2024 Nisan Ayı Gayrimenkul Raporu

Yeni Nesil Gayrimenkul Listeleme Platformu Emlakjet, Kredi Faizlerinin Gayrimenkul Sektörüne Etkilerini Araştırdı

Emlakjet Nisan Ayı Verileri-Kiralar Geçen aya oranla %10 artış gösterdi

Ayda 60 milyon sayfa görüntülenme sayısı ve 15 milyon ziyaretçisi ile emlak sektörünün öncü platformu Emlakjet, 350 bine yakın satılık ve kiralık emlak ilanından oluşan veri tabanında gerçekleşen hareketler doğrultusunda 2024 yılı Nisan ayı emlak verilerini yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde Nisan ayında konut arayanların %29’u kiralık %48’i satılık konut aradı. Bir önceki aya göre Türkiye genelinde kiralık fiyatlarında %10’luk, satılık fiyatlarında ise %1’lik bir artış gözlemlenmiyor.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde Nisan ayında 75 bin 569 konut satıldı

KONUT SATIŞLARINDA HIZLI DÜŞÜŞ…
Türkiye genelinde konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 12 bin 406 ile İstanbul, 6 bin 272 ile Ankara ve 4 bin 427 ile Antalya olurken, en az olduğu iller sırasıyla 18 ile Ardahan, 35 ile Hakkari ve 49 ile Tunceli oldu.

Konut satışları Ocak-Nisan döneminde %3,7 azaldı

Konut satışları Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 azalışla 355 bin 173 olarak gerçekleşti.

Yabancılara Nisan ayında bin 272 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %50,3 azalarak bin 272 oldu. Nisan ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,7 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 454 ile Antalya, 407 ile İstanbul ve 149 ile Mersin oldu.

Emlakjet Nisan ayı verilerine göre Kira Değişimleri…

Emlakjet verilerine göre Muğla ilinde kira artışları %25’lik artışla rekor kırarken Gaziantep’in Şehitkamil ilçesi %12’lik artışla Muğla’yı takip etti. İzmir’de bir önceki aya oranla kira fiyatları %6 oranında artış gösterirken Antalya’da bu artış %7 olarak gözlendi.

Satılık radikal artış yaşayan iller ise şöyle;

Nisan ayı satılık artışlarında il bazında Aydın ve Gaziantep başı çekerken; Antalya, Bursa ve Konya illerinde de bir önceki aya oranla %2’lik bir artış var.

Ankete katılanların %93’ü Kredi faizlerinin bu yıl içerisinde düşeceğini düşünmüyor

Emlakjet kullanıcılarının %93’ü önümüzdeki ilk 1 yıl içerisinde kredi fazilerinin düşeceğini düşünmediklerini vurguladılar. Ankete katılan kullanıcıların %27'si, konut satın almak istediklerini ifade ederken, %73’lük bir kısım ise konut satın almayı düşünmediklerini belirtti. Konut satın almak isteyen kesimin %29’u kredi kullanacağını iletirken, %49’luk bir kesim ise nakit parayla konut satın almak istediklerini ifade ettiler.

Son dönemde Merkez Bankası tarafından yapılan faiz artırımlarının konut kredi faizlerinde önemli bir yükselişe yol açtığını belirten Emlakjet CEO'su Tolga İdikat , “bu durum, konut satın almak isteyen vatandaşlar için büyük bir engel teşkil ediyor. Özellikle orta ve dar gelirli vatandaşlar, yüksek faizli kredilere erişmekte zorlanıyor ve bu da konut satın alma taleplerini olumsuz etkiliyor” dedi.