Emlak Beyannamesi Nedir, Neden ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

Emlak Beyannamesi, kişi veya kuruluşların sahip oldukları taşınmazlara ait mülkiyet haklarını belediyelerin ilgili birimlerine bildirdikleri belgeye denmektedir. Peki, emlak beyannamesi nasıl yapılır, emlak beyannamesi için gerekli evraklar nelerdir? Bu ve bunun gibi bu konuya dair merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını Emlakjet olarak sizin için burada derlemeye karar verdik...

Emlak Beyannamesi, kişinin taşınmaz mallar üzerinden elde ettiği kira gibi gelirlerle ilgili bildirileri kapsamaktadır. Bu beyanname, ilgili birimler tarafından değerlendirilerek kişi ya da kurumların ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisini hesaplamaktadır. Peki, bu emlak beyannamesi nedir ? Emlak Beyannamesi, kişi veya kuruluşların sahip oldukları taşınmazlara ait mülkiyet haklarını belediyelerin ilgili birimlerine bildirdikleri belgeye denmektedir.

Emlak Beyannamesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Emlak kanunlarına göre her vatandaş sahip olduğu taşınmaz malları, devlete emlak beyannamesi ile bildirmekle yükümlüdür. Bu yüzden, yeni satın aldığınız veya inşasını yaptırdığınız taşınmaz malların ilk aşamada beyanname bildirisini yaptırmanız gerekmektedir. Emlak beyannamesini belediyeler üzerinden teslim etmek isteyen kişilerin, söz konusu taşınmazların bağlı bulunduğu ilgili kurumların emlak servisi birimlerine istenen evraklar ile birlikte müracaat etmesi gerekmektedir. Dilerseniz emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine girip T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan bildiriminizi yapabilirsiniz. İşte, emlak beyannamesini belediyeler üzerinden teslim etmek isteyen kişilerin, taşınmazın bağlı bulunduğu kuruma vermesi gereken 2021 yılı emlak beyannamesi için gerekli evraklar;

· Adres ve telefon bilgisi,

· Tapu fotokopisi,

· İskân fotokopisi,

· Yapı ruhsatı,

· Mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi,

· Emlak bildirim formudur.

Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Yasalara göre emlak beyannameleri, yılın son gününe kadar verilebilmektedir. Yıl sonuna kadar emlak beyannamesi yapmayan taşınmaz sahipleri çeşitli cezalara maruz tutulmaktadır. Dilerseniz emlak beyanname bildirisini yukarıda da bahsettiğimiz gibi internet ortamından da ödeyebilirsiniz.

Emlak Beyannamesi Cezası Ne Kadardır?

Emlak beyannamesi, normal şartlar altında beyan edilmemiş ya da geç beyan edilmiş gelir tutarı üzerinden hesaplamaya tabi tutulmaktadır. Ortaya çıkan verginin bir katı kadar ceza uygulanmakta olup bu cezaya aylık yüzde 1,4 oranlı gecikme faizi de ayrıca eklenmektedir.