Bakan Kurum: Öncelikli Olarak Kentsel Dönüşüm Sürecini Hızlandıracağız

Çevre ve Şehirlik Bakanı Murat Kurum yeni şehircilik anlayışı çerçevesinde kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vereceklerini belirterek, ‘’Tüm riskli binaları yenileme hedefimiz var’’ açıklamasında bulundu.

Yeni şehircilik anlayışı doğrultusunda kentlerin yaşam kalitesini artıracak pek çok proje ve yatırımın hayata geçirilmekte olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılacağını ve yatay mimari anlayışın ülke geneline yayılacağını belirtti. Türkiye genelinde yürütülen şehircilik projelerini inceleyen Bakan Kurum, şehirlerin yaşam kültürüne ve yerel mimari çizgisine uygun kentsel dönüşüm projeleri yürütüleceğini belirterek, tüm riskli binaları yenileme hedefiyle çalıştıklarını vurguladı. TOKİ Dergi'de yer alan habere göre; Bakan Kurum, Hatay'daki temaslarında tarım, turizm ve sanayinin geliştirilmesi için Valilik ile ortak çalışma yürüteceklerini aktardı. Bu doğrultuda belediyeler ve TOKİ eliyle yapılacak 40 bin konutun haricinde iller Bankası’nın kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 50'ye kadar hibe ve kredi desteği vermek suretiyle yaklaşık 4 milyar TL'lik kaynağın dönüşüm projelerine aktarılacağını kaydetti. TOKİ'nin yaptığı 25 bin seyirci kapasiteli Hatay Stadı'nın çalışmalarını TOKİ Başkanı Ömer Bulut ile inceleyen Kurum, stadın Ekim'de taraftarlarla buluşacağını, eski stat alanının ise millet bahçesi yapılacağını söyledi. Hatay Merkez'de ve Kırıkhan'da alt gelir grubu için sosyal konut üreteceklerini söyleyen Kurum, İskenderun kentsel dönüşüm sürecini TOKİ eliyle yürüteceklerini belirtti.

Ankara kentsel dönüşüm çalışmaları devam edecek

Ankara'da gelecek 5 yılda marka projelerin hayata geçirileceğini söyleyen Murat Kurum, beş yeni millet bahçesi projesi ile Kahramankazan'a 15 Temmuz Milli Direniş Parkı'nın yapılacağını aktardı. Kızılcahamam'da turizmin gelişimine destek vereceklerini anlatan Bakan Kurum, Kadirbey Kentsel Dönüşüm Projesi'nin bitirilmesiyle ilçeye bin konut kazandırılacağını, Kent Meydanı Projesi ve millet bahçesiyle ilçenin çehresinin değişeceğini ve Ankara kentsel dönüşüm çalışmalarının devam edeceğini dile getirdi.

‘’İzmir kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında 23 bin metrekare dönüştürülecek’’

İzmir'e 16 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını, 2 milyar 300 milyon TL'lik yatırımın ise sürdüğünü belirten Bakan Kurum, İzmir kentsel dönüşüm kapsamında çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayarak, Bayraklı Çiçek Mahallesi'nde kayaların evlerin üzerine düştüğü 23 bin metrekarelik alanda TOKİ tarafından dönüşüm yapılacağını söyledi. Kurum, İzmir'de kişi başına düşen yeşil alan miktarını millet bahçeleriyle 5 yılda 10 kat artırmayı ve iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmeyi hedeflediklerini kaydetti.