Enerji Kimlik Belgesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olan ve eski binalar da dahil olmak üzere her binanın sahip olası gereken "Enerji Kimlik Belgesi" ile ilgili merak edilen soruları İZODER'e ( Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) sorduk.

Enerji Verimliliği Kanunu nedir?

Enerji Verimliliği Kanunu; ülkemizde enerji verimliliği ile ilgili somut hedefler içeren, Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği, Enerji Kimlik Belgesi, Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, Enerji Yöneticileri gibi birçok yeni uygulamaya dayanak oluşturan temel bir mevzuat olma konumundadır.

1 Ocak tarihinden itibaren tüm binaların sahip olması gereken “Enerji Kimlik Belgesi” nedir?

Enerji Kimlik Belgesi; binanın toplam enerji tüketimi ve sera gazı salım miktarını elektrikli ev aletlerinde olduğu gibi A-G arasında sınıflandırarak son kullanıcının bilgisine sunmaktadır. Bu belge sayesinde son kullanıcılar satın alacakları veya kiralayacakları binaların enerji verimliliğine bağlı olarak işletme maliyetlerini ve CO2 salımı yönüyle çevreye olan etkilerini görebilecek. Bu bağlamda daha az enerji tüketerek ısıtma, soğutma, aydınlatma ve sıcak su ihtiyacını karşılayan atmosfere daha az sera gazı oluşturan binalar farklarını ortaya koyabileceklerdir. Tüketicinin bilinç seviyesine veya proje ve yüklenici kuruluşların prestijli yapı imal etme arzularına bağlı olarak enerji verimli ve çevreye karşı daha duyarlı binalara yönelik talep artacaktır.

Isı yalıtımı maliyeti yüksek bir işlem midir? Isı yalıtımı yapılan bir bina enerjiden ne kadar tasarruf sağlar?

Yalıtım çok yüklü bir maliyet getirmeden yapılan bir yatırımdır. Tekniğine uygun olarak yapılan ısı yalıtımı uygulamaları ile binalarda yüzde 50 oranında daha az yakıt tüketerek ısıtma ve soğutma sağlanabiliyor. Isı yalıtımı için harcanan para 3–5 yıl gibi bir sürede kendisini amorti ediyor. Isı yalıtımı biter bitmez ısıtma ve soğutma için harcanan faturalar en az yarıya düşüyor ve verimlilik başlıyor. Çatı ve tüm dış cephe duvarları yalıtımlı bir dairede klima ve/veya doğalgaz ihtiyacı en aza indirgeniyor. Klimanın getirdiği elektrik, ısınma için verilen doğalgaz faturalarında %50’e varan tasarruf sağlanıyor. İZODER olarak, yalıtım yatırımlarının vatandaşlarımızın ekonomik durumlarına katacağı artı değeri anlatmaya ve açıklamaya devam ederek yalıtımın önemini fark ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ülkemizde enerji verimliliğini düşüren en büyük etkenler nelerdir?

Yalıtım bilincine ulaşmış vatandaşların çözüm arayışlarında ve özellikle finansal teşviklerin oluşmasına destek vermelidir, hükümet. Yalıtım malzemelerinde KDV nin %1’e indirilmesi gerekmektedir. Vatandaşın yalıtım yaptırmak için kullandığı kredi üzerinden alınan vergi ve fonlar sıfırlanmalıdır. Hatta belli miktarları devlet tarafından karşılanmalıdır. Yalıtım yaptırana ucuz enerji fiyatları uygulanmalı ve emlak vergilerinden belli süre muaf tutulmalıdır.

Enerji Verimliliğine yönelik çalışmalar içerisinde en göze çarpan ve ilk düşünülen husus binalarda ısı yalıtım uygulamalarıdır. Isı yalıtım uygulamalarına yönelik sorunların başında haksız rekabet, kayıt dışılık en büyük sorun. Konjuktürel gelişmenin verdiği büyüme ile sektöre giren eğitimsiz ve kalifiye olamayan uygulayıcı firma sayısının çokluğu ve kalitesiz ve belgesiz malzemelerin varlığı gibi saymak mümkündür.