İşgaldeki Arsalar İşgalcilere Satılıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 40 yıldır işgal altında olan arazileri devralıyor. Arazileri kullanan kişiler arsaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden satın alabilecek.

Yılların birikimiyle büyük sorun haline gelen kamu arazilerinin işgali vatandaşların katılımıyla tarih oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıllardır işgal edilmiş olan kamu arazilerini, hak sahibi vatandaşlara satarak kentsel dönüşümde bir adım daha atıyor. Arazilerin satışıyla yıllarca işgal altında kalıp bedeli alınamayan arazilerin bedeli kamuya kazandırılıyor.

Beyoğlu, Beykoz, Eyüp, Sarıyer, Şişli ilçelerinde 1.366.564 metrekarede 2 bin 914 arsa işgalcilere satılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait ve Maliye Bakanlığı'na devredilen ve yaklaşık 40 yıl önce işgal edilen ve üzerinde yapılaşma olan arsalar Büyükşehir Belediyesi tarafından devir alınarak, kullanıcılarına satılıyor. Bu kapsamdaki taşınmazlar öncelikle yapı sahiplerine  emlak vergisi beyan bedelinin en az iki katı üzerinden doğrudan satılacak. Bu bedeller hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Satış bedelinin en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilecek. Arazilerde bulunan imara aykırı, ruhsatlandırılmamış, iskan alınmamış olan yapılar kaçak yapı konumundan çıkmayacak. Belediyelerce İmar planı veya uygulaması yapılan satışlarda arazinin yüzölçümünün DOP'a (Düzenleme Ortaklık Payı) ilave olarak %20 sinin satış bedelinden düşülmek kaydıyla  eğitim ve sağlık, resmi tesis alanları için ayrılabilecek. Bu taşınmazlardan gerekli olanlar için öncelikle imar planlamaları veya uygulaması yapılacak.

BU KAPSAMDA DEĞERLENDİRİLECEK HAZİNE ARAZİSİ LİSTESİ

BEYOĞLU BELEDİYESİ 2.405 ADET  410.186 Metrekare BEYKOZ BELEDİYESİ 11 ADET  85.400 Metrekare EYÜP BELEDİYESİ  17 ADET  728.871 Metrekare SARIYER BELEDİYESİ 11 ADET  70.839 Metrekare ŞİŞLİ BELEDİYESİ  470 ADET  71.268 Metrekare