Kat Karşılığı Arsa Ne Demek?

Müteahhitler tarafından sık sık yapılan bir uygulama olan kat karşılığı arsa, boşta bulunan araziye veya da hazırda bir konutun bulunduğu arsaya yeni bir bina dikmek için arsa sahibine birkaç daire vermek üzere yapılan anlaşma oluyor. Buradaki durum arsa sahiplerinin, inşaat yapmak üzere yeterli bilgiye sahip olmadığı ya da bununla uğraşmak istemediğinde bu yönteme başvurması söz konusudur. Arsa sahiplerinin ücret ödemeden alacakları evlerde arsalarını vermesi kilit noktayı oluşturuyor. Böylece arsa sahibi olan birey, arsası üzerinde bir eve sahip oluyor ve müteahhit yaptığı çalışmadan sonra yeni yatırım ortaya çıkarmış oluyor.

Bu içeriğimizde sizin için çok iyi bir yazı hazırladık. Siz de ev almaya hazırlanırken kat karşılığı arsa içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Bu yazımızda, konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri ve önemli unsurları sizler için derledik. Anlaşma yaparken nasıl bir süreç sizi beklemekte, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir gibi önemli konuyla alakalı merak ettiğiniz her hususa içeriğimizde yer verdik. Kat karşılığı arsa ne demek ile ilgili size çok faydalı olacak birçok önemli noktayı beraber inceleyeceğiz. Eğer siz de bu içeriğimize göz atmak isterseniz bütün sorularınızın cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm ayrıntılar ise yazımızda sizleri bekliyor.

Kat Karşılığı Arsa Nedir?

Arsa sahipleri ve müteahhitler için avantajlı sonuçları olan kat karşılığı arsa çalışmalarında, kimi zaman kişilerin çıkarına uygun olmayan sonuçlarla hareket edildiği görülüyor. Genel olarak müteahhitlerin sadece daha fazla kâr elde etmek için yaptığı projeler sonrasında olumsuzluklarla karşılaşmamak için arsa sahiplerinin tecrübeli ve işini iyi yaptığından emin oldukları biriyle çalışması önemlidir. Özellikle müteahhitle yapılan anlaşmalar esnasında her iki tarafın haklarını koruyacak şekilde anlaşmalar yapıldığında bu tarz olumsuzluklarla karşılaşmadan sürecin tamamlanması mümkün oluyor. Boş duran arsalarından kazanç elde edemeyen bireyler için bu işlemler, yeni bir daire sahibi olmak ya da yatırım yapmak anlamını da taşıyor.

Arsa sahibi kişilerin kat karşılığı arsa verme yönünde bir düşüncesi varsa ilk önce bununla ilgili yapılan anlaşmalarla ilgili bilgi sahibi olması gerekir. Müteahhitlerin esnek bir şekilde pazarlık yapmaları söz konusu olduğundan müteahhit tarafından yapılan tekliflere cevap vermeden kendi tekliflerini öne sürmesi önemlidir. Bu yüzden anlaşma sürecini uzatacak tekliflerle karşılaşmadan üzerinde anlaşılabilecek teklifleri sunabilecek, işin ehli müteahhitlik şirketlerinin seçilmesi daha faydalı olacaktır.

İnşaatı yapacak olan şirketin önceki çalışmaları belirlenmesi ile kat karşılığı arsa çalışmasında, kesin kararı verme aşamasında müteahhidin çalıştığı ilgili kurumlardan detaylı bilgi alması iyi bir yöntem olabilir. Bu yöntemlerle sorunsuz bir anlaşma süreci olacaktır. Bunun yanı sıra anlaşılan sürelerden çok sonra konutları teslim eden müteahhitler olduğu için sözleşmeye sürelerin eklenmesini sağlamak gerekir. Müteahhidin proje esnasında hangi malzemeleri kullanacağı konusunda da bilgi almak gerekiyor. Bu sayede kat karşılığı olarak alınan dairenin istenilen koşullarda olması mümkün oluyor.

Kat Karşılığı Arsa Anlaşması

Kat karşılığı arsa anlaşmalarının yapılması için iki tarafın da üzerinde uzlaştığı konuları belirten belgenin olması gerekir. Her iki tarafın onayının bulunması halinde kısa sürede tamamlanabilecek anlaşma süresi, tarafların bazı konularda pazarlık yapması ve bununla ilgili zorluk yaşaması sebebiyle olumsuzlukları da beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden anlaşma yapmada sorun çıkarmayacak müteahhitlerin de seçilmesi bu aşamada önemlidir.