Mersis No Nedir?

Açılımı “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” olan Mersis, ticaret yapmakta olan tüzel kişilerin bütün kayıtlarının tek bir yerde toplanması için kullandıkları bir sistemdir. Aynı zamanda bu sistem, kayıtların diğer ticaret yapan kişiler ile de kolay bir şekilde paylaşılmasını sağlıyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından büyük destek gören ve hayata geçirilen Mersis sisteminde işlemler online olarak internet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Daha önceden Ticari Sicil Müdürlükleri tarafından bu işlemleri yapmak gerekiyorken, artık çok daha hızlı ve zahmetsiz bir şekilde internet ortamında yapabiliyor olmak kullanıcılara oldukça büyük bir kolaylık sağlıyor.

Ticaret yapan tüm firmalar; kendilerine özgü ve 16 harften oluşan Mersis numaraları ile sorgulama yapabilmek için, 16 haneli numaralarını yazarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sitesine giriş yapabiliyor.

Mersis No Sorgulama Nasıl Yapılır?

Günümüzde hala Mersis no sorgulama nasıl yapılır şeklinde sorular ile sıkça karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu numarayı alabilmek ve sorgulamak için öncelikle T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinin yönlendirmelerinden yararlanmak ve kayıt işlemini tamamlamak gerekiyor.

Kayıt işlemi birkaç adımdan oluşuyor. Bakanlığın internet sitesi üzerinden şirketinizin sicil numarasını kullanarak kayıt işlemlerinize başlayabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra Mersis numara sorgulama işlemi için belli birkaç özel bilginizin de yanınızda yer alıyor olması gerekiyor. Yanınızda bulunması gereken bilgiler ise şu şekilde;

· Şirketin unvanı,

· Şirketin ticaret sicil numarası,

· Şirketin türü,

· Şirketin vergi numarası

Tüm bu bilgilere ek olarak, bağlı olunan ticaret sicil müdürlüğünü yazabilmek için bakanlık tarafından oluşturulan formun doldurulması ve ardından arama yapılması gerekiyor. Daha sonra sahibi olunan şirketin sicil numarası ile birlikte sistemin kendisinin belirlemiş olduğu rakamlar karşınıza gelecek.

Liste üzerinden kendi şirketinizi bulduktan sonra, içerisinde sicil numaranızın da yer aldığı ve sizin için özel olarak oluşturulan numara MERSİS numaranızdır. Onun hemen alt kısmından ise, daha önce mevcut olan eski MTK numaranızı görebilirsiniz.

MERSİS no sistemi sadece ticaret yapanların işlerini kolaylaştırmak ile kalmamış aynı zamanda da ticari hayatta güvenin tekrar artmasına katkı sağlamıştır. Bilgilerin doğru ve düzenli bir şekilde tutulması, bazı denetleme ile ilgili işlemlerin internet üzerinden yapılmasını sağlamış ve bu durum sayesinde firmalar ekstra denetim masraflarından da kurtulmuştur.