Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!

Emeklilerin veya büyük şehirlerin kalabalığından yorulup sakin yaşam arayanların hayalini Türkiye’de ‘yavaş şehir’ ünvanına sahip 15 kent süslüyor. Hayatın yavaş aktığı, trafikten uzak, yerel kültürün korunduğu bu kentlerde, yaşam değerinin yanı sıra bütçeye uygun metrekaresi 1.000-2.000 TL aralığında konut alabilmek de mümkün. Seferihisar’dan Akyaka’ya, Taraklı’dan Şavşat’a doğal yaşam vadeden 15 kenti Emlakjet olarak araştırdık...

Yavaş kentler, bugün sadece emeklilerin değil, yoğun çalışan, sakin ve doğal yaşam arayan pek çok şehirlinin ilgisini çekiyor. Günümüzde, mega kentler kadar büyük olmayan, daha sürdürülebilir ve yönetilebilir yaşamlar vadeden yerler, büyük şehirlerin kaos içeren dünyasında yaşayan pek çok kişi için artık yeni bir alternatif... Yavaş kentlerin kendi mimarisine, gelenek ve göreneklerine, sanatına, esnafına, değerlerine bağlı kalarak, küreselleşme sonucu ortaya çıkan kontrolsüz hareketliliği ortadan kaldırdığına dikkat çeken TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Departmanı Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, verilerin bu alternatif bölgelere yerleşme hayali kuran kitleleri artık bu hayallerini gerçekleştirmeye yönelttiğini belirtti.

Sakin şehirler, kontrollü olarak gelişiyor

Karcıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, sakin şehirlerin en önemli ve beklenen özelliği ise, gelecek potansiyel göç ile, kendine özgü yapısını bozmadan gelişimini sağlaması. Gelen göçlerle birlikte bu bölgelerdeki nüfusun gereğinden fazla artması ve bu bölgelerin kendine özgü yapılarının bozulması ise istenmeyen bir durum. Sakin şehirlerin sürdürülebilir gelişimi için, kontrollü şekilde, kendine özgü özelliklerini koruyarak gelişimini sağlaması gerekiyor. Karcıoğlu, bölgelerin genel özellikleri ile bu özel noktalardaki konut fiyatları genel seviyesini Emlakjet ’e aktardı:

Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!

İzmir’de Türkiye’nin ilk sakin şehri olan Seferihisar, plajları ve doğal güzellikleri ile özellikle yaz aylarında tercih ediliyor. Yaz aylarında tatilcilerin ilgisi dışında, karmaşık ve kalabalık şehir hayatından uzaklaşmak isteyen emeklilerin ve son zamanda daha fazla göze çarpan beyaz yakalıların da tercih ettiği bölge haline geldi. Bölgenin tercih edilirliğinin artması, ekonomik olarak pozitif bir etki yaratmasının yanında gayrimenkul piyasası için de dinamik yarattı. Seferihisar’da, sahile yakın bölgelerde standart tarzda dairelerin satış birim değerleri, 2.000 TL/m² - 2.800 TL/m² değer aralığında değişiyor.

Gökçeada’nın ulaşımı Çanakkale Köprüsü ile kolaylaştı

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _1

Çanakkale’de zengin bir kültürel mirasa sahip olan Gökçeada’nın özellikle yaz aylarında oldukça fazla ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. İstanbul’a yakınlığının yanında İstanbul İzmir Otoyolu Çanakkale Köprüsü bağlantı projesi, bölgeye olan ulaşımı olumlu olarak etkilemekte, son yıllarda arazi ve konut alımlarında da hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Gökçeada’da, standart tarzda dairelerin satış birim değerleri 2.000 TL/m² - 2.500 TL/m² değer aralığında değişiyor. Yakın çevresindeki tatil beldelerindeki gayrimenkul değerlerine bakıldığında bu bölgede daha ulaşılabilir değerler dikkat çekiyor.

Akyaka 1-2 katlı müstakil yapılarıyla seviliyor

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _2

Muğla’da, hem plajları hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken Akyaka, son yıllarda turizmi ile ön plana çıkmaktadır. Genellikle bir ya da iki katlı müstakil yapılarıyla doğal güzelliği korunan nadir bölgelerden biri olan Akyaka’da konut satış birim değerleri, 4.000 TL/m² - 5.000 TL/m² bandında değişiyor. Değerler, konum, inşaat kalitesi, manzara, konsept, büyüklük ve kullanım alanı büyüklüğüne göre daha da yukarıya çıkabiliyor.

Perşembe, plajları, yaylaları ve doğal güzellikleriyle önde

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _3

Ordu’ya bağlı Perşembe, plajları, yaylaları ve doğal güzellikleri ile Karadeniz’in öne çıkan ilçelerinden biri haline geldi. Karadeniz Otoyolu ile birlikte erişilebilirliği artan bölge, yerleşim merkezi olarak da tercih ediliyor. Sahile yakın olan kısımlarında genelde müstakil tarzı yapılara rastlanırken iç kısımlara doğru standart tarzda daireler de yer almakta. Konutların satış birim değerleri 1.500 TL/m² - 2.200 TL/m² bandında değişiyor.

Taraklı, tarihi ve bozulmayan kimliğiyle ilgi görüyor

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _4

Sakarya’da tarihi ve bozulmayan kimliğiyle ilgi gören Taraklı’da, ahşap mimari dikkat çekmektedir. Ankara ve İstanbul’a olan yakınlığı sebebiyle hafta sonu ziyaretçi sayısında yaşanan artışlar bölgenin turizm yönünde gelişmesini desteklemektedir. Bölgede, genelde kısa katlı konak tarzı yapıların geliştiği görülüyor. Konutların satış birim değerleri, 1.000 TL/m² - 1.800 TL/m² bandında değişiyor. Yapıların, konum, inşaat kalitesi, manzara, konsept, büyüklük ve kullanım alanı büyüklüğüne göre değerler daha da yukarıya çıkabiliyor.

Vize, İstanbul’a 1,5 saat mesafede özel bir ilçe

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _5

Kırklareli’ne bağlı Vize, Bulgaristan ve Yunanistan’a olan yakınlığı ile dikkat çekmekte olup turizm hareketliliğinin yaşandığı bir konumdadır. Vize; birisi UNESCO mirasına girmiş ve biri de girmeye hazırlanan iki eski başkentin İstanbul ve Edirne’nin arasında yer almaktadır. İstanbul’a 1,5 saat mesafede (138 km) henüz keşfedilmemiş bir coğrafya. Konutların satış birim değerlerinin 1.200 TL/m² - 2.000 TL/m² bandında değiştiğini söyleyebiliriz.

Doğa sporları için Yalvaç tercih ediliyor

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _6

Isparta’nın doğal güzellikleri ve tarihi kimliğiyle ön plana çıkan Yalvaç ilçesi, hafta sonu çevre illerden gelen ziyaretçiler tarafından doğa sporları için de tercih edilebilmektedir. İlçe aynı zamanda tarih öncesi çağlardan bu yana binbir çeşit medeniyete ev sahipliği yapmış, ziyaretçilerine 1 günde 5000 yılı birden yaşatan bir kültür noktası. Konutların satış birim değerleri, 1.200 TL/m² - 2.000 TL/m² bandında değişiyor.

Şanlıurfa’nın Bodrum’u ‘Halfeti’

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _7

Şanlıurfa’nın doğal güzellikleri ve tarihi özellikleriyle yıl içinde çok sayıda turist tarafından ziyaret edilen Halfeti ilçesi, kendine has ev yapısıyla Şanlıurfa’nın Bodrum’u olarak görülüyor. Mimarisinde ağırlık olarak yöresel kesme taşlı yapılar bulunan Halfeti, sadece 13 ayrı tür ‘kuş evi mimarisi’ ne sahip. Geçmişi 16. yüzyıla dayanan kuş evleri mimarisi genelde serçe, kırlangıç, saka gibi kuşların kendilerini güvende, insan ellinin ulaşamadığı, rüzgârın değmediği, güneşi gören tarafta usta bir incelikle yapılmış. Konutların satış birim değerlerinin 900 TL/m² - 1.300 TL/m² bandında değiştiğini söyleyebiliriz.

Geleneksel ahşap evleri arayanlar için Şavşat gözde

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _8

Artvin’in doğal güzellikleri ve geleneksel ahşap evleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olan Şavşat ilçesinde Ortaçağ ve Osmanlı dönemlerine ait çeşitli tarihi yapılar mevcut. Karagöl adındaki ormanla çevrili doğal güzelliğiyle dikkat çeken ilçede konutların satış birim değerleri, 1.000 TL/m² - 2.000 TL/m² bandında...

Uzundere doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _9

Erzurum’un doğal güzellikleri, su ve doğa sporlarına olan elverişliliği gibi nedenlerle ön plana çıkan ilçesi Uzundere, ürkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum şelalesi, yelken, rafting ve kano gibi su sporlarının yapıldığı Tortum gölü ve çayı, Öşk Manastırı gibi değerlere sahip olmasını yanı sıra biyoçeşitlilik açısından da önemli bir yer. İlçe otantik yöresel sivil mimarisi, bol oksijenli havası ve ekolojik yaşam merkezi ile de biliniyor. Uzundere’de konutların satış birim değerleri 1.000 TL/m² - 1.500 TL/m² bandında değişiyor.

Eğirdir ‘tarih ve doğa zengini’ olarak tanımlanıyor

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _10

Isparta’nın tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle ilgi gören Eğirdir ilçesi, Selçukluların zamanında sayfiye yeri olarak kullandıkları bir bölge. İlçe dünyada eşine az rastlanan Kasnak Meşesi ve Sığla Ormanları, Türkiye’nin en önde gelen Kemik Hastalıkları Hastanesi, elması ve sadece Eğridir’de görülen Apollon Kelebeği ile ‘tarih ve doğa zengini’ olarak tanımlanıyor. İlçede konutların satış birim değerleri 1.200 TL/m² - 1.800 TL/m² bandında yer alıyor.

Sinop’ta küçük ve şirin sahil kasabası: Gerze

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _11

Sinop’un tarihi ve doğal güzellikleriyle bilinen Gerze ilçesi, küçük ve şirin bir sakin kasabası arayanlara hitap ediyor. Doğal yaşamın özellikle korunmasıyla ön plana çıkan ilçe temiz havasının yanında üretici pazarında doğal olarak yetiştirilen tarım ürünleriyle de seviliyor. İlçede konutların satış birim değerleri 1.000 TL/m² - 1.500 TL/m² bandında değişiyor.

Göynük, Anadolu’daki yaşayış şeklini koruyan nadir bir ilçe

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _12

Tarihi yapıları ve ahşap mimarisiyle bilinen Göynük, tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini Osmanlı’dan günümüze dek korumayı başarıyor. Halen geleneksel değerlerin aslına uygun olarak yaşatıldığı Göynük, Anadolu’daki Türk yaşayış şeklinin hala devam ettiği ender ilçelerden biri. Mimari dokusu da tarihle harmanlanarak günümüze kadar bozulmadan ulaşan ilçe, en eskisi yaklaşık 700 yıllık konut, işyeri, hamam, türbe, hazire, tarihi çınar ağaçları gibi tarihi değerlerle süslü. Konutların satış birim değerlerinin 1.000 TL/m² - 1.600 TL/m² bandında değiştiğini söyleyebiliriz.

Yenipazar yerel üretim kimliği ve tarihiyle ön planda

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _13

Aydın’ın tarihi ve kültürel kimliğiyle ön plana çıkan Yenipazar ilçesi adını çevredeki köylerde ve kasabalarda yaşayan halk için ürünlerini satabilecekleri küçük ve yeni bir pazar yeri olmasından alıyor. Yerel üretimin ön plana çıktığı ilçe, Antik Çağ kalıntılarına da sahip olmasıyla biliniyor. İlçedeki konutların satış birim değerleri 1.000 TL/m² - 1.600 TL/m² bandında yer alıyor.

Kaplıcaları ve tarihi evleri ile Mudurnu en yeni sakin şehir

Yaşaması kolay 15 ‘yavaş kent'in emlak piyasası!  _14

Doğal güzellikleri ve şimdiye kadar korunan kimliğiyle Türkiye’de sakin şehirler listesine en son giren ilçe, Mart’ta bu ünvanı alan Bolu’ya bağlı Mudurnu oldu. Burada zamanla, sağlanan finans ve proje kaynağı desteğiyle kimliğinin korunarak kalkınmanın sağlanması, bilinirliğinin artması bekleniyor. Kaplıcaların şifasından yararlanmak, inanç turizmine hizmet veren birimlerini ziyaret etmek ve tarihi evlerin sedirlerinde çayını yudumlamak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yer. Mudurnu’da konut satış birim değerlerinin 1.000 TL/m² - 1.500 TL/m² bandında değiştiğini söyleyebiliriz.

Yavaş kentlerle ilgili ' Emekliler ve şehirden kaçanlar için 5 soruda yavaş kentler ' başlıklı haberimizi okuyabilirsiniz.

Emlakjet Haber- Nihal Yuvacan


0 Takipçi