Demografik yapı sektörün yol haritası olacak

Gayrimenkul sektörünün önümüzdeki dönemde değer yaratacak yeni iş modelleri yaratması gerektiğini vurgulayan Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Kurucu Ortağı Neşecan Çekici, “Doğru bir yol haritası için demografik verilere ihtiyaç var. Ülkenin % 50’si hala 30 yaşın altında. Ancak 2050’de 65 yaş üstü nüfusun oranı % 20’ye ulaşacak” dedi

[if gte mso 9]> 0 0 1 334 1906 ktütükt 15 4 2236 14.0 Normal 0 false false false TR JA X-NONE

Epos Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme Kurucu Ortağı Neşecan Çekici, yüzde 80 oranında konut inşaatlarından oluşan inşaat sektöründe geliştirilecek projeler için demografik ve sosyal göstergelerin önem taşıdığını ve önümüzdeki dönem projelerde yol haritalarının bunlar baz alınarak oluşturulması gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de son yıllarda önemli bir büyüme potansiyeli ile ekonomiye katkı sağlayan gayrimenkul sektörünün gelecekte de ekonominin kalbi olmaya devam edeceğini belirten Çekici, sektörün sürdürülebilirliği noktasında ihtiyaç duyulan politikalara dikkat çekti. Çekici; “Gayrimenkul yatırımı planlarken ve yönetirken, her şeye hazırlıklı olmak ve bunları doğru yönlendirebilmek için geleceği daha fazla düşünerek değer yaratacak yeni ürünler ve iş modelleri yaratmak zorundayız. Türkiye ekonomisini doğrudan etkileyen sektörün, pozitif ve somut bir gelişim için sürdürülebilir demografik verilere ihtiyaç duyduğu aşikar. Geleceğimize ışık tutan bu göstergeler çerçevesinde sektörün vizyoner bir bakış açısıyla ele alınması gerekmektedir” dedi.

2050’de yaşlı bir nüfus ve çocuksuz aileler olacak

Gayrimenkul sektöründe doğru bir yol haritası için demografik verilere duyulan ihtiyaca vurgu yapan Neşecan Çekici, projeler öncesi dikkate alınması gereken göstergelerden örnekler vererek sözlerine devam etti: “Rakamlarla sektörün nüfus üzerinde yarattığı dağılımı incelediğimizde son 20 yılda % 30’un üzerinde artış gösteren kentleşme devam ederken, Türkiye’de kentli hane halkı sayısı giderek azalıyor. Bu veriler 1970’li yıllarda 5.6 iken, 2000’lere gelindiğinde 4.12, bugün ise 3.79’a kadar gerilemiştir. Diğer yandan kentlerde istihdam artarken tarımsal kesimde düşüş sürüyor, buna bağlı olarak ülke nüfusumuzun kaymaya devam ettiği kentlerde ev sahipliği % 59 iken, kiracılık % 24 olarak kaydedilmiş durumda. Son yıllarda evlenme yaşının her iki cinste yükselirken boşanma orası ise arttı. Ayrıca artan doğum yaşı ise  tek ve çocuksuz çift oranını yükseltmiş durumda”. Ülkenin % 50’sinin hala 30 yaşın altında olduğunu ve her sene 65 yaş üstü nüfusun arttığına değinen Çekici, 1950’lerde %3 olan yaşlı nüfus oranının, 2050 yılında % 20’ye yükseleceğine ve 60 yaş üzeri nüfus ile yaşlı bir ülke olacağımıza değindi.

Emlakjet Haber

EndFragment

0 Takipçi