu gibi binalarda da Enerji Kimlik Belgesi zorunlu hale getirildi. Binanın enerji verimli üst sınıflarda yer alabilmesi için ise ön koşul ısı yalıtımı...

Düşük nota yüksek vergi

Sadece yeni binaları değil , tüm binaları da ilgilendiren bu uygulama ile mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi edinme zorunluluğun süresi 2017 olarak belirlendi. Tüm bunların yanı sıra Elektrik İşleri Etüd İdaresi tarafından hazırlanan Enerji Verimliliği Strateji Belgesi Taslağı'na göre, 2012 senesi itibariyle yalıtımı olmayan binalardan alınan vergiler de artırılacak.

Isı Yalıtımıyla yüzde 50 tasarruf

Yeni inşa edilen binalar için 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren ve mevcut binalar için 2017 senesine kadar alınması gereken “Enerji Kimlik Belgesi”, binaların ısıtma, soğutma ve aydınlatmaları için gerekli olan toplam enerji giderlerinin yıllık maliyetlerine kadar pek çok belgeyi bünyesinde barınıdıracak bir belge. Binalarda en fazla enerji tüketimi yüzde 85'lik bir oranla ısıtma ve soğutma amaçlı olarak kullanılan enerjiden kaynaklanıyor ve bu durumda ısı yalıtımı yapmak kaçınılmaz bir hal alıyor. Isı yalıtımı yaparak harcanan enerjiden yüzde 50 oranında bir tasarruf sağlamak mümkün oluyor.