1. dereceden SİT alanlarına bile imar müracaatı var!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin verdiği bilgiye göre, korunmasında kamu yararı bulunan, bilimsel ve arkeolojik çalışmalar hariç, kesinlikle dokunulmaması gereken seviyeyi ifade eden 1. dereceden SİT alanlarına bile bugün imar müracaatı var. Bu konuda önlem alınması gerektiğini belirten Özhaseki, 2018’de bu alanda yeni yasaların gelebileceğini açıkladı

Türkiye’de inşaat sektörü, ülke ekonomisinin lokomotiflerinden biri olsa da plansız şehirleşmenin ve plansız verilen imar haklarının doğaya verdiği zarar da dikkat çekici boyutlarda… Konuyla ilgili konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de bu gerçeğe parmak basarak, özellikle birinci derecede SİT alanlarında inşaatların yükselmesi için çok sayıda başvuru aldıklarını açıkladı. “Milyonlarca metrekareyi heba edecekler. Bıraksanız koyların içerisinde, o güzelim koylarda devasa yapılar çıkacak” diye konuşan Özhaseki, çevre konusundaki hassasiyetlerinin altını çizdi.

Yeni yasalar gelebilir

Şehirciliğin gelişmesiyle çevreciliğin ihmal edildiğini belirten Özhaseki, belediye ve vatandaşın şehirde yaşarken bu gerçekten uzak kaldığını dile getirdi. Çevre açısından zararlı olabilecek her konunun yakından takip edildiğini aktaran Özhaseki, mücadeleye devam ettiklerini, özel koruma alanları oluşturduklarını dile getirdi. Özhaseki, şehirciliğin temel ilkelerini yeniden yazmayı hedeflediklerini açıkladı. 2018 yılına da değinen Özhaseki, “Yeni yıl içerisinde imar ile ilgili yeni birtakım yasalar gelir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Parsel bazlı yoğunluk anlayışından vazgeçilmeli

Parsel bazlı yoğunluk anlayışından vazgeçilmesi gerektiğini belirten Özhaseki, bir yerde bir rant sağlanacaksa bunun devletin olması gerektiğinin altını çizdi. Özhaseki, planlamarın geç kalmasıyla başlayan zaafın göçlerle ilerleyip; ideolojik belediyecilik anlayışıyla arttığına; parsel bazlı yoğunluk anlayışından vazgeçilmesi gerektiğine işaret etti.

Emlakjet Haber