Arsanın Yüzde Kaçına Ev Yapılabilir?

Bir arsaya konut yapmak istediğiniz vakit kanunlarda belirtilen kurallara uymak gerekir. Arsanızın metrekaresine bağlı olarak yapabileceğiniz dairenin metrekare hesaplaması önemlidir. Arsanın büyüklüğü yapılabilecek evin metrekaresi için önemli bir belirleyicidir.

Bu içeriğimizde sizin için çok iyi bir yazı hazırladık. Siz de arsanın yüzde kaçına ev yapılabilir hakkındaki içeriğimizden faydalanabilirsiniz. Bu yazımızda, konuyla ilgili bilmeniz gerekenleri ve önemli unsurları sizler için derledik. Konuyla ilgili nasıl bir süreç sizi beklemekte, dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir gibi önemli konuyla alakalı merak ettiğiniz her hususa içeriğimizde yer verdik. Arsanın yüzde kaçına ev yapılabilir ile ilgili size çok faydalı olacak birçok önemli noktayı beraber inceleyeceğiz. Eğer siz de bu içeriğimize göz atmak isterseniz bütün sorularınızın cevaplarına yazımızdan ulaşabilirsiniz. Merak ettiğiniz tüm ayrıntılar ise yazımızda sizleri bekliyor.

Arsanın Yüzde Kaçına Konut Yapılabilir?

Birçok insan aldığı arsa üzerine konut yapmak istiyor. Arsanın üzerine yapılan evde yaşamak, bu konutu satmak isteyen kişiler olabiliyor. Kimi kişiler arsa üzerine yaptığı evle beraber satıp daha fazla kar etmek istiyor. Yapılacak konutun metrekaresinin büyük olması evin ve arsanın değerini arttırmaktadır. İnşaat esnasında ya da sonrasında yasadışı durumla karşı karşıya kalmamak için arsanın yüzde kaçına konut yapılır bilmek gerekir. Arsa metrekaresine bağlı olarak yapabileceğiniz imarın ölçüsü değişmektedir. Yalnızca arsa üzerine yapılacak inşaat metrekaresini bilmek yeterli değildir. İnşaat için gerekli evrakları toplayıp, belediyeden onayların alınması gerekir. Metrekareden standart bir hesaplamayla arsaya konut yapmak isteyen kişiler maksimum ne kadar büyüklükte bir daire yapabileceklerini öğrenebilir.

KAKS yanı kat alanı kat sayısı ismi verilen hesaplama yöntemiyle arsanın üzerine kaç metrekare konut yapabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. KAKS yöntemi arsanın üzerindeki inşaat alanını hesaplamanıza yardımcı olur. 1,25 değerinde bir kat sayısı ele alınarak yapının standart alanı hesaplanır. Arsanın imar durum evrakında KAKS değeri belirtilir. Örneğin imar durum evrakında 1,25 kat sayısı belirtilmiş 1000 metrekarelik arsanız olduğunu varsayalım. Arsanızın metrekaresini bu sayıyla çarparak kaç metrekare konut yapabileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bu örnek üzerinden 1000 metrekarelik arsa üzerine 1250 metrekarelik toplam inşaat alanına sahip olursunuz. 1000 metrekarelik arsada izin verilen 1250 metrekarelik inşaat alanını değerlendirebilirsiniz. Tek bir yapı yaparak her biri 250 metrekarelik konutlar inşa edebilirsiniz. Veya birkaç dubleks villa yaparak inşaat alanı iznini değerlendirebilirsiniz. İnşaat alanında izin verilen metrekarenin üstüne çıkılması durumunda kanuni yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı KAKS ve TAKS değerlerini belirlemektedir. Beldelerde yer alan taşınmaz üzerinde imar durumlarına ve koşullara uygun bina yapılıp yapılmadığı belediye tarafından kontrol edilir. Arsaya konut yapma izni aldığınız vakit dilerseniz müteahhit bir şirketle anlaşabilir ya da geçici müteahhitlik belgesi ile inşaatınızı kendiniz yapabilirsiniz. Arsaya kaç metrekare ev yapabileceğinizi KAKS ve TAKS değerlerine uygun hesaplayabilirsiniz.