Avrasya Tüneli perşembe sabahı trafiğe açılıyor

Asya ve Avrupa kıtasını 5 dakikaya indiren Avrasya Tüneli, dün hizmete açıldı. 22 Aralık Perşembe sabahı trafiğe açılacak olan Harem ve Çatladıkapı arasındaki tünel, Ocak sonuna kadar sabah 7.00 ile akşam 21.00 arasında, sonrasında 7/24 hizmet verecek

Asya ve Avrupa kıtalarını ilk kez, deniz tabanı altından geçen iki katlı karayolu tüneliyle birbirine bağlayan ve süreyi 5 dakikaya indiren Avrasya Tüneli , dün hizmete açıldı. 22 Aralık Perşembe günü saat sabah 7.00’den itibaren trafiğe açılacak olan Harem ve Çatladıkapı arasındaki tünel, geliştirilen yaklaşım yolları sayesinde Kazlıçeşme-Göztepe arasını 15 dakikaya indirdi.

Geçiş ücreti 15 TL olan Avrasya Tüneli'nde 1 Ocak’a kadar toplanan gelirler, şehir ailelerine bağışlanacak. Ocak sonuna kadar sabah 7.00 ile akşam 21.00 arasında hizmet verecek olan Tünel’in sistem düzenlemeleri ve diğer ulaşım ağlarıyla operasyon entegrasyon bunlar yapıldıktan sonra 30 Ocak itibarıyla 7 gün 24 saat işletmeye geçmesi hedefleniyor.

Depreme önlemde dünyada bir ilk oldu

Avrasya Tüneli’nde büyük bir depreme karşı dayanıklılığı artırmak amacıyla monte edilen sismik bilezikler, 106 m derinlikte ve 13.7 m çapta kullanılması ile ‘dünyadaki ilk’ uygulama oldu. Projede ayrıca 788 olimpik havuz dolduracak kadar kazı yapıldı. 18 stadyum yapacak kadar beton, 10 Eyfel Kulesi yapacak kadar demir kullanıldı. 80 bin metreküp segment üretildi. 60 binden fazla deney yapıldı. Tünel yapısındaki yangın motosikleti, özel çekici, yangın ve devriye araçları ile tüneldeki olumsuz olaylara birkaç dakika içinde ulaşılacak.

Proje ATAŞ tarafından yürütüldü

Tünel, Engineering News Record’un (ENR) ‘2016 Yılının En Başarılı Tünel Projesi’, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) ‘2015 - En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü’, Uluslararası Tünel ve Yeraltı Yapıları Birliği’nin (ITA) ‘2015 - Yılın Projesi’ ödüllerine sahip.

Avrasya Tüneli İşletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) ise, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi’ni gerçekleştirmek üzere, 2009 yılında, Türkiye’den Yapı Merkezi (lider) ve Güney Kore’den SK E&C şirketleri tarafından kuruldu. Yapı Merkezi, büyük çaplı genel müteahhitlik işlerinde 50 yıllık deneyimi bulunuyor.

Emlakjet Haber