En akıllı binalar 'yangında çökmeyenler'

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, ‘Yangından Korunma Haftası’ kapsamında yaptığı açıklamada “En akıllı yapı tasarımı, yangına çökmeden dayanabilen ve insanların kaçışına müsaade edendir” dedi. Erdoğan bunun için tasarım, malzeme, imalat ve montaj konusunda yetkinliğini belgeleyen yangın güvenlik mühendisi danışmanlarla çalışılması ve denetimlerin yapılması gerektiğini kaydetti. Yeni ev alacakların yangın güvenliğine dair tedbirleri sorgulaması da önemli noktalardan biri

25 Eylül-1 Ekim ‘Yangından Korunma Haftası’ kapsamında bir açıklama yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Ferdi Erdoğan, yapım ruhsatı, yapı kullanım izni ve çalışma ruhsatı gibi konularda gerekli düzenlenmelerin yapılması gerektiğini belirtti. “En akıllı yapı tasarımı, yangına çökmeden dayanabilen ve insanların kaçışına müsaade edendir” diyen Ferdi Erdoğan, bu süreçte evini yenileyecek veya ev alacak vatandaşların yangın güvenliği ile ilgili nelere dikkat etmesi gerektiğini şöyle sıraladı:

Konut , sosyal, ticari veya endüstriyel bina yaptıracakların, tasarım, malzeme, imalat ve montaj konusunda yetkinliğini belgeleyen yangın güvenlik mühendisi danışmanlar ve akredite üçüncü taraf kuruluşlarla çalışmaları ve proje safhasından itibaren yönetmeliğe uyum kontrol ve denetimlerini yaptırmaları çok önemli. Bina işletmecilerinin ise kurallara uygun işletim sağlamaları, periyodik denetimleri sadece yasal zorunluluk olduğu için değil, can güvenliğini ilgilendirdiğini göz önüne alarak yaptırmaları şart. Yeni ev alacakların yangın güvenliğine dair tedbirleri sorgulaması da önemli noktalardan biri. Yangının yayılmasını önlemek ve zararı asgari düzeyde tutmak amacıyla binaların uygun malzemelerden yapılması, binanın yangın kompartımanlarına ayrılması, kaçış yollarının teşkil edilmesi gibi pasif önlemlerin mutlaka oluşturulması gerekmektedir.”

Yangını algılayan dedektörler yeterli mi?

Ülkemizde tasarlanan çok katlı iş, ofis binalarında akıllı denilen sınıflandırmanın tamamen dijital, yani elektrikle çalışan sistemlerden oluştuğunu belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Bu binalarda yangını algılayan dedektörler var, o dedektörler bunu algıladıktan sonra yağmurlama sistemi devreye giriyor ve bölge bölge yangını söndürüyor. Ama büyük bir deprem olduğunda ve elektrikler kesildiğinde jeneratörlerin devreye girmemesi ‘akıllı’ olarak nitelendirilen binaları tamamen yangına karşı savunmasız hale getirebilir. En akıllı yapı tasarımı yangına çökmeden dayanabilen ve insanların kaçışına müsaade edendir. Bu sayede binadaki tüm canlıları tahliye edecek süre sağlanmış olacak ve aynı zamanda yapıdaki hasar en aza indirilmiş olacaktır.”

Kaçış yolları, kuraldışı kullanılmamalı

Yapılarda yangın güvenliğinin, yangının çıkması ile başlamadığı ve yangını söndürmekle de sınırlı olmadığını ifade eden Ferdi Erdoğan, “Malzeme ve yapı elemanlarının doğru seçimi, mimari, elektrik, mekanik tüm projelendirmenin mevzuat, yapı kullanım gereksinimlerine uygun bir şekilde yapılması ve projenin inşaat sürecinde doğru uygulanması gerekir. Binada uygun şekilde yangın bölümlendirilmesi yapılmış, yangın kaçış yolları yangına karşı korunmuş olsa dahi, bina bölümlerinin sonradan kuraldışı kullanımı veya tadilatlar yapılması durumunda yapısal güvenlik işlevini yitirecektir. Bina kullanımı safhasında yangın kaçış yollarının doğru kullanımı da dahil olmak üzere temel yangın güvenlik konularında binadaki kullanıcıların eğitimi, acil durumlarda ne yapacakları ve nasıl davranacakları konusunda bilinçlendirilmesi gereklidir” dedi.

Kentsel dönüşüm 'yenilemeyi' yavaşlattı

Türkiye'de kentsel dönüşümün etkisiyle ‘yenileme’ faaliyetlerinin yavaşladığına dikkat çeken Erdoğan, “Bugün kentsel dönüşüm kapsamına girebilecek binalar net olarak belli olmadığından, ev sahipleri konutlarının yıkılacağı beklentisi ile mecbur olmadıkça yenilemekten kaçınıyor. Bu yenilemenin kapsamı, ‘derin yenileme’ olarak adlandırılan tesisat, ısıtma-soğutma, havalandırma sistemleri, yalıtım dahil cephe sistemleri, pencere-cam ve çatı-baca sistemleri gibi geniş bir alanı içeriyor” dedi.

Binanın tasarımından yapımına kadar, denetimin de içinde olduğu bütüncül bir sistemin kurulması gerektiğini vurgulayan Ferdi Erdoğan, “Türkiye’de çok acil bir Yapı Yasası’na ihtiyaç var. Bu yasanın çıkarılması, bir sektörü değil, tüm ülkeyi kalkındıracak bir hamle olacaktır. Denetim konusunda disiplini sağlamak için de olası ihmallerin önüne geçilecek bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır” diye konuştu.

Yangına karşı acil çözülmesi gereken 5 sorun

1- Yönetmelik yetersizliği

Yönetmelik ve standartların tekrar gözden geçirilerek günün şartlarına uygun hale getirilmesi, işletme yangın önlemlerinin etkinliğini koruyacak tedbirler ile denetimler konusunda açık ve sürdürülebilir kurallar konulması gerekiyor.

2- Yönetmelik ve standartlara uyulması:

Yönetmeliğin yeterince uyulmamasının nedenlerinin araştırılması ve tespit edilecek bilinç noksanlığı, eğitimsizlik, denetimsizlik ve maddi çıkar gibi nedenlere ilişkin geliştirici tedbirler alınmalı

3- Ruhsat için değil can için yangın güvenliği:

Ruhsat için göstermelik yangın önlemi değil, can güvenliği için gerçekçi yangın önlemi alınmasını sağlamak üzere, yapım ruhsatı, yapı kullanım izni ve çalışma ruhsatı konularında gerekli düzenlenmeler yapılması gerekiyor.

4- Yangın Güvenlik Mühendisliği ve Danışmanlık :

Gerek tasarruf sağlanması, gerek etkinliğin artırılması için projecilerin yangın güvenlik mühendislerinden danışmanlık desteği almalarının teşvik edilmesi lazım.

5- Bina yangın değer zinciri:

Doğru tasarım, doğru malzeme, doğru uygulama, doğru işletim ve her safhada denetim, konularının her biri için teknik ve idari çalışmalar, geniş katılımlı Türkiye İMSAD Yapısal Yangın Güvenliği Çalışma Grubu çatısı altında sürdürülüyor.


En akıllı binalar 'yangında çökmeyenler'

Emlak sektöründe gündemi takip edebileceğiniz, hayalinizdeki evi tek adımda bulabileceğiniz yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet uygulamasını indirin .