İstanbul'a 43 Milyar Dolar yatırım Yapıldı

İso Meclis Toplantısı'nda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'daki kentsel dönüşüm projeleri ve metro hatlarıyla ilgili konular hakkında birçok açıklamada bulundu.

231 kavşak bitirdiklerini, 24 tanesinin de devam ettiğini belirten Başkan Kadir Topbaş, karayolları sistemine 6 milyar TL, metro yatırımlarına da 5.5 milyar dolar yatırım başlattıklarını ve bunun 1.5 milyar dolarlık bölümünün kaldığını anlatan Başkan Topbaş, ''Metro için 5 milyar dolarlık bir yatırım ihalesinin hazırlığı içindeyiz. 4 ayrı aks ihale edilecek. Şirketlerimizi özelleştirdiğimizde elde edeceğimiz kaynağı bu kentin altyapı problemlerini çözmek için kullanacağız'' dedi.

Garanti verin, inşaat yapılmasın

İstanbul'a çok konut yapıldığı için eleştiri aldıklarına da işaret eden Kadir Topbaş, "Sizler çocuklarınızın konuta ihtiyacı olmayacak garantisini verin, yeni inşaat yapılmasın. Kenti yönetenler olarak bütün hesapları yapmak zorundayız. Türkiye'de her bin kişiden 220 kişinin arabası var ama bugün yarın her bin kişiden 450 kişinin arabası olacak. 16.5 milyar lira toplu taşımaya yatırım yaptık. Metro, metrobüs ve deniz ulaşımın ne kadar nitelikli hale geldiğini görüyorsunuz. İstanbul'un planlarda 635 kilometre raylı sisteme ihtiyacı var. Bunun için de kaynağa ihtiyacı var. Bir kilometre metronun maliyeti 65 milyon dolar. Şu anda takriben 1.5 milyar dolar olan Kabataş - Beşiktaş - Çağlayan - Mecidiyeköy - Alibeyköy - Gaziosmanpaşa - Tekstilkent - Mahmutbey arasında 24.5 kilometrelik metro ihalesine çıkıyoruz'' şeklinde konuştu.

2011 Kentsel Dönüşüm Yılı

İstanbul’un deprem riski taşıyor olmasının en büyük sıkıntı olduğunu, bu nedenle 2011'de kentsel dönüşümle ilgili ciddi adımlar atmaya başladıklarını dile getiren Topbaş, Kartal'daki 550 hektarlık alandaki yeni bölge düzenlemeleri, Cendere Vadisi, Maltepe ve Küçükçekmece'deki dönüşüm alanlarının temelinde hem kentin yenilenmesi ve risklerden kurtulması fikrinin bulunduğunu söyledi.

İmar haklarında iyileştirme

Belediye olarak depreme yönelik olarak altyapılarını, köprüleri, viyadükleri düzenlediklerini, ancak vatandaşların bireysel olarak depreme ne kadar hazır olduğunun sorulması gerektiğini ifade eden Topbaş, Fikirtepe, Esenyut, Göngören, Küçükçekmece, Beyoğlu, Okmeydanı ve Bakırköy'de dönüşümü gerçekleştirmek istediklerini, bunun için vatandaşların imar haklarına iyileşme yaparak dönüşüm yoluna gittiklerini söyledi. Fikirtepe'de 200 metrekareden birleşecek parsel sayısına göre emsal verdiklerini ve bunun da ciddi destek gördüğünü ve  meclisten de oy birliğiyle geçtiğini anlatan Topbaş, ''Fikirtepe İstanbul'un en önemli noktası. O bölge nasıl gelişecek göreceğiz. Bunu İstanbul'un her tarafına yaygınlaştırmak, bu dönüşümü gerçekleştirmek istiyoruz. Bu dönüşümü sanayinin olduğu yerlere de yaymak istiyoruz. İstanbul'da değerleri artan arazilerin yeni fonksiyonlara dönüşmesi lazım. 2014 seçimlerine gelindiğinde bugünden çok farklı İstanbul olacak'' diye konuştu.