Ev Kiralamak Giderek Güçleşiyor

Century 21 Türkiye Genel Müdürü Sedat Yavuz insanların artık kira ödemek yerine ev sahibi olmak istediklerini belirterek, "Kiracı bulmak önümüzdeki dönemde giderek zorlaşacak" dedi.

Sedat Yavuz tüketicilerin artık yıllardır boşuna kira verdiklerini ve artık ev satın almak istedikleri düşüncesine girdiklerini söyleyerek, kiracı bulmanın önümüzdeki dönemde daha zor olacağını belirtti. Yavuz konut alım koşullarının giderek kolaylaşmasının, tüketicilerin ev kiralama ve satın alma konusunda bakış açılarının değişmesine neden olduğunu ifade ederek, insanların yıllardır içinde oturdukları evlerin kira olmasından ötürü vatandaşların zihninde boşuna kira verdikleri düşüncesi oluştuğunu dile getirdi. Bu durumun emlak sektörü açısından bir avantaj olduğunu belirten Yavuz, "Ancak bu ülkede kira geliriyle yaşayan da pek çok kimse var" diyerek mal sahiplerinin uzun vadede bu durumdan olumsuz etkilenebileceğini dile getirdi.

Banka Mevduat Faizlerinin Düşük Olması Kışkırtıyor

Sedat Yavuz, bazı bankalar ve finans kuruluşların 20 yıllık vadelerle gayrimenkul kredileri vermeye başladıklarını dile getirerek, "Düşen faiz oranlarıyla birlikte bu uzun vadeler kira fiyatlarıyla aylık kredi taksit fiyatlarını birbirlerine oldukça yaklaştırdı. Bu durum, orta ve uzun vadede kiralama işlemlerini aza indirecektir. Banka mevduat faizlerinin çok düşük olması sebebiyle insanlar gayrimenkule yatırım yapıp, hem gayrimenkulun ileri vadede değer kazanmasını ve hem de bir kira gelirleri olmasını planlıyorlar. Ancak kira fiyatlarıyla aylık kredi taksit fiyatları birbirlerine çok yaklaştığında kiracı bulmak kolay olmayacaktır" dedi.

Sözlerine hem Uzel Emlak Grubu hem de sektör olarak en büyük beklentinin “Emlak Yasası Tasarı Taslağı” nın meclisten geçmesi olduğunu söyleyerek devam eden Yavuz, yasanın hayata geçmesi ile birlikte daha formalize daha kurumsal bir yapı ortaya çıkacağı gibi, sektördeki farklı uygulamalann da önüne geçilmiş olacağını belirtti. Yavuz, BDDK’nın getirdiği yeni uygulama ile gayrimenkul bedelinin maksimum 75%’si kredilendirilebilecek ve kredi komisyon oranlarına bir üst limit gelmesinin de gündemde olduğunu açıklayarak, aynı zamanda mortgage brokerlığının da çok önemli bir konu hale geleceğini ve hızla artacağını ifade etti.