Bitcoin'e mi yoksa konuta mı yatırım yapalım?

Türkiye’de sanal para birimi Bitcoin’le ödemelerin kabul edileceği ilk konut projesi olan Ankara’daki Miavita’nın Yöneticisi Erdal Baldapan, sistemin projede nasıl uygulanacağını Emlakjet’e anlattı. Baldapan, “Bitcoin yatırımcısı artık konut sektörüne de yatırım hamlesi başlatabilir” dedi

İnternetin bankasız ve bir devlete bağlı olmayan sanal para birimi Bitcoin ’in son yıllarda çok konuşulan ve değeri 1 yılda % 350 artan bir yatırım aracı olması, ‘Bitcoin yatırımı nerede değerlendirilebilir?’ veya ‘Hangi yatırım araçlarıyla kıyaslanabilir?’ sorularını akıllara getirdi. Çin ve ABD gibi hükümetlerin borsalarında şu sıralarda kısıtlamaların söz konusu olduğu Bitcoin, Türkiye’de de BDDK tarafından denetimi yapılan bir yatırım aracı değil. Dolayısıyla uzmanlar, devlet tarafından desteklenen yatırım araçlarıyla kıyaslamaktan kaçınma eğiliminde. Dünyanın her yerinde henüz regülasyon problemleri olmasından ötürü, devletler tarafından kabul görmüş başka yatırım araçları ile kıyaslamak, bu açıdan çok doğru bulunmuyor.

Konut mu, Bitcoin mi?

Konut yatırımı, kısa sürede dalgalanmayan, uzun vadede istikrarlı bir yatırım aracı. Dönemsel olarak baktığımızda döviz kurundaki yükseliş, bireysel emeklilik fonlarında ve mevduat faizlerindeki artış nedeniyle şu anda yatırımcı ilgisinin konuttan diğer yatırım araçlarına kaydığı bir dönemdeyiz. Ancak uzun vadede, konutun fiyatların istikrarla ileriye gitme eğilimi nedeniyle güven veren bir yatırım aracı olduğunu her zaman söyleyebiliriz. Uzun vadede kazandıran bir yatırım aracı olarak görülen Bitcoin ve konutu kıyasladığımızda, fiyatların dalgalanması arasındaki bu farkın yanı sıra konut sektörünü devletin yasalarla desteklediğini ve sektörün büyümedeki katkısını yadsıyamayız.

Konut ödemesi, Bitcoin’le yapılabilir mi?

Geçen hafta Bitcoin’in Dubai'de 325 milyon dolar değerinde konut ve ticari gayrimenkul projesi ne başlayacak olan İngiliz Knox Group’un projeyi Bitcoin üzerinden satışa çıkarması ‘Bitcoin konut sektöründe de bir ödeme aracı olabilir mi?’ sorusunu gündeme getirmişti. Bu dünya piyasalarında dijital para birimlerinin ana akım finans araçlarından birine dönüşebilmesi açısından çok önemli bir adım olarak yorumlandı.

Projenin tamamının Bitcoin’le bu projedeki gibi fiyatlandırılması kritik bir nokta. Çünkü bir dairenin bedelinin tamamının veya bir bölümünün Bitcoin ile ödenmesinde, projeyi üreten firmanın hangi borsadan Bitcoini transfer ederek TL’ye (kendi ülke para birimine) çevirdiği önem kazanıyor. Bitcoin değeri, hem aynı gün içinde hem de borsalara göre bile değişebildiği için bugün aldığınız 300 bin TL’nin 1 hafta sonra 400 bin TL’ye çıkıp çıkmayacağının veya 200 bin TL’ye düşmeyeceğinin netleşmesi gerekiyor.

Miavita projesinde sistem nasıl uygulanıyor?

Anadolu Akaryakıt ve Ticaret şirketi tarafından Ankara’da Beytepe’de başlatılan 114 konutluk Miavita projesinde ilk kez Bitcoin’le ödeme imkanı verileceği açıklandı. Projenin Yöneticisi Erdal Baldaban, Emlakjet ’e yaptığı açıklamada, Bitcoin’le ödeme imkanının bu alandaki yatırımcıları, konut sektörüne çekebilmeyi amaçladıklarını kaydetti. Kendi de bir Bitcoin yatırımcısı olduğunu belirten Baldaban, “Müşteriler Bitcoin portföy büyüklüğüne bağlı olarak daire bedelinin tamamını, sadece peşinatını veya bir taksidini, Bitcoin’le satın almak istediği bedel kadar bölümü, Türkiye’deki Bitcoin borsalarından biri olan BTC Türk üzerinden transfer edebilecek, biz de TL karşılığı üzerinden bedeli alacağız” diye konuştu.

Blockchain teknolojisiyle para transferinin saniyeler aldığını ve kurdan kaynaklı değer kaybının böylece olmayacağını belirten Baldaban, “Başka bir para birimiyle yapılan transferler 3 günde gelirken, Bitcoin’le transfer 7-8 saniyede gerçekleşiyor. Bu hız da sistemin dünyada hızla yayılmasına bir etken. İşleme tabi tutulan hiçbir veri kaybedilmiyor, işlemler manipüle edilemiyor” dedi.

Projede fiyatlar 300 bin TL’den başlıyor

Bilkent, İncek, Çayyolu, Ümitköy, Beysukent ve üniversitelere olan yakınlığıyla avantajlı olan MiaVita Beytepe projesinde net büyüklüğü 61 ile 170 metrekare arasında değişen evlerin fiyatları ise 300 bin TL ile 1 milyon TL arasında değişiyor. Projenin teslimatı ise Haziran 2018’de yapılacak. Projede ‘Şimdi Al Teslimde Öde’ ve ‘Sıfır Faiz 96 Ay’ kampanyaları ile peşinde % 15 indirim kolaylığı sağlanıyor. Kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, müzik odası, Türk hamamı, playstaion odası, sauna gibi birçok sosyal alanlara sahip Miavita’da cep sineması ile de istediğiniz saatte, istediğiniz filmi izleme seçeneği de sunuluyor.

Emlakjet Haber - Nihal Yuvacan

0 Takipçi