Karnesi iyi olan müteahhit dönüşüme girmeli

Kentsel dönüşümün devlet desteğiyle tek bir merkezden takip edilmesi gerektiğini belirten ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, müteahhitlerden uygunluk kriterleri istenmesi ve sistemin karne sistemine bağlanmasının gerektiğini kaydetti

Bürokratik işlemler ve özellikle hak sahipleriyle yaşanan zorluklar nedeniyle kentsel dönüşüm ün yavaş ilerlediğini belirten ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, dönüşüm projeleri nin hızlandırılması için devlet desteğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Gayrimenkul piyasalarının siyasi ve ekonomik konjonktürden anında etkilendiğini ve piyasalarda belirsizlik hakim olduğunda da büyük yatırım taleplerinin ertelendiğine dikkat çeken Atalay, “Yatırımcı içgüdüsünün ilk prensibi; oynamaların yüksek olduğu dönemlerde pozisyon değiştirmemektir. Böyle dönemlerde büyük yatırımcının küçük test etmeler dışında alma veya satma pozisyonlarını erteleme yoluna gittiğini görüyoruz. Alıcılar genellikle ‘dur bakalım’, ‘acelemiz yok’, ‘biraz daha bekleyelim nasıl olsa para bizde’ mantığı ile satın alma kararlarını erteleme yolunu seçiyorlar” dedi.

Belirsizlikte küçük müteahhit zarar görür

Bu noktada bu işten en çok zarar görmesi muhtemel olan kişilerin kentsel dönüşüm projeleri yapan küçük müteahhitler olduğunu kaydeden Atalay, “Bu dönemlerde sermaye gücü olmayan, konjonktür değişikliklerinde ne yapacağını bilemeyen ve geçmişi uzun olmayan müteahhitlerin ödeme krizine girmeleri ve projeleri aksatmaları uzak bir olasılık değildir. Bu durumlarda bu firmaların satış yapamadıkları için üstlendikleri projeleri tamamlayamamaları, evlerinden maliklerin kiralarını dahi ödeyememeleri durumu ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu durumlarda kalınmaması ve daha pek çok problemin aşılabilmesi için kentsel dönüşüm projelerinin devlet tarafından tek bir merkezde takip edilmesinde yarar görüyoruz” diye konuştu.

Atalay, planlamalar yapılırken nüfus yoğunluğu, trafik, alt yapı ve çevre faktörlerinin de hepsinin birden ele alınmasının gerekliliğine de dikkat çekerken, müteahhitlerden belirli uygunluk kriterleri istenmesinde ve belirli bir karne sistemine bağlanmasında yarar görüyoruz” dedi.

Emlakjet Haber

0 Takipçi