Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır 2021?

İnşaat sektöründe yapım görevini üstlenen ve müteahhit olarak adlandırılan kişilerin yeni yönetmelikle birlikte müteahhitlik belgesini almaları zorunlu hale gelmiştir. Peki, nedir bu müteahhitlik belgesi, nereden ve nasıl alınır, bu belgeyi almak için gerekli şartlar nelerdir, müteahhitlik yetki belgesi sorgulama nasıl yapılır? İşte, bu konuya dair bu ve bunun gibi merak ettiğiniz bütün bu soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizler için burada derlemeye karar verdik.

Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Müteahhitlik kapsamında alınması gereken bazı belgeler ve yerine getirilmesi gereken bazı işlemler bulunmaktadır. Bunlardan biri olan müteahhitlik belgesi , bir inşaat işlemini başlatmak için bir kişinin yüklenici ya da müteahhit olduğunu kanıtlayan önemli bir belge türüdür. Bu belge, inşaat alanında oldukça önem arz ettiği için bir müteahhittin bu belgeye sahip olmadan inşaat yapmak istemesi müteahhit hakkında adli cezai işlem başlatılması demektir.

Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır?

Peki, müteahhitlik belgesi nasıl alınır ? Müteahhitlik belgesi alabilmek için öncelikle bulunan ilin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne müteahhitlik belgesine sahip olmayı dilediğinizi belirten bir dilekçe yazarak evraklarınızla ile birlikte başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Peki nedir bu evraklar?

Kişi ve tüzel kişi başvuruları için;

-Müteahhitlik belgesi istediğinize dair bir başvuru formu,

-Başvuru yapan kişinin sicil kaydı,

-Bir tane vergi levhası fotokopisi,

-Müteahhitlik belgesi ücretinin banka dekontu,

Geçici müteahhit belgesi başvurusu için;

-500 metrekareyi geçmeyecek ve maksimum 5 senelik süre için geçerli olacak bir müteahhitlik belgesi için bir adet başvuru formu,

-Nüfus cüzdanı fotokopisi,

-Müteahhitlik belgesi ücreti banka dekontu,

-Genel tapu kaydı,

-Başvuru yapan kişinin bir ikametgâh belgesidir.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Geçici müteahhitlik belgesi, yapılacak tek bir inşaat yapım işi için alınan belge türüdür. Bu belge, genellikle sahip olduğu arsa üzerinde bir bina inşa etmek isteyenler tarafından talep edilmektedir.

Müteahhitlik Belgesi Ücretleri Nelerdir?

İlk kez başvuruda bulunulacak veya belge yenileme işlemi yapacak kişilerin, müteahhitlik ve geçici müteahhitlik belge ücretleri , her il için farklı olup ücretleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın inşaatı başlatacağınız şehre ait İl Müdürlüğüne bağlı web sayfasından öğrenebilmeniz mümkündür.

Müteahhitlik Yetki Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

Müteahhit yetki belgesi sorgulama için https://yambis.csb.gov.tr/ adresine tıklayarak açılan sayfadan giriş yapmanız gerekmektedir. Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi’ne üyeliğiniz olmaması durumunda ise yeni bir üyelik oluşturmanız gerekmektedir. Buna ek olarak e-Devlet bilgileriniz ile de bu sisteme giriş yapabilmeniz mümkündür.

Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemi’nin vatandaşlar için olan sorgulama ekranına ise https://yambis.csb.gov.tr/ adresinden Vatandaş Girişi seçeneğine tıklayarak istenen bilgileri doldurmanız doğrultusunda ulaşabilmeniz mümkün olacaktır.

Sınıflarına Göre Müteahhitlik Belgesi Kaç Metrekaredir?

A Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Firma, son 15 yılda tek sözleşmede 90 milyon liralık iş yapmış olmalıdır. Bu sınıftaki müteahhit istediği metrekarede alana inşaat yapma hakkına sahip olmaktadır.

B Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Son 15 yılda tek seferde 65 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 32 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grup, 65 bin metrekareye kadar iş yapma hakkına sahip olmaktadır.

C Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Son 15 yılda tek seferde 45 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 22 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grup, 45 bin metrekareye kadar inşaat yapma hakkına sahip olmaktadır.

D Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 30 milyon liralık iş ve 15 bin metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grup, tamamladığı işin 2 katı yani 30 bin metrekare alana inşaat yapma hakkına sahiptir.

E Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 15 milyon liralık iş ve 7 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 15 bin metrekare alandır.

F Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek seferde 3 milyon liralık iş ve tek sözleşmede 2 bin 500 metrekare alana inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 5 bin metrekare alandır.

G Sınıfı Müteahhitlik Belgesi: Tek sözleşmede 1.5 milyonluk iş ve 1500 metrekare alanda inşaat yapılmış olunmalıdır. Bu grubun tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat, 3 bin metrekare alandır.

Peki, H grubu müteahhitlik belgesi kaç metrekaredir ?

H Sınıfı Müteahhitlik Belgesi için iş deneyimi aranmamaktadır. İlk defa inşaat yapacak firmalar H sınıfı müteahhitlik belgesi alabilmektedir ancak bu durum en fazla tek ruhsatta 1000 metrekare alandaki bir inşaat için geçerli olmaktadır. Aynı şekilde geçici müteahhitlik belgesi için de ön şart bulunmamaktadır. Geçici müteahhitlik belgesinin tek ruhsatta üstlenebileceği inşaat alanı 500 metrekare ve en çok 2 katlı olacak şekilde ve bir defaya mahsus olacak şekilde verilmektedir.

Konu ile ilişkili olarak daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için hazırladığımız "MYK Nedir?" başlıklı yazımızı buradan hızlıca okuyabilirsiniz.