Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm projeleri, kentlerdeki yaşamın yaygınlığını ve miktarını artırmayı amaçlayan önemli inşaat girişimleridir. Ancak bu parçaların bir parçası olarak evini terk etmek zorunda kalanlar için kira yardımı sağlanmaktadır. Emlakjet.com ailesi olarak bu süreçte bulunan birçok vatandaşın zihnini sürekli meşgul eden "Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?" sorusuna cevap derledik. Bu yazıda, kentsel dönüşüm kira yardımını almak için yapılması gerekenler adımları açıklayarak, bu süreci daha anlaşılır kılacağız.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır 2024

Afet riskli alanlar olarak tanımlanan bölgelerde bulunan konutların dönüşüme girmesiyle daha dirençli yapılar elde edilebilir. Kentin genelinde uygulanacak değişimler deprem başta olmak üzere afet durumlarında daha güvenli alanlarda yaşam şansı sunar.

Bu duruma katkı sağlamak için devletin sunduğu limitlerle kira yardımı alma hakkın vardır. Belirli şartları yerine getirdikten sonra kentsel dönüşüm kira yardımı 2024 tutarı banka hesabına yatırılır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı, eski binaların dönüşümü sırasında evinden ayrılmak zorunda kalanlara verilen maddi destek olarak tanımlanabilir. Mevcut konutları yenileninceye kadar yaşamak zorunda oldukları yerin kirasını karşılamaya destek olan bu tutar, bakanlığın katkısıyla sunulan bir haktır.

Ev sahiplerinin, kiracıların ve ayni hak sahiplerinin alabileceği bu yardıma başvuru koşulları herkes için farklıdır. Kentsel dönüşüm kira yardımıyla ilgili detayları öğrendiğinde başvurunu daha kısa sürede tamamlayabilirsin.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadardır? Kaç Ay Sürer?

Kentsel dönüşüm amacıyla evleri yenilenenlerin en çok merak ettikleri konuların başında kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar sorusu gelir. Her sene cumhurbaşkanı tarafından belirlenen limitler, başvurusu tamamlanan hak sahiplerine ödenir.

İl bazında değişen bu rakamlar 2024 yılı için minimum 3 bin, maksimum 27 bin 500 TL olarak belirlenmiştir. Hesabına yatırılacak olan tutarı bulunduğun şehre göre araştırabilirsin. Böylece kira yardımı limitini öğrenebilirsin. Kira yardımıyla ilgili araştırılan bir diğer konu da kentsel dönüşüm kira yardımı kaç aydır sorusudur.

Kentsel dönüşüm amacıyla yapılan kira yardımı sahiplik durumuna göre farklı sürelerde gerçekleştirilir. Bu ödemeler; maliklere 18, kiracılara tek seferde 2 aylık, ayni hak sahiplerine ise tek seferde 5 aylıktır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuru Süresi Nedir?

Kentsel dönüşüm sebebiyle kira yardımı talebinde bulunmak için taşınma süresinden itibaren maksimum 1 yıl süre verilir. Buna ek olarak riskli binanın yıkıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde bulunduğun ildeki Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ya da belediyenin ilgili birimine başvuru yapman önemlidir. Bu süreler kapsamında gerçekleşen başvurular değerlendirilerek işleme tabi tutulur.

Kentsel Dönüşüm Başvuru Şartları ve Evraklar Nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları ve gerekli olan evraklar kişi bazında değişiklik gösterir. Malik, konut/ iş yeri kiracıları, lojmanda oturanlar ve mirasçıların kira yardımı şartları şöyledir:

Maliklerin kira yardımı alma şartları ve gerekli evraklar

Başvuru için verilen dilekçe,

Tüzel kişiyse imza sirküleri

Adres bilgileri raporu,

Tapu belgesi ve ek olarak güncel taşınmaz kayıtları,

Yıkım bilgisinin A.R.A.A.D sistemine kayıtlı olması,

Hak sahiplerine ya da vekile ait T.C. Ziraat Bankası vadesiz hesap cüzdanının fotokopisi,

Konut/İş yeri kiracılarının kira yardımı alma şartları ve gerekli evraklar

Başvuru için verilen dilekçe,

Adres bilgileri raporu,

Yıkım bilgisinin A.R.A.A.D sistemine kayıtlı olması,

Kiracı ya da vekile ait T.C. Ziraat Bankası vadesiz hesap cüzdanının fotokopisi,

Talepte bulunulan yer iş yeriyse yetkili olan kişinin imza sirküleri,

Mekân kapatıldıysa vergi dairesi ya da meslek odası aracılığıyla alınacak olan yazı,

Kamu lojmanında ikâmet edenlerin kira yardımı alma şartları ve gerekli evraklar

Başvuru dilekçesi ve adres bilgileri raporu,

Adres bilgileri raporu,

T.C. Ziraat Bankası vadesiz hesap cüzdanının fotokopisi,

Mirasçıların kira yardımı alma şartları ve gerekli evraklar

Başvuru dilekçesiyle birlikte sayılan diğer evraklar mirasçılar için de geçerlidir. Buna ek olarak mirasçılık belgesi talep edilebilir. Ölen kişinin varislerine tanınan bu hak, miras hukuku kapsamında korunur. Kentsel dönüşüm sırasında kira yardımı başvurusu onaylanan ama gerekli ödeme başlamadan vefat eden kişilerin mirasçıları kendi payları oranında kira yardımı alma şansına sahiptir.

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Almak İçin Konutta İkamet Etmek Şart mıdır?

Kentsel dönüşüm süreçleri farklı detaylarıyla hak sahiplerinin merak ettiği konulardır. Bunlar arasında kentsel dönüşüm kira yardımı ikâmet şartı var mıdır sorusu öne çıkar. Hak sahipliği durumuna göre değişen bu süreçte malikler için ikametin konutta olması şartı aranmaz. Fakat kiracı ve ayni hak sahiplerinin kira yardımı alabilmeleri için ikamet zorunluluğu söz konusudur.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımını Kimler Alabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kimler alabilir sorusunun yanıtı 6306 sayılı kanunda ayrıntılı bir şekilde işlenir. Özetlemek gerekirse kiralık konut için yardım alabilecek olan kişiler arasında malikler, kiracılar, ayni hak sahipleri, lojmanda ikâmet edenler ve mirasçılar yer alır.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Sorgulama Nereden Yapılabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama işlemini farklı kanallar üzerinden online bir şekilde yapabilirsin. Bunun için istersen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın www.kentseldonusum.gov.tr adresinden “Vatandaş Girişi”ni seçip T.C kimlik no ve şifreni girebilirsin. Sol bölümde çıkan “Vatandaş” bölümüne, sonrasında “Kredi/Kira Yardımı Görüntüleme” butonuna basarak işlem yapabilirsin.

Bir diğer seçenek olarak https://giris.turkiye.gov.tr adresinden de sisteme giriş yaparak sorgulama yapabilirsin. T.C kimlik no ve şifreni yazdıktan sonra arama bölümüne “Kentsel Dönüşüm” yazman gerekir. Uygulamaya gittikten sonra “Vatandaş” ve “Faiz/Kira Yardımı Görüntüleme” kısmına tıklayarak hem bilgilerini hem yardımın durumunu öğrenebilirsin.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Hesaba Ne Zaman Yatırılır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kişilerin banka hesaplarına yapılır ve tarih olarak ayın 15’i belirlenmiştir. Ayın 15’i hafta sonu ya da resmî tatile denk gelirse bir sonraki iş günü kira yardımı tutarı hesaplara geçer.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Dışında Alınabilecek Başka Yardım Seçenekleri Var mıdır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı dışında hak sahiplerine tanınan başka haklar da söz konusudur. Bu süreçte maddi desteğe ihtiyacı olanlara bankalardan kullanmak istedikleri kredilerde faiz desteği verilebilir. Aynı zamanda kanun kapsamında yapılacak olan sözleşme, devir, noter ve tapu harcı, damga vergisi, intikal vergisi, banka ve sigorta ücretlerinden muaf olma durumu vardır.

Kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde anlaşmalı bankalar belirtilir. Konut ve iş yerleri için belirlenen kredi tutarları ve vadeleri ayrı ayrı detaylandırılmıştır. Duruma göre araştırma yaparak ihtiyaç duyduğun kredi için başvuruda bulunabilirsin.

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı İçin Başvurulacak Kurumlar Hangileridir?

Kentsel dönüşümde riskli alanda ikâmet eden malikler, kiracılar ve ayni hak sahipleri kira yardımı için ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na veya yetkilendirilmiş olan idareye başvuru yapmalıdır. Bu alanları kapsayacak kira yardım bedeli proje bazında değerlendirilerek belirlenir. Kira yardımı başvuru sürecin tamamlandığında hak ettiğin tutar hesabına yatırılır.

Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Kanununun Uygulamasıyla İlgili Bilgi Alınabilecek Yerler Nerelerdir?

Kanun uygulamasıyla ilgili en net bilgi alabileceğin yerler şöyle sıralanabilir. Bu mercilerin en başında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri gelir. Bunun yanı sıra Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Alo 181 hattından da kentsel dönüşüm yardımları hakkında bilgi alabilirsin. Aklına takılan soruların hepsini bu kanallarla irtibata geçerek cevaplandırabilirsin.