İstanbul’da en düşük aidatlı ilçeler hangileri?

TUVİMER'in “İstanbul Ortalama Konut Aidatları” adlı raporuna göre İstanbul’da ortalama aidat 160 TL olarak belirlendi. En sık görülen düşük aidatlar 20 TL ile Zeytinburnu, Güngören, Fatih, Esenler ve Avcılar’da iken, ayda 1000 TL’yi geçen en yüksek aidatlarsa Beşiktaş, Şişli ve Sarıyer’deki 9 mahallede yer alıyor. Ortalama aidatta en düşük ilçe ise 30 TL ile Fatih’te

Türkiye Veri İşleme Merkezi ( TUVİMER ) İstanbul’daki 39 ilçe ve 800’den fazla mahalledeki konutlar da tahsil edilen aylık aidat tutarlarını mercek altına aldı. “İstanbul Ortalama Konut Aidatları” adlı raporda İstanbul’da, apartman daireleri dışında kalan site içi yapılar; site içi müstakil veya özel lüks konutlar ile rezidanslardaki aidatlar incelendi. Şehirde ortalama 160 TL aidat ödendiğini ortaya koyan rapor diğer yandan, ilçelere göre ciddi farklılıklara işaret ediyor.

Geniş evlerin olduğu ilçelerde aidatlar yüksek

İstanbul ’da ortalama 650 TL ile en yüksek aidat Sarıyer ’de ödenirken ilçeyi 475 TL ile Beşiktaş, 400 TL ile Beykoz , 250 TL ile Şişli, 235 TL ile Başakşehir takip ediyor. Raporda Sarıyer ve Beykoz’un ilk 5’te yer alması bu iki ilçede konut metrekarelerinin daha geniş olmasına bağlanırken Başakşehir’de ortalamayı yükselten genç binalara dikkat çekiliyor. Şişli ve Beşiktaş’ta ise geniş çeşitlilikteki lüks siteler ortalamayı yükseltiyor. Rapora göre İstanbul’da ortalama aidatın yüksek olduğu diğer ilçeler sırayla 234 TL ile Büyükçekmece, 229 TL ile Ataşehir, 209 TL ile Tuzla , 200 TL ile Eyüp, 194 TL ile Bakırköy ile Çekmeköy, 171 TL ile Üsküdar ve 165 TL ile Kadıköy.

Ortalama aidat Fatih’te 30 TL, Sultangazi’de 45 TL

İstanbul’un Fatih ilçesi ise ortalama aidatın en düşük olduğu ilçe olarak öne çıkıyor. Fatih’te ortalama aidat 30 TL iken onu 45 TL ile Sultangazi, 52 TL ile Bahçelievler, 60 TL ile Güngören ve 61 TL ile Avcılar takip ediyor. Ortalama aidatın 100 TL’nin altında olduğu, nispeten uygun aidat ücretlerinin olduğu ilçeler ise 69 TL ile Beyoğlu, 73 TL ile Esenler, 79 TL ile Kağıthane, 97 TL ile Çatalca, 98 TL ile Bayrampaşa ve 99 TL ile Maltepe. İstanbul’da ortalama aidatın düşük olduğu ilçeler incelendiğinde bu bölgelerde konut yaşının yüksek olduğu, asansör bulunan binalar ın azınlıkta olduğu; kapıcı, güvenlik, merkezi ısıtma gibi imkanlara sık rastlanılmadığı dikkat çekiyor.

Ortalama kiranın 160 TL olduğu İstanbul’da ortalamanın altında aidatların çoğunlukta olduğu diğer ilçeler ise 158 TL ile Sancaktepe, 148 TL ile Bağcılar, 148 TL ile Kartal, 141 TL ile Silivri, 140 TL ile Zeytinburnu, 139 TL ile Ümraniye, 135 TL ile Esenyurt, 131 TL ile Beylikdüzü, 131 TL ile Şile, 128 TL ile Sultanbeyli, 122 TL ile Arnavutköy ile Pendik, 121 TL ile Küçükçekmece, 114 TL ile Adalar ve 107 TL ile Gaziosmanpaşa.

Sarıyer’de en sık 490 TL aidatla karşılaşılıyor

Araştırmaya göre en yüksek sıklıkla görülen yüksek aidat fiyatları Sarıyer’de 490 TL. Aynı rakam Beykoz’da 225 TL, Ataşehir ve Başakşehir’de 200 TL, Beşiktaş’ta ise 185 TL. En sık görülen düşük aidat ise 20 TL ile Zeytinburnu, Güngören, Fatih, Esenler ve Avcılar’da. 5 ilçedeki bu durum, bahsi geçen ilçelerde geliştirilen, bölgenin yapısına çok da uymayan ancak sık rastlanmayan projelerin hesaba dahil edilmesine bağlanıyor.

9 mahallede aidatlar bir ev kirası kadar!

Raporda ortalama aidatın en yüksek olduğu mahallelerde bu meblağın neredeyse bir evin kiralama bedeline yaklaştığı dikkat çekiyor. Sarıyer’in Büyükdere, İstinye ve Yeniköy; Beşiktaş’ın Levent ve Ulus, Beykoz’un Riva ve Acarlar, Şişli’nin Harbiye ve Büyükçekmece’nin Alkent 2000 mahallelerinde ortalama aidatlar aylık olarak 1.000 TL’yi geçiyor. Raporda bu mahallelerdeki konutların metrekare genişliklerinin büyüklüğüne dikkat çekilirken metrekare başına en düşük aidatın ödendiği ilçeler de sıralanıyor. Metrekare başına ortalam aidat bedelli 0,5 TL ile Fatih, Çatalca, Sultangazi, Bahçelievler ve Avcılar’da. Beşiktaş, Sarıyer, Şişli, Ataşehir, Tuzla, Başakşehir ve Beykoz ise metrekare başına 1,5 TL’den fazla aidat ödenen ilçeler olarak ilk sıralarda yer alıyor.

Emlakjet Haber