Bozcaada’nın güney sahilleri imara açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bozcaada için hazırlanan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı askıya çıktı. 2040 yılında ada nüfusunun 11 bine yükseleceği öngörüsüyle hazırlanan plana göre adanın güney sahilleri imara açılıyor.

İmar plan değişikliğine itiraz eden ada halkı, imara açılması halinde sözkonusu bölgede villa tipi yazlıklar ve turizm tesisleri olacağını belirterek,  bu planın kent merkezinde yaşayanların konut gereksinimini karşılayacak bir plan olarak hazırlanmadığı eleştirisinde bulunuyor. Adanın mevcut nüfusu 2600 olarak telaffuz ediliyor. İmar planının ise adanın yüzde 90’ına yakın bölümünde yapılaşma öngördüğü eleştirisi yapılıyor.

Akvaryum Koyu’na otel dolacak

Bağ evleri ve Akvaryum Koyu'yla meşhur Bozcaada’ya ilişkin imar plan değişikliğini yorumlayan Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir Bozcaada’nın ranta kurban gittiğini öne sürüyor. Karademir özellikle Akvaryum Koyu’nun otellere, bağların da villalara dönüşeceğinin altını çizerek plana itiraz edeceklerini söyledi.

Planlara bir itiraz da belediyeden gelmesine rağmen, konuyu değerlendiren Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, "Bu aşamada herkesin mutlu ve memnun olması mümkün değil" açıklamasını yaptı. Vali Çınar yapılan itirazların bakanlık tarafınca değerlendirilip nihai karara varılacağını açıkladı. Vali Çınar, yeni imar planının bir haftadır askıda olduğunu ve bir aylık daha süresi olduğunu belirtti.

Planda öngörülen değişiklikler

8 Eylül 2014'te askıya çıkan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planı, Türkiye'nin en önemli doğal SİT bölgelerinden Bozcaada'nın ünlü üzüm bağlarının "Bağ evi", ekolojik yapısıyla dikkat çeken Akvaryum Koyu'nun ise "Kentsel gelişim alanı" ve "Turizm tesis bölgesi" adıyla imara açılmasına izin veriyor. Plana göre tarım alanlarında tarımsal tesisler de yapılabilecek. Tarımsal tesis adı altında aslında adanın imara açıldığını savunan şehir plancıları, 100-150 metrekarelik villaların yapılmasının önü açıldığını savunuyor.

Adanın en çok beğenilen, doğal güzelliğiyle dikkat çeken 3. derece doğal SİT alanı olan Akvaryum Koyu ve çevresi de "Kentsel gelişim alanı" ilan edildi. Adanın doğu bölgesi ise "Turizm tesis bölgesi" olarak belirlendi. Kentsel gelişim alanı ve turizm tesis bölgesi olarak ilan edilen bu bölgelerde yeni turistik tesisler yapılabilecek.

Emlak Jet Haber