Tapuda İntikal Ne Demek?

Bu yazımızda pek çok kişi tarafından merak edilen tapu intikal ne demek sorusunun cevabı hakkında kısa bilgiler derledik.

İntikal, tapu sicilinde kayıtlı olan taşınmaz malların (örneğin, ev ya da arsa) haklarının, mal sahibinin ölümü durumunda, mahkeme tarafından verilen veraset ilamında gözüken mirasçılara kanun gereği geçmesi anlamına gelmektedir. Tüm bu işlem, Miras Hukuku’ndaki bir insanın ölümü durumunda haklarından, mallarından ve borçlarından oluşan mirasının mirasçılara geçmesi ifadesi üzerinden yapılır. Miras yolu ile yapılan intikal, bedelsiz (yani ivazsız) bir iktisap biçimidir. İntikal ve veraset vergisi kapsamında bulunur. Mirasın intikal işlemlerine başlamak için tapu müdürlüklerine başvurmak yeterli olacaktır. Tapu müdürlüklerine başvururken önceden bulundurulması gereken evraklar aşağıdaki listede sıralanmıştır:

-Nüfus cüzdanı,

-Verasetname,

-Bir adet vesikalık fotoğraf,

-Zorunlu deprem sigortası poliçesi,

-Eğer varsa temsil belgesi ve yetki belgesi.

Tapuda İntikal ve Satış

7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’nun 19/2 fıkrası gereği, intikal işlemleri tescil tarihinden en fazla iki hafta içerisinde yapılmaktadır. İntikal işlemlerinin, mirasın mirasçıların yetkisine girebilmesi için belirli bir süre içerisinde tamamlanması gerekmektedir. Taşınmaz malların satışı esnasında, içerisinde bulunduğu belediyenin bildirdiği emlak beyan değerinden az olmayacak bir şekilde, satış için belirtilen değer üzerinden alıcı ve satıcı için ayrı ayrı olmak üzere binde 16,5 oranında tapu harcı alınmaktadır. Bu oran 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda bulunan 4 sayılı tarifenin 20.a pozisyonuna göre belirlenmiştir. Satış gerçekleştikten sonra, satışı yapılan malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ile olan ilişiği durdurulur. Döner Sermaye İşletmecisi belirlenmiş olan tarifeye uygun bir şekilde ücret alır.

Miras İntikal Yapılmazsa Ne Olur?

Miras intikal işlemleri için mal üzerine hak sahibi olan her mirasçı gerekmemektedir. Tek bir mirasçı da işlemleri sürdürebilmektedir. Ancak hiçbir mirasçı intikal işlemlerini başlatmazsa ne olacağı 18 Mayıs 2012 tarihinde çıkan Resmi Gazete’de yayınlanan 6302 sayılı kanunun üçüncü maddesine göre 2644 sayılı Tapu Kanunu’na eklenmiş olan maddede açıklanmıştır. Bu maddeye göre, miras bırakan kişinin ölümünden sonraki iki yıl içerisinde herhangi bir kayıt olmaması halinde, Tapu Sicil Müdürlükleri Sulh Hukuk Mahkemesi’nden mirasçılık belgesi almaktadır. Böylelikle mirasçılar adına tescil işlemlerini yapabilmektedir. Bunun amacı tapu sicillerinin düzenli tutulması, böylelikle güvenilir olmasını sağlamaktır. Tapu Müdürlüğü bu gibi durumlarda mirasçılık belgesinin belirttiklerine göre sicil kayıtlarını elbirliği mülkiyeti biçiminde tescil ederek güncellemektedir.

Miras ve veraset kavramları hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilmek için buradan "Veraser Nedir?" isimli yazımızı okuyabilirsiniz.