Evimin değeri bir gün düşer mi diyene ‘Sağlam Tapu’!

Evinizin tapu kayıtlarında değerini düşürebilecek veya satışını olumsuz etkileyebilecek 130’un üzerinde neden olabileceğini biliyor musunuz? Sağlam Tapu şirketi, 650’nin üzerinde anlaşmalı avukatıyla tapu kayıtlarını sizin adınıza inceleyip, eviniz plana ne kadar uygun kontrol ediyor!

[if gte mso 9]> 0 0 1 787 4491 ktütükt 37 10 5268 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

[if gte mso 9]> 0 0 1 658 4620 ktütükt 115 25 5253 14.0 Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE

Konut satın alma kararını verdiniz, ancak satın almadan once hayalinizdeki konut ‘Kaçak mı değil mi?, ‘Tapuda gerçekte ne olarak gösteriliyor?, ‘Aslında değeri olduğundan düşük mü yüksek mi?’ ‘ Proje , planına uygun olarak yapılmış mı?’ gibi pek çok soru işaretini de çözmeniz gerekiyor. Bunun için belediye ve tapu müdürlüklerinin yolunu tuttunuz, ancak hayatınızda ilk kez konut alacaksanız, ‘Bir detayı atlıyor muyum?’, ‘Neyi kime sormam gerekiyor’ ya da ‘Sonradan bir sıkıntı yaşar mıyım?’ gibi sorularla da kafanızı meşgul ediyorsunuz. Bu konuda fiilen yaşanan bazı sorunlar, tapu kayıtları detaylı incelenmezse, gayrimenkulün değerini düşürecek veya satışını olumsuz etkileyebilecek kısıtların var olduğunu ve bu aşamada çok dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor.

Tapuda risk seviyesi değişen 137 kısıt var

Pera Capital yatırımı olan ve 2005 yılından bu yana banka ve kredi kuruluşlarının ipotek işlemlerini takip etmek üzere kurulan FU Gayrimenkul, 40’ı bünyesinde, Türkiye genelinde ise 650’nin üzerinde anlaşmalı avukatla çalışan bir süreç yönetim şirketi. Şu anda 22 banka, 346 banka dışı finans kuruluşuna Türkiye’nin her yerinde, KKTC’de ve Berlin’de 396 hukuk bürosu ile 5.964 banka şubesine, Bankaların Destek Hizmeti Almalarına Ilişkin Yönetmelik kapsamında hizmet sunan FU Gayrimenkul, bugüne kadar 1 milyon adet ipotek tesis etti . Yönetim Kurulu Başkanı, Merkez Bankası eski Başkan Vekili Zekariya Yıldırım olan FU Gayrimenkul, bugün bankaların kendi yapmadığı her iki ipotekten birini yapıyor.

Şirketin geçen yıl kurduğu Sağlam Tapu şirketi ise, tapu kayıtları detaylı incelenmezse, gayrimenkulün değerini düşürecek veya satışını olumsuz etkileyebilecek kısıtların var olduğunu ve bu aşamada çok dikkatli olunması gerektiğine işaret ediyor. FU Gayrimenkul Genel Müdürü Ertuğrul Bul, bugün tapu kayıtları detaylı incelendiğinde temel takdiyat denilen ve sayısı 130-137’yi bulan gayrimenkulün değerini düşürecek  veya satışını olumsuz etkileyebilecek kısıt olduğunu, hayatında 1 veya 2 kez konut alacakların ise bunu çoğu zaman bilmediğini kaydetti.

Avukatlar alıcı adına her şeyi kontrol ediyor

Saglamtapu.com diye bir web sitesi oluşturduklarını ve bu kısıtları müşteri adına tespit etmek için profesyonelce bir yol izlediklerini aktaran Bul, süreci şöyle anlattı: “Bu websitesinden gayrimenkul alacak müşteriler, gayrimenkulüyle ilgili basit bilgileri giriyor. Daha gayrimenkulu almadan once bizim buradan avukat arkadaşımız ilgili tapu müdürlüğüne gidiyor, gayrimenkulün kayıtlarını açıyor, müşteri adına inceliyor. Avukatımız gayrimenkulün değerini düşürecek ve ileride satışını olumsuz etkileyebilecek kısıtlar var mı diye tapu kayıtları üzerinde bir inceleme yapıyo.. Bu kısıtları biz en riskliden en az riskliye doğru sınıflandırdık. Buna göre müşteriye ‘Bu şartlarla alma veya bunu belediyede, bunu çevre bakanlığında şurada düzelt, temizse de alabilirsin diyoruz. Alma kararını verdikten sonra da müşteriyi tapuda karşılıyoruz avukatlarımızla. İmza odasına alıcı, satıcı ve tapu memuruyla imza aşamasına kadar nezaret ediyoruz.” Bul, yıllık 1.2 milyon konut satışının 400 bininin ipotekli yani konut kredili işlem olduğunu, 800 bininin ise konut kredisiz satıldığını, gayrimenkul hukukunda 11 yıllık tecrübeleriyle bu kesime de hizmet vermeyi hedeflediklerini belirtti.

Arsa denizde mi, kapı kaçak mı öğreniyor

Tapu kontrol süreci haricinde ek hizmetler de sunduklarını kaydeden Bul, “Örneğin b elediyeye gidip gayrimenkulünüz kaçak mi değil mi, daireniz projedeki planına uygun yapılmış mı yapılmamış mı , daireniz gerçekten aldığınız 3+1 mi gibi soruların yanıtlarını veren ek hizmetlerimiz var. Alanya’da arsa almış bir müşteri örneğin, sonradan arsanın fiziken denizde olduğu ortaya çıkmış. Uzaktan, yerinde ve belediye imar kayıtlarında ve proje kayıtlarını görme ihtiyacı var. Bu da saglamtapu.com’dan satın alınacak bir diğer ürün” dedi. Bul, şöyle devam etti: “Orada 4 ayrı SPK lisanslı ekspertiz firmalarıyla anlaştık. Bireysel olarak bu denetimden yararlanabilirsiniz. Taşınmaz risk analizi, ekspertiz raporu veriyoruz. Hizmetlerin maliyetleri 1 kereliğine mahsus olmak üzere 480 lira ile kapsamına göre 900 lira arasında değişiyor.”

Şirketler için sözleşme takip sürecini yönetiyor

Süreç yönetim şirketi olan FU Gayrimenkul, sözleşmelerin anlaşmalı avukatlar aracılığıyla yönetimi, imzalanması, düzgün şekilde arşivlenmesi faaliyetini de yürütüyor. Merkezi İstanbul olan bir şirketin bayilik verdiği tüm illere birer avukat yerleştirme gibi bir lüksü olmadığını hatırlatan Bul, şöyle konuştu: “FU, bu dertten kurtarıyor. İlçe bazında hukuk bürolarıyla anlaşmalarımız var. Anadolu’nun ücra bir noktasında bir sözleşme imzalanacaksa ve bu işin bir avukat nezaretinde yapılması gerekiyorsa, bunu yapıyoruz. Süreçlerini oluştururken 4’lü bir control mekanizmasıyla çalışır. Talebin ilk girişinden başlar, avukat atanmasına kadar ön incelemeler yapılır, sonra lokalde bir avukat atanır, avukatla müşteri tapuda belli bir saatte buluşurlar, işlemi yaptıktan sonra avukat fotoğrafını çeker, ve kontrole düşer, burada 8 tane uzman avukatımız var, bunlar kontrol ettikten sonra ipotek tesis edildi diye bankaya bilgi verilir, aynı anda da bizim 10 milyon euroluk bir mesleki sorumluluk poliçemiz var, onun teminatı devreye girer.”

EndFragment

EmlakJet Haber

EndFragment