Bakanlık Fikirtepe’de dönüşüm için irtibat ofisi açıyor

Bugünlerde plansız kentsel dönüşümün sancılarını yaşayan Fikirtepe’de bazı inşaatların finansal nedenlerle durma noktasına gelmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Semtte bir irtibat ofisi açmaya karar veren Bakanlık, sahaya inerek vatandaşlara doğrudan ulaşıp yerinde bilgilendirme yapmayı; sorunlara hızlı ve etkin çözüm üretmeyi hedefliyor

Kadıköy ’ün kentsel dönüşümün pilot bölgesi olan, çarpık yapılaşma ve kalitesiz yapılarıyla gündemde olan semti Fikirtepe’de dönüşüm de yaşanan sıkıntılar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bazı hak sahiplerinin kentsel dönüşümün önünü tıkadığı, süreçlerin kimi zaman yavaş ilerlediği bölgede plansız kentsel dönüşümle üretim çok hızlı arttı ve pek çok irili ufaklı firma dönüşümden pay aldı. Semtte bir yandan metrekaresi 7 bin TL’yi aşan, ortalama metrekare değerlerinin 9.500 TL’yi bulduğu fiyatlar ‘Bu evleri kimler alacak?’ dedirtirken, bir yandan da finansman sorunu yaşayan Pana Yapı gibi bazı firmaların inşaatları da durma noktasına geldi. Fikirtepe’de Pana Yapı’nın inşaatı duran 2 projesi üzerine hak sahibi olan kişilerin dilekçe vermesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarını hızlandırdı ve Bakanlık semtte dönüşüm sürecini daha yakından izlemek için bir irtibat ofisi açma kararı aldı.

Ofisle yerinde ve doğru bilgilendirme yapılacak

Bakanlık, kısa süre içinde açacağı irtibat ofisiyle kentsel dönüşüm kapsamında hayata geçirilen projelerden etkilenen vatandaşlara doğrudan ulaşıp yerinde ve doğru bilgilendirme yapmayı hedefliyor. Ayrıca bu saha ofisiyle taraflar arasında koordinasyonun sağlanması ve muhtemel aksaklıklara yerinde müdahaleyle hızlı ve etkin çözümler üretilmesi hedefleniyor.

Bakanlık uzlaşmacı rol oynayacak

Fikirtepe’de faaliyet gösteren müteahhitler adına bir basın açıklaması yapan İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’ye önem verdiğini söyledi ve ekledi, “Bakanlık, bölgede kuracağı ofis ile kat maliklerini ve müteahhitleri dinleyerek sorunları yerinde görecek, dinleyecek ve acil çözümler üretilmesini sağlayacak." Bakanlığın birden fazla müteahhit ile görüşme yapan ve 3’te 2 oranında çoğunluk sağlanamayan adalarda uzlaşmacı rol oynaması bekleniyor.

Fikirtepe’de dönüşüm ne durumda?

35 firmanın faaliyet gösterdiği Fikirtepe’de 1 milyon 300 bin metrekarelik alanda 2 500'ü ticari olmak üzere 40 bine yakın bağımsız birimin hayata geçirilme planı sürüyordu. Bölgede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onaylı plana göre 61 proje adası bulunuyor. Proje adalarının 36 tanesinde anlaşma sağlandı ve bu adaların 25’inde yapı ruhsatı düzenlenerek uygulama başladı. 17 yapı adasında imza aşamasında 3’te 2 çoğunluk elde edilmiş durumda. Diğer yapı adaları için görüşmeler ve dosya bazlı incelemeler devam ediyor. Bakanlığın açacağı irtibat ofisiyle firma ve hak sahipleri arasında anlaşma sürelerinin de kısalması bekleniyor.