İnşaatta yurtdışından pay almanın 2 püf noktası

Yurtdışında tahahhütlük alanında oldukça önemli bir noktada bulunan inşaat sektörünün zayıf noktası, geliştirme ve finans yönetimi. Uzmanlar, sektörün yurtdışında daha fazla pay almasının yolunun ‘para yönetiminden’ geçtiğini, finans ve hukuğun önceliğini vurguluyor. İkinci önemli nokta ise, firmaların büyük altyapı projelerine girmeleri

1972 yılından bugüne kadar 115 ülkede 350 milyar dolarlık ciroya sahip 9 bin projede rol alan Türkiye Müteahhitler Birliği’ne bağlı 125 üye var. Uluslararası inşaat sektörü dergisi olan Engineering News Record’un (ENR) açıkladığı dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde 46 firma ile Çin’den sonra ikinci sıradayız. Bu 46 firmanın 42’si ise Türkiye’deki önemli inşaatların % 80’ini üstleniyor. Peki yurtdışında daha çok pay alabilmek için inşaat sektörü neler yapmalı? İşte bu soru Gayrimenkul İçin Strateji Platformu (GİSP) tarafından düzenlenen ‘Alternatif Yurtdışı Gayrimenkul Pazarları’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, bu alanda uzman profesyoneller tarafından tartışıldı.

Toplantıda Türk inşaat sektörünün yurtdışı pazarlarda daha çok müteahhit olarak faaliyet gösterdiğini vurgulayan Çelen Değerleme Yönetim Kurulu Başkanı Güniz Çelen, “Yurtdışında gayrimenkul alanında ise birkaç örnek dışında oldukça zayıfız, müteahhitlik hizmetlerinde alınan ihaleler çok büyük tutarlarda olsa da, kar oranları oldukça düşük, birçok şirket % 4 ile % 7 arasında değişen kar oranları ile iş yapıyor, kar oranlarının bu kadar düşük olması, yüksek riskleri de beraberinde getiriyor” dedi. Türk inşaat sektörü olarak inşaat yapma konusunda çok iyi olduğumuzu ama geliştirme ve finans yönetimi konusunda sıkıntılar yaşadığımızı dile getiren Çelen, yurtdışında başarılı olmanın yolunun para yönetiminden geçtiğini kaydetti.

İnşaatta yurtdışından pay almanın 2 püf noktası

Çözüm büyük altyapı projelerini almakta

Rusya pazarının en büyük gayrimenkul oyuncularından biri olan Rönesans Holding ’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özgümüş ise, “Bu pazarda büyümemizi sağlayan, kalite, cesaret ve hızlı hareket etmemiz oldu. Aynı zamanda dünyanın en büyük 250 müteahhitlik firması listesinde 58. sıradayız, hedefimiz ilk 5 arasına girmek, bunun yolu büyük alt yapı ihalelerini almaktan geçiyor” değerlendirmesini yaptı. Şirket olarak bu hedefi gerçekleştirmek için, 100 yıla yakın bir maziye sahip olan, Hollanda’nın en büyük 3. müteahhitlik firmasını satın aldıklarını hatırlatan Özgümüş, burada amaçlarının firmanın know-how ve ar-ge çalışmalarına sahip olmak olduğunu belirtti.

Finans ve hukuka hakimiyet öncelikli

Toplantıda tüm büyük işlerde alt taşeron olarak hizmet veren Türk inşaat firmalarının dünya inşaat pastasından daha fazla pay almanın yolunu ‘üst yüklenici olarak ihaleler almaktan geçmek’ olarak tanımlayan Tahincioğlu Gayrimenkul Proje Geliştirme Müdürü Sercan Gençoğlu, “Gelişmiş pazarlarda gayrimenkul konusu evvela finans ve hukuk konusu, işin fiziki boyutu en sonda geliyor. Alternatif pazarlara bakıyoruz ancak ülkemizin gayrimenkul pazarına olan inancımız tam, geçen sene devasa iki tane daha Emlak konut projesine başladık’ değerlendirmesinde bulundu.