İstanbul’da konut fiyat artışı 16 aydır enflasyonun altında

Merkez Bankası’nın bu ay yayınladığı Haziran raporuna göre, Türkiye genelinde konut fiyatları son 1 yılda yüzde 10,45 oranında arttı. Haziran’da İstanbul'da konut metrekare birim fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 5.8 oranında arttı. Böylece, fiyat artışı haziran ayında 15,4 olan enflasyon oranın altında kaldı. 2017’ye kadar olan veriler incelendiğinde ise İstanbul’da konut fiyat artışı, son 16 aydır enflasyonun altında seyrediyor

Her ay iki ay geriye giderek konut fiyat endeksi verilerini açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Haziran ayında İstanbul'da konut metrekare birim fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 5.8 oranında arttı. Böylece, fiyat artışı Haziran ayında 15,4 olan enflasyon oranın altında kaldı. Merkez Bankası'nın verileri incelendiğinde 16 aydır reel olarak kayıpta. Habertürk Gazetesi’nde yer alan habere göre en son Şubat 2017'de yıllık yüzde 11 artan fiyatlar, enflasyonun üzerinde seyretmişti. O dönemde enflasyon artış oranı 10,13 olarak kaydedildi.

İzmir, fiyat artışında İstanbul ve Ankara’yı geride bıraktı

Merkez Bankası verilerine göre, Türkiye genelinde konut fiyatları son 1 yılda yüzde 10,45 oranında arttı. 2017 Haziran'da 2 bin 27 lira olan metrekare birim fiyatları, bu yılın Haziran ayında 2 bin 239 liraya çıktı. Üç büyük ildeki son 1 yıllık fiyat değişimi hesaplandığında ise İstanbul ve Ankara'daki artışın Türkiye ortalamasının altında kaldığı görüldü. İstanbul'da metrekare fiyatları 1 yıl içinde 3 bin 755 liradan 3 bin 974 liraya çıktı. İstanbul'da fiyatlar yüzde 5,8 oranında artarken, Ankara'da ise artış yüzde 9,8 olarak kaydedildi. Ankara 'da ortalama metrekare fiyatları bin 653 liradan bin 815 liraya geldi. İzmir’de ise konut fiyatlarında çift haneli artış Haziran'da da sürdü. İzmir 'de fiyatlar yüzde 17,7 oranında artarak 2 bin 458 liradan 2 bin 894 liraya yükseldi.

“İnşaat maliyetleri Mayıs’ta % 23 arttı, fiyata yansıyabilir”

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) en güncel olarak Mayıs ayında açıkladığı son verilere göre inşaat maliyetleri geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 23 arttı. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım da, son 16 ayda inşaat malzemelerine yüzde 50 zam geldiğini ancak firmaların bunu fiyatlara yansıtmadığını söyledi. Durbakayım, Eylül ayında okulların açılmasıyla birlikte müteahhitlerin maliyet artışlarını fiyatlara yansıtacağını dile getirdi.


İstanbul’da konut fiyat artışı 16 aydır enflasyonun altında


0 Takipçi