Döviz ve altın yatırımcısını konuta yönlendirecek kampanyanın detayları!

Konutta başlayacak dev kampanyanın detayları açıklandı. 31 Ekim’e kadar sürecek kampanyada konut kredisi faizleri 120 ay vadede aylık yüzde 0.98'e indirilecek. Ancak bir de ‘kur müjdesi’ var. Peşinat tutarının döviz veya altın cinsinden yatırılması durumunda o günün Merkez Bankası kuru dikkate alınacak ve 12 ay sonra doğacak fark, daire bedelinden düşülebilecek. Kampanyada markalı projelerde % 10 indirim yapılması fırsatı da var!

Gayrimenkul sektörünün önde gelen sivil toplum kuruluşları, dernekleri ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Emlak Konut GYO gibi kamu destekli birimleri, konut sektörüne destek vermek ve stokları eritmek için güçbirliğine gitti. Bu yıl Mayıs ve Haziran aylarında faizi aylık % 0,98’e düşüren ve peşinde % 20 indirime giden markalı konut üreticileri, şimdi de ikinci bir kampanya atağıyla konut alıcılarını sektörde bir ilk olan yeni bir uygulamayla da tanıştıracak.

29 Ağustos’ta başlayacak ve 31 Ekim’e kadar sürecek kampanyaya Emlak Konut, İller Bankası, Kiptaş, Oyak inşaat ile sektörün derneklerine üye firmaları destek veriyor. Yeni kampanyanın en dikkat çeken özelliği ise, peşinata, konut fiyatına ve faize indirimi kapsamasının yanında bir de ‘kur’a endekslenen yeni bir avantajlı ödeme seçeneği ile döviz ve altın yatırımcılarını yeniden konuta yönlendirme hedefi olması. İşte kampanyanın detayları…

Faiz % 0,98’e iniyor, peşinat % 10’a çekiliyor

Yüzlerce firmanın dahil olacağı kampanyada konut kredisi faizleri yüzde 2'yi aşan seviyelerden yeniden 120 ay vadede yüzde 0.98'e indirilecek. 31 Ekim'e kadar sürecek kampanyada peşinat oranı da % 20 yerine % 10'a çekilecek.

Kura endeksli ödemede daire bedeli nasıl düşecek?

Kampanyada en çok dikkat çeken kısım ise vatandaşın döviz veya altından gayrimenkule yönlendirilmesi. Peşinat tutarının döviz veya altın cinsinden yatırılması durumunda o günün Merkez Bankası kuru dikkate alınacak. Merkez Bankası'nın kuruna göre endekslenen tutar 12 ay sonraki veriyle karşılaştırılacak. Karşılaştırmada yüksek olan kur dikkate alınacak. Fark oluşması durumunda tutar konut alıcısının ödediği bedelden düşürülecek.

· Örneğin 1 milyon liralık bir daire için,

· Yatırılan peşinat: 100 bin lira

· Yatırım dönemindeki dolar kuru: 6 TL: 16.666 dolar

· 12 ay sonra kur 7.00 olursa:

· Dolar TL karşılığında 116 bin 666 TL aradaki 16.666 liralık fark konut alıcısının ödemesinden düşülecek.

% 10 indirim ve ara ödeme fırsatı da verilecek

KİPTAŞ ve Emlak Konut GYO projeleri başta olmak üzere, GYODER, KONUTDER ve İNDER üyelerinin projeleri yer alacak. Firmalar konut fiyatlarında yüzde 10 indirim yapacak. Ayrıca ödeme planı kapsamında 12 ve 24. ayda tüketici yüzde 15'er ara ödeme yapacak.

Örnek ödeme planı:

Dairenin fiyatı: 1 milyon lira

İndirimli fiyat: 900 bin lira

Peşinat: 90 bin lira

12. ay ara ödeme: 135 bin lira

24. ay ara ödeme: 135 bin lira

Krediye esas tutar ise: 540 bin lira

Aylık taksit: 7.673 lira

Peşinat hariç toplam ödeme: 1 milyon 190.724 lira

Vadelendirilmiş daire fiyatı: 1 milyon 280 bin 724 lira

Borcun 12. ayda kapanması seçeneği

Kapamaya esas borç bakiyesi: 963 bin 651 lira

İndirim oranı: Yüzde 55

İndirimli bakiye: 433 bin 643 lira

Toplam ödenen tutar: (Peşinat, 12. ara ödeme ve 12 ay taksitler dahil) 750 bin 715 lira

Kampanya indirim oranı: Yüzde 25

Borcun 6. ayda kapanması seçeneği

Kampanyaya esas borç bakiyesi: 1 milyon 144 bin 687 lira

İndirim oranı: Yüzde 55 İndirimli bakiye: 515 bin 109 lira

Toplam ödenen tutar: (Peşinat ve 6 aylık taksitler dahil) 651 bin 146 lira

Kampanya indirim oranı: Yüzde 35

300 bin liralık ev üzerinden örnek ödeme planı

Döviz ve altın yatırımcısını konuta yönlendirecek kampanyanın detayları!

400 bin liralık bir ev üzerinden örnek ödeme planı

Döviz ve altın yatırımcısını konuta yönlendirecek kampanyanın detayları!_1


Fiyatlarda artırım yapılmadı, Bakanlık takipte

Sektörün daha önce olduğu gibi bugün de farklı bir kampanya ile bir fedakarlık örneği gösterdiğini kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Bu kampanya 100 bin konutu içeriyor. 100 bin konutta da kota var. Yani yaklaşık yüzde 25'i kadarının satılmasını planlıyoruz. Tabii bunu sektör temsilcilerimiz arttırabilecektir" dedi. Kurum, daire fiyatlarında kampanya nedeniyle fiyatlar üzerinde bir artırma olmadığını ve bunun takibini de Bakanlık olarak yapacaklarını sözlerine ekledi.

Yaklaşık 400 projeyi kapsaması beklenen kampanya sonrası 60 bin konut satışı hedeflendiği, 10 milyar liranın üzerinde satışa ulaşılması planlanıyor. Kampanyada ağırlık İstanbul'da olacak. İzmir, Ankara, Bursa, Denizli ve Anadolu illerinde de konut projelerinin dahil edilmesi bekleniyor. Emlak konut GYO'nun kampanyaya 33 proje ve 3,000 bağımsız bölüm ile katılacağı açıklandı.

Döviz ve altın yatırımcısını konuta yönlendirecek kampanyanın detayları!_2

Emlak sektöründe gündemi takip edebileceğiniz, hayalinizdeki evi tek adımda bulabileceğiniz yeni nesil emlak bulma sitesi Emlakjet uygulamasını indirin .





0 Takipçi