İmar barışı için 10 milyon başvuru bekleniyor

13 milyondan fazla yapıyı ilgilendiren imar barışı için başvurular bugün başladı. Vatandaşlardan 8-10 milyon başvuru beklendiğini belirten Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, “İşler her geçen gün yoğunlaşacaktır. Erken başvurmakta fayda var, son başvuru tarihi yaklaştıkça yoğunluk artacaktır” uyarısını yaptı

Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle İmar Barışı Çalıştayı’nda başvuruları bugün başlayan imar barışı ele alındı. Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, İmar Barışı'nın 13 milyondan fazla yapıyı kapsadığını belirterek, "İmar Barışı için 8-10 milyon başvuru olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden işler her geçen gün yoğunlaşacaktır. Erken başvurmakta fayda var, son başvuru tarihi yaklaştıkça yoğunluk artacaktır" dedi. Yüksel, "İmar Barışı 13 milyondan fazla yapıyı kapsıyor. Bunların bir kısmının köylerde ve küçük yerlerde olduğunu düşünürsek bu kimseler başvurmayabilir" dedi. Başvurular, 31 Ekim 2018’e kadar devam edecek.

Hazine arazisinde yapısı olanlar sistem kabul etmese de başvurmalı

Yüksel, Hazine arazisindeki kaçak binalarla ilgili başvuru yapabilmek için o arazilerin Hazine tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na tahsisinin ön şart olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "O tahsisler henüz yapılmadı. O tahsisiler yapıldıktan sonra başvuru süresi başlayacak. Dolayısıyla Hazine arazisindeki kişiler hemen başvurmalı mı yoksa beklemeli mi sorularının cevabı başvurmalı. Sistem kabul etmese bile vatandaş başvurmalı. Çünkü daha sonra belki hakları düşebilir ya da onlar adına başkası başvurabilir. Burada önemli olan bir bina üzerinde birden çok kişi de hak iddia edebilir. Dolayısıyla önce başvuranın bilgileri sistemde olacağı için ikinci başvuruyu sistem kabul etmeyebilir. Bu durumda ihtilaf çıkabilir. O bakımda önce başvuran kaçak ve birden fazla sahibi olan binalarda ya da ihtilaflı binalarda erken başvurmanın avantajlı olacağını düşünüyoruz."

Başvuru yapmadan önce bir uzmanla görüşmekte fayda var

Yüksel, kötü niyetli ve yanlış başvurularda vatandaşın parasının yanmasının söz konusu olabileceğini belirterek, bu yüzden vatandaşın başvuru yapmadan önce bir değerleme uzmanı, hukukçu ve bilirkişiden yardım almasından fayda olduğunu söyledi.

Yurtdışında yaşayıp da Türkiye'deki gayrimenkulü kaçak statüsünde olan kişilerin mutlaka yapıyı kontrol etmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, başvuru süresinin kaçırılması halinde yapının kaçak olarak kalacağını ifade etti.

Başvuruda bunları unutmayın!

Vatandaşlardan müracaatta istenen bilgiler ise şöyle:

"E-devlet şifresi, geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi, beyan edilecek yapının adresi, tapusu varsa ada ve parsel bilgileri, toplam inşaat alanı, konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare), yapıdaki konut ve işyeri sayısı, arsa/arazinin emlak vergi birim değeri (ilgili belediyeden alınabilecek), yapının bulunduğu arsanın alanı, varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (metrekare), yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek), imar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi ve yapıyı gösteren ve aykırılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. Fotoğrafların dosya formatının 'jpg, jpeg veya png' olması gerekiyor."

Vatandaşlar başvuru işlemini tamamladıktan sonra 24 saat içerisinde SMS veya e-mail yoluyla kendilerine bilgilendirme gelecek.

Bunun üzerine Yapı Kayıt Belgesi başvuru bedelini yatırılabilecek.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda yüzde 5 olarak hesaplanacak.

Yapı kayıt belgesinin bedeli, en son 31 Aralık 2018 tarihinde kadar yatırılabilecek.

Vatandaşlar başvuruyu yaptıktan sonra hemen bedelini yatırmaları halinde yine 24 saat içerisinde Yapı Kayıt Belgelerini e-Devlet üzerinden alabilecek.